Pågående översiktsplanering
Här kan du läsa om Sundsvall kommuns pågående översiktsplanering.
Kommunfullmäktige har beslutat
att ge kommunstyrelsekontoret i uppdrag att utreda om det finns fler lämpliga lägen för vindkraft eller solkraft och i så fall peka ut dessa i kommunens översiktsplan.
Analysarbete för lämpliga sol- och vindkraftområden är klart
Nu finns ett framtaget samrådsunderlag för utpekade områden där det kan byggas sol- och vindkraft i Sundsvalls kommun. Plan- och utvecklingsutskottet har därför beslutat om samråd för Sol- och vindkraft i Översiktsplan Sundsvall 2040, enligt PBL kap 3, lag 2020:76.
När kommunen tagit fram ett förslag till översiktsplan så ska samråd genomföras med länsstyrelsen, regionen och de kommuner som berörs. Kommunen ska också ge invånare, andra myndigheter, organisationer och enskilda som har intresse av förslaget tillfälle att delta i samrådet.
Syfte med samråd
Ett samråd ska redovisa vad planförslaget innebär, skälen för förslaget och förslagets konsekvenser. Även planeringsunderlag och miljökonsekvensbeskrivning ska finnas tillgängligt.
Syftet med detta samråd är att få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt och att ge möjlighet till insyn och påverkan.
Översiktsplaner är inte juridiskt bindande men väger tungt vid beslut om tillstånd för vindkraft.
Du kan ta del av samrådsförslaget här
https://karta.sundsvall.se/op2040samradsolochvindkraft/ Länk till annan webbplats.
Synpunkter ska lämnas senast 16 februari 2024.
Lämna dina synpunkter i kommunens e-tjänst: https://e-tjanster.sundsvall.se/oversikt/overview/444 Länk till annan webbplats.
Varför vill Sundsvalls kommun möjliggöra för mer förnyelsebar elproduktion i kommunen?
Elanvändningen i Sverige bedöms fördubblas till år 2045. Det innebär att samtliga produktionsslag för el kommer att behövas samtidigt som kapaciteten på elnäten måste förstärkas. Vi ser redan en allt större efterfrågan på förnybar el från de stora industrisatsningarna i vår region. Ökad utbyggnad av sol- och vindkraft i vår region ger oss möjligheter till fler miljömässigt hållbara industrier och fler arbetstillfällen.
Varför håller kommunen och SCA olika samråd?
Kommunen samråder en ny översiktsplan enligt plan- och bygglagen. Det är kommunens ansvar att ta fram översiktsplanen och det är krav i plan- och bygglagen om att hålla samråd. SCA samråder nya områden för vindkraft enligt miljöbalken och det som kallas för miljöprövning. Det är lagkrav på att hålla samråd även i en miljöprövning.
Vad är skillnaden på en översiktsplan och det som sker i en miljöprövning?
Du kan läsa mer om vad en översiktsplan är och vad som sker i en miljöprövning i kommunens samrådshandling för sol och vindkraft. Kortfattat pekar en översiktsplan ut en yta där man sedan kan få göra en miljöprövning på om området kan eller inte kan bebyggas med vindkraft. En översiktsplan är kortfattad och översiktlig. I miljöprövningen finns detaljerade inventeringar av naturvärden och skyddsvärda arter inom området.
Jag har lämnat synpunkter förut om samma områden, hur har mina synpunkter hanterats?
Kommunen har läst alla synpunkter som kommit in under samrådet som hölls år 2021. Det kom in synpunkter från privatpersoner, vindbolag, skogsägare, regionen och länsstyrelsen om vindkraft. Kommunen har till viss del kunna tillmötesgå synpunkter från olika parter men tyvärr kan inte alla få sina synpunkter beaktade. Kommunen har med hjälp av en konsult gjort en analys över områden som kan vara lämpliga för vindkraft. Det står i planen hur vi gjort analysen och vilka värden och vilka skyddsavstånd vi har tagit hänsyn till.
Många privatpersoner har kunskap om naturvärden och skyddsvärda arter i områdena som föreslås för vindkraft. Det är den som vill bygga vindkraft som måste visa att det inte finns några skyddsvärda arter i områdena. Ofta är det en oberoende konsult som gör dessa inventeringar.
Jag har lämnat synpunkter förut om samma områden, måste jag skicka in nya synpunkter i det här samrådet?
Om du har samma eller nya synpunkter i det här samrådet är det viktigt att du skickar in dem igen. Kommunen får inte hämta in synpunkter från tidigare ärenden till ett nytt samråd.
Hur kan jag lämna synpunkter?
Du kan lämna synpunkter genom en e-tjänst den digitala översiktsplanen. E-tjänsten är det enklaste sättet att lämna synpunkter. Du fyller i ett formulär och kan också välja att vara anonym om du vill.
Länk till E-tjänsten: https://e-tjanster.sundsvall.se/oversikt/overview/444 Länk till annan webbplats.
Du kan också skicka e-post till kommunstyrelsen@sundsvall.se eller skicka ett brev till
Sundsvalls kommun
Norrmalmsgatan 4
851 85 Sundsvall
Vad händer om mitt hus förlorar i värde på grund av vindparken?
Det är en fråga som måste hanteras av den som ska bygga vindkraft.
Vad händer efter samrådet?
Efter samrådet sammanställer kommunen alla synpunkter och besvarar dem i en samrådsredogörelse. Det är vanligt att det görs ändringar av samrådshandlingen i både text och karta utifrån de synpunkter som kommit in. Sedan beslutar kommunen om de ska gå vidare med planen eller inte. Om kommunen går vidare med planerna kommer du att kunna lämna synpunkter över det som kallas granskningshandling. När granskningen är klar kan kommunen gå vidare med en så kallad antagandehandling. Antagandehandlingen ska beslutas i kommunfullmäktige.
Hur lång tid tar det att göra klart översiktsplanen?
Det är svårt att svara på hur lång tid planeringen tar. Det beror dels på hur mycket synpunkter som kommer in men dels på om kommunen beslutar att gå vidare med planeringen eller om kommunen beslutar att lägga ner planeringen av ny sol- och vindkraft
Kontakt
Johan Ottosson
Översiktsplanerare
-
Telefon:
-
E-post:
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Samhällsplanering och trafik
- Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindradLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om transportdispensLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om vägvisningLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om återbetalning parkeringsavgiftLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Delgivningskvitto gällande parkeringstillstånd för rörelsehindradeLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Dispens från lokal trafikföreskriftLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Handräckning av fordonsflyttLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Planbesked - begäranLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Synpunkt och klagomål på färdtjänst, riksfärdtjänst och anropsstyrd kollektivtrafikLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster