Stödgrupper för barn och unga

Det finns stödgrupper för dig som har det jobbigt hemma.

Du kanske har föräldrar som bråkar mycket, som har skilt sig, eller som missbrukar eller har psykisk sjukdom. Att vara med i grupp är gratis, vi har tystnadsplikt, men även anmälningsskyldighet om vi blir oroliga för någon i gruppen.

Känn dig välkommen att höra av dig till oss på stödgrupperna när du har frågor eller om du som förälder eller ungdom vill anmäla intresse för att delta i grupp.

Folder: Stödgrupper gemensam för barn och unga i Sundsvall

Ventilen logotype

Foto: illustration

I många familjer har föräldrar någon form av problem. Det kan vara att en mamma dricker för mycket vin, att en pappa sitter i fängelse eller en att bonusförälder mår psykiskt dåligt.

I stödgruppen “Ventilen mini” träffas barn 9-12 år och får chans att prata om hur man känner och lyssna på vad andra barn tänker och tycker. “Ventilen mini” har tio träffar på em, 1 ½ timme per gång och i gruppen går ca 8 barn. Vi leker, pratar, fikar och gör olika skapande aktiviteter.

Varje träff har ett tema till exempel “Doktor Krokodils känsloskola” ett tema som brukar vara poppis. Då forskar vi om vilka känslor vi har och hur barn kan göra när det känns jobbigt. Andra teman är ” Föräldrars problem är inte barnens fel”, “Jag och min familj” eller “Det finns hjälp att få”.

Sista träffen får barnen bjuda in familjemedlemmar till en avslutningsfest med god mat och trivsel tillsammans.

Folder: Stödgrupper Ventilen Mini

Många barn har föräldrar som är separerade. Ibland bor barn växelvis hos mamma och pappa och ibland träffar barnet inte alls den ena föräldern. Barnen som går “Skilda världar” tycker ofta att det sämsta med att vuxna skiljer sig är alla bråken mellan de vuxna och att barnen känner sig bortglömda, rädda eller tror att de är till besvär.

“Skilda världar” är en studiecirkel som utgår från boken “Mina föräldrar är skilda” från BRIS. Det är 10 träffar, 1 ½ timme per gång på em och i gruppen går ca 8 barn.

Vi pratar, leker, fikar och gör olika skapande aktiviteter. I temat “Känslornas hav” forskar vi om hur våra känslor fungerar och hur barn kan göra när det känns jobbigt. Sista träffen heter “Framtidens port” och då tittar vi lite på hur barnen tänker om framtiden för dem själva och deras familj. Vi knyter ihop träffarna, äter nåt gott och säger sen hejdå till varann.

“Skilda världar” erbjuder alla föräldrar två gruppträffar, mammor för sig och pappor för sig. Syfte är att de vuxna ska få veta mer om barns behov i en separation och möjlighet att prata med andra föräldrar i liknande situation.

Folder: Stödgrupper Skilda världar

Ventilen är till för dig mellan 13 och 22 år som har en närstående med beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa. Det kan vara mamma pappa, syskon eller någon annan som du lever nära.

Här får du träffa andra ungdomar som har liknande erfarenheter och utbyta tips på hur man kan hantera olika känslor, frågor och situationer. Vi strävar efter att stärka ungdomars självkänsla och självförtroende genom att våga prata om “hemligheten”. Vi lyfter av skuld och skam. Du får också information om beroende och hur det påverkar både den som dricker eller drogar och den som står nära.

Om gruppträffarna

  • En ny grupp startas varje termin. Under hösten är deltagarna 13-16 år och under våren 17-22 år. Vi tar emot anmälningar året om och undantag vad gäller ålder i grupperna görs.
  • Vi träffas vid 10 tillfällen (1 gång/vecka).
  • Två gruppledare finns med vid varje träff.
  • Varje träff har ett visst tema.
  • Vi bjuder på fika.
  • Allt är gratis.

Folder: Stödgrupper ventilen ungdom

Här är du som ung anhörig i centrum och vår verksamhet ger nya positiva upplevelser i en åldersanpassad grupp.

Samvaron i gruppen hjälper dig att våga berätta om hur du har det, upptäcka att du inte är ensam och förstå att föräldrarnas eller dina närståendes problem inte är ditt fel.

I familjer där föräldrarna till exempel missbrukar alkohol eller droger, mår psykiskt dåligt eller har en konfliktfylld relation med varandra är mycket av det som händer obegripligt och ibland skrämmande för dig som är barn eller ungdom. Att få stöd att öppet prata med jämnåriga och kunniga vuxna om din familjesituation brukar kännas befriande och det är väldigt viktigt för din fortsatta utveckling.

Ventilen mini, Skilda världar och Ventilen ungdom

En vuxen, förälder, skolpersonal eller någon annan i ditt nätverk kontaktar Kristina Renard-Hård, föräldrastödsamordnare för att ställa dig i kö.

Vi hör sedan av oss när det finns plats för dig att börja i gruppen. En del barn och ungdomar vill gärna komma till oss innan gruppstart för att titta och träffa oss som har gruppen, då bokar vi tid för det.

För dom yngre barnen är föräldern alltid med på första träffen för att du ska känna sig trygg.

Kontakta:

I anslutning till stödgrupperna erbjuds även föräldrarna information och ett forum för samtal, antingen i grupp med andra eller enskilt.

Vill du veta mer?

Andra sidor på Sundsvall.se

Familjeverksamheten Skeppet
Familjerätten
Rådgivningsbyrån

Andra webbplatser

BRIS
Rädda barnen
Kuling

Kontakt

Barn- och familjestöd

060-19 10 00

Norrmalmsgatan 4
851 85 Sundsvall

Kristina Renard-Hård Föräldrastödsamordnare

060-19 84 60, 070-191 61 52

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.