Mat för hemleverans

Behöver du få maten levererad hem, hjälp med att laga till den eller kanske hjälp vid måltiden? Allt det kan du ansöka om hos kommunen.

Vem kan få mat hem?

Alla som inte själv klarar att lösa matfrågan har rätt att ansöka om hjälp och få sina behov prövade. Socialtjänstens mottagningsgrupp för äldre och funktionshindrade utreder vilket stöd du har behov av och ansökan prövas utifrån socialtjänstlagen. I beslutet om hjälp med mat tar vi hänsyn till dina individuella behov av särskild mat, sättet att tillaga den, eventuell hjälp med assistans under måltiden, dukning, avdukning, disk eller hjälp med sopor.

Kostnad för maten

Du betalar en fast leveransavgift per månad. Priset för matportionerna varierar. Du kan se priset för matlådor på sidan Avgifter och taxor för vård och omsorg, under fliken: Övriga avgifter.

Det är kommunens måltidsorganisation Sundsvalls Mat och Måltider som tillagar maten. Riksbud i Sverige AB levererar matlådorna. Utifrån en tvåveckors matsedel väljer du de rätter du vill ha levererade enligt det biståndsbeslut du har. Du kan välja mellan några olika rätter varje dag, specialkost levereras vid behov.

Maten levereras följande dagar

Måndag – matlådor levereras för tisdag och onsdag

Onsdag – matlådor levereras för torsdag och fredag

Fredag – matlådor levereras för lördag, söndag och måndag

Maten tillagas så långt det är möjligt på det sätt som du önskar i en restaurang i ditt område. Den färdiglagade maten bör kompletteras med sallad och kanske en efterrätt.

Önskvärt med mikrovågsugn

Det underlättar om du har mikrovågsugn i ditt hem om du har hjälp med måltiderna, i synnerhet när maten består av färdiglagad kyld eller fryst mat.

Välj en restaurang för att se befintlig meny

Besöksadress

Axvägen 7, Nacksta

Telefon

060-19 84 56

Öppettider

Måndag – fredag, klockan 11.30 – 13.00
Stängt lördag, söndag och röda dagar

Restaurang Matglädjen har stängt tillsvidare för utomstående gäster.

Meny Restaurang Matglädjen

Vecka 13

Måndag 29 mars

Alternativ 1: Kycklingpytt serveras med vitlöksdressing.

Alternativ 2: Leverbiff serveras med stekt lök, skysås och potatis.

Tisdag 30 mars

Alternativ 1: Köttfärssås med pasta.

Alternativ 2: Fläsklägg med rotmos.

Onsdag 31 mars

Alternativ 1: Broccoli- och korvgratäng serveras med potatis.

Alternativ 2: Kebabsplit med tzatziki serveras med potatis.

Torsdag 1 april

Alternativ 1: Vitkålssoppa med frikadeller och pannkaka med sylt och grädde.

Alternativ 2: Skinksås med soltorkade tomater och pasta.

Fredag 2 april

Alternativ 1: Panerad kycklingfilé med currysås och ris.

Alternativ 2: Fiskgratäng med citron och dill serveras med potatis.

Dessert: Toscaäpple med vaniljsås.

Lördag 3 april

Alternativ 1: Påsklunch med skinka, mimosasallad, kalvsylta, rödbetssallad, köttbullar, prinskorv och potatis.

Alternativ 2: Sill, ägg och skagenröra serveras med potatis.

Dessert: Påskbakelse.

Söndag 4 april

Alternativ 1: Fläskfilé med rosépepparsås serveras med potatis.

Alternativ 2: Janssons frestelse serveras med ägg.

Dessert: Morotskaka.

Veckans alternativ 

Kycklingfilé med dragonsås serveras med stekt potatis och grönsaker.

Veckans soppa

Krämig sparrissoppa med chiliräkor och smak av vitt vin. Serveras med bröd och pålägg.

