Använd reflex

Reflex

Det är viktigt att du har reflexer på dig när du går eller cyklar i mörker. Utan reflexer är du mycket svår att upptäcka, både i stan och på landsbygd.

Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. I stadstrafik är det ännu viktigare att bära reflex, trots neonskyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker i tättbebyggda områden med gatubelysning. Reflexerna gör nytta året runt, inte bara på vintern.

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för att råka ut för en olycka betydligt.

På de här sidorna får du tips och råd om reflexer:

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren.

Om du har mörka kläder på dig upptäcker en bil med halvljus dig på cirka 20 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du har reflex på dig ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.

Du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger längre, än vid normalt väglag.

När du rör dig i trafiken är det viktigt att synas från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra om en av reflexerna hänger i ett snöre, och att sätta några av dem runt armar och ben. Det finns så kallade ”slap wraps” att köpa för detta. Det är också bra om reflexerna sitter lågt. Då syns du bättre.

Reflexväst är bra men bör kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde. På många ytterkläder anpassade för små barn brukar det finnas reflexer fastsydda vilket är bra. Komplettera gärna med slap wraps /reflexband) runt armar och ben. Det finns också mössor, vantar, jackor och andra kläder som är helt i reflexmaterial, för den som är intresserad att köpa det.

Det är bra att vara försiktig med reflexer. Ligger en reflex i fickan tillsammans med till exempel nycklar blir den repig och då tappar den mycket av sin reflexförmåga. Håll reflexen borta från hög värme och vatten. Utsätts reflexerna för värme (till exempel i en varm bil) kan den förstöras och reflexen fungerar inte längre. Om vatten kommer in reflexens optiska delar kan reflektionsförmågan förstöras. Torka därför av regndroppar från reflexens yta.

Efter några år slutar en reflex att fungera. Den får repor och blir sliten, och då måste den bytas ut.

Så här kan du kontrollera om en reflex fortfarande fungerar:

 • Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum.
 • Lys på reflexerna med en ficklampa från minst fyra meters håll.
 • Om den gamla reflexen syns mycket sämre än den nya bör du kasta den.
 • Hundar och hästar behöver också reflexer
 • Om du är ute och går med hunden så är det mycket viktigt att även hunden har reflexer. Lika viktigt är det att både häst och den som rider har reflexer om de rider längs gator och vägar i mörker.

Enligt lagen ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon och släpfordon som dras av traktor eller motorredskap.

För mopeder gäller att reflexer ska vara godkända och återkasta vitt ljus framåt, rött ljus bakåt och orangegult eller vitt åt sidorna. På moped med tramp- eller vevanordning ska pedalerna ha reflexer som återkastar orangegult ljus framåt och bakåt.

 1. De flesta olyckor med gående trafikanter som blir påkörda inträffar i mörker.
 2. Med reflex syns du på cirka 125 meters håll i mörker från en bil med halvljuset på.
 3. En mörkklädd person utan reflex syns på cirka 25 meters håll.
 4. Från en långtradarförares högre vinkel syns en gående med reflex först på 60 meters håll.
 5. Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är en bra placering.
 6. De flesta svåra olyckor med gående i mörker inträffar i tätbebyggda områden med tänd gatubelysning. Gatubelysningen räcker alltså inte för att man ska synas.
 7. För att en reflex ska vara godkänd ska den vara SIS-märkt eller CE-märkt. SIS är en svensk standard och CE en europeisk.
 8. Hundar och hästar behöver också reflexer. Reflexer till djur finns i djuraffärer.
 9. Byt ut reflexerna regelbundet.
 10. Vid cykling i mörker är det lag på att cykeln ska vara utrustad med både belysning och reflexer. Reflexen ska vara vit fram och röd bak. Reflexerna åt sidorna ska vara vita eller orangefärgade.

Du har väl reflexer när du tar en promenad i kvällsmörkret? Utan reflexer är du svår att se, både ute på landet och i stan. Och reflexerna gör nytta året
om, inte bara på vintern. Det finns mörka timmar varje dygn året runt i stora delar av Sverige.

Läs mer om reflexanvändning i Trafikverkets Visa dig med reflex

 

Kontakt

Angelica Lindqvist Projektledare, Hållbart resande

060-19 15 39

Madeleine Blom Projektingenjör

060-19 15 37

Josefine Hagljung Kommunikatör

Var sidan till hjälp?

 • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.