Rent & snyggt i Sundsvall

Att staden är ren och välskött är viktigt för stadens attraktivitet. Nedskräpning påverkar hur människor uppfattar den stad vi bor i, lever i och besöker.

Sundsvall ska vara en ren och snygg stad. Sundsvall ska vara en stad där alla ska trivas i den offentliga miljön. Hållbar och modern sop- och återvinning ska vara en självklarhet. Det innebär vinster för sundsvallsborna, våra turister, för stadens ekonomi och speciellt vår miljö. Vi måste vara rädda om vår vackra stad.

  • Skräp skadar, kostar pengar och skapar otrygghet helt i onödan. Därför är det viktigt att motverka nedskräpning.
  • Nedskräpning är ett problem som har betydligt större konsekvenser än vad man tror och dessa konsekvenser täcker hela hållbarhetsbegreppet.
  • Nedskräpning skadar miljön. Både den lokala miljön som förfulas, onaturliga ämnen som sprids, djur som skadas och i förlängningen globala konsekvenser med berg av plast som driver runt i våra hav.
  • Nedskräpning kostar pengar när kommuner ska städa upp, skattepengar som kunde använts till bättre ändamål.
  • Nedskräpning skapar även i förlängningen otrygghet, då det visat sig att nedskräpade miljöer leder till klotter och skadegörelse. Människor uppfattar helt enkelt det som okej att slänga skräp på en plats som redan är nedskräpad.
  • Skräp är en produkt av vårt konsumtionssamhälle och ett felaktigt beteende – ett bortkastat avfall som istället borde återvinnas.
  • Vi tror att frågan om nedskräpning är bra utgångspunkt för att skapa en förståelse för mer komplexa miljöfrågor.
  • Vi tror att när vi tar ansvar för vår närmiljö och förstår vår egen roll ökar sannolikheten att vi även utvecklar en hållbar livsstil. Ett skräpfritt samhälle är grunden för ett hållbart samhälle.

Källa: Håll Sverige Rent

Sundsvalls första skräpmätning

Hösten 2019 gjordes för allra första gången en skräpmätning i Sundsvall. En skräpmätning är ett verktyg för att ta reda på hur skräpigt det är på olika platser. Skräpmätningen ligger till grund för vårt arbete med nedskräpning.

Årets mätning visade att vi har 7.47 skräpartiklar per 10 kvadratmeter i Sundsvall. Den största skräpboven är cigarettfimpen och det mest nedskräpade området med fimpar är längs Selångersån.

Du kan läsa hela skräpmätningen via länken nedan.
Skräpmätning Sundsvall 2019

Håll Sverige Rent

Vi samarbetar med Håll Sverige Rent. Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Håll Sverige Rent samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa nedskräpningen.

Läs mer om arbetet med Håll Sverige Rent här

Skräpplockardagarna är ett evenemang som arrangeras av Håll Sverige Rent, där du kan anmäla din skola eller förening till vara med och plocka skräp. Anmälan är öppen från 31 januari till den 15 maj. Mer information och anmälan hittar du här:https://www.hsr.se/skola-och-forskola

Material

På grund av coronaviruset har Håll Sverige Rent pausat sina utskick av material till förskolor och skolor.

Säckar, påsar, diplom och gåva distribueras utan kostnad av Håll Sverige Rent direkt till er skola eller förening. Leverans beräknas ca 10 dagar efter din anmälan. Handskar distribueras utan kostnad av Sundsvalls kommun. Detta sker så långt lagret räcker. Ni som har kvar handskar från tidigare får gärna använda er av dem i första hand. Kontakta Malin Håkansson och meddela hur många barn som deltar från er verksamhet. Kontrakt uppgifter finns längst ner på sidan.

Avfallshantering

Grovsopor

Kommunens parkavdelning hjälper till med bortforsling om ni stöter på grovsopor under er skräpplockning.

Upphämtning av insamlade säckar

Kommunens parkavdelning kan i vissa fall hämta insamlade säckar om ni planerar att plocka skräp på en plats som inte är i anslutning till förskolan/skolan och inte har möjlighet att transportera det själv.

Tävlingar i samband med Skräpplockardagarna

Skräpjakten

För att tävla behöver din skola, klass eller förening vara anmäld till Skärpplockardagarna. Efter skräpplockningen berättar du hur mycket skräp ni har plockat, vilket det vanligaste skräpet var samt vilket ert bästa tips för att minska nedskräpningen är. En jury utser vinnarna baserat på tipsets kreativitet och potential att få stor räckvidd och effekt. En förskola/förskoleklass respektive skola/skolklass  eller förening utses till vinnare. Ifjol vann en förskoleklass från Danderyd ett besök av “Det stora sopäventyret”, en svängig återvinningssaga i musikalformat och en skola från Orsa vann inträde och åkband för en klass till Kolmården, Gröna Lund, Furuvik eller Skara Sommarland.

Pris till den kommun som engagerar flest

I slutet av maj koras en vinnarkommun i Skräpplockardagarna! Finalisterna blir de 10 kommuner som har engagerat flest personer. Vinnaren utses sedan baserat på kommunens övriga insatser under Skräpplockardagarna.

De 10 kommuner som kl 12.00 den 15 maj har störst andel anmälda, sett till antal i kommunen, går till final. Fjolårets vinnare är Finspång, de vann en konsert med Electric Banana Band och bröderna Norberg!

Skräpappen Skrappen

Är ni sugna på att utmana en annan skola, klass eller föreningen i skräpplockning? I Håll Sverige Rents app Skrappen kan ni enkelt skapa evenemang och registrera hur mycket skräp ni samlar in! Läs mer här: https://www.hsr.se/engagera-dig/plocka-skrap-med-skrappen

Vy över Sundsvall

Foto: Sundsvalls kommun

Kontakt

Josefine Hagljung Kommunikatör

Mattias Carpenlid Projektledare, Hållbart resande

060-19 16 43

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.