Cykelöverfart

Vid en cykelöverfart är reglerna enkla. Bilar stannar och cyklar cyklar. Bilisterna lämnar alltså företräde åt cyklister.

Vad är en cykelöverfart

Cykelöverfarter ska användas av cyklister eller förare av moped klass II för att korsa en väg eller en cykelbana. De har vägmarkering och vägmärken för cykelöverfart samt en utformning som säkrar att fordon inte förs med högre hastighet än 30 kilometer i timmen.

Vad ska cyklisten göra vid en cykelöverfart?

Cyklister och förare av moped klass II som färdas ut på en cykelöverfart från en cykelbana ska ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos fordon som närmar sig överfarten.

Vad ska fordonsföraren göra vid en cykelöverfart?

Fordonsförare har väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten.

 

När?

Under september och oktober 2018 har tre cykelöverfarter byggts i Sundsvall. Totalt planeras cirka 25 cykelöverfarter att byggas de närmsta åren.

Var finns det cykelöverfarter i Sundsvall?

  • En cykelöverfart finns på Södra Allén, vid korsningen Sidsjövägen/Södra Allén.
  • En cykelöverfart finns på Norrmalmsgatan.
  • Kronolottsvägen, vid cirkulationsplatserna vid korsningen Västra Vägen/Kronottsvägen och vid korsningen Universitetsallén/Kronolottsvägen.

 

Bilden visar hur vägmärket som anger Cykelöverfart, ser ut

Bilden ovan är en illustration över cykelöverfarten på Norrmalmsgatan

 

EU

Foto: Sundsvalls kommun

Kontakt

Gatuavdelningen

Norrmalmsgatan 4
851 85 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.