Dessert: Blåbärspannacotta.

Vecka 14

Måndag 5 april

Alternativ 1: Kalvfärsjärpar med basilika serveras med gräddsås och potatis.

Alternativ 2: Oxbringa med senapssås serveras med potatis.

Dessert: Ägglikörmousse med chokladströssel.

Tisdag 6 april

Alternativ 1: Paltbröd serveras med stekt fläsk och vitsås.

Alternativ 2: Kunglig kycklinggryta serveras med ris och grönsaker.

Onsdag 7 april

Alternativ 1: Stekt fisk med dillmajonnäs serveras med potatis.

Alternativ 2: Korvstroganoff serveras med potatis och grönsaker.

Torsdag 8 april

Alternativ 1: Högbosoppa och pannkaka med sylt och grädde.

Alternativ 2: Sjömansbiff med smörgåsgurka.

Fredag 9 april

Alternativ 1: Kalops serveras med kokt potatis och rödbetor.

Alternativ 2: Stekt falukorv med stuvade makaroner.

Lördag 10 april

Alternativ 1: Flygande Jacob serveras med ris.

Alternativ 2: Köttfärslåda med pepparrotstäcke serveras med potatis.

Dessert: Glass med chokladsås.

Söndag 11 april

Alternativ 1: Gräddstuvad viltskav serveras med potatismos.

Alternativ 2: Krämig fiskgryta serveras med potatis.

Dessert: Äppelpaj med vaniljsås.

Veckans alternativ 

Torskrygg med vitvinssås serveras med bröd och pålägg.

Veckans soppa

Fransk löksoppa med krutonger serveras med bröd och pålägg.

Vecka 15

Måndag 12 april

Alternativ 1: Hamburgare med bröd serveras med klyftpotatis och dressing.

Alternativ 2: Kycklinggratäng med mango chutney serveras med potatis och grönsaker.

Tisdag 13 april

Alternativ 1: Köttbullar med stuvad vitkål serveras med potatis.

Alternativ 2: Skinkfrestelse.

Onsdag 14 april

Alternativ 1: Stekt spätta med kall sås serveras med potatis.

Alternativ 2: Bondsås serveras med potatis.

Torsdag 15 april

Alternativ 1: Gulaschsoppa och pannkaka med sylt och grädde.

Alternativ 2: Köttgryta med dill serveras med potatis.

Fredag 16 april

Alternativ 1: Kotlettrad serveras med gräddsås och potatis.

Alternativ 2: Lasagne med grönsallad.

Lördag 17 april

Alternativ 1: Grekisk köttfärslåda med grönpepparsås serveras med potatis.

Alternativ 2: Lunchkorv med gurkmajonnäs serveras med potatis.

Dessert: Falsk potatiskaka.

Söndag 18 april

Alternativ 1: Kokt torsk med pepparrotssås serveras med potatis.

Alternativ 2: Nötstek med gräddsås serveras med potatis och gelé.

Dessert: Persikor med vispad grädde.

Veckans alternativ 

Tjälknöl med rödvinssås toppad med skogssvamp serveras med potatispuré.

Veckans soppa

Fisksoppa med aioli serveras med bröd och pålägg.

Vecka 16

Måndag 19 april

Alternativ 1: Cantadougratinerad falukorv serveras med potatis.

Alternativ 2: Kebabsplit med tzatziki och ris.

Tisdag 20 april

Alternativ 1: Bruna bönor serveras med stekt fläsk eller korv.

Alternativ 2: Köttfärssås med spaghetti.

Onsdag 21 april

Alternativ 1: Skinkomelett med svampstuvning serveras med potatis och grönsaker.

Alternativ 2: Stekt fisk med dillmajonnäs serveras med potatis.

Torsdag 22 april

Alternativ 1: Vintersoppa med rotsaker och pannkaka med sylt och grädde.

Alternativ 2: Potatislåda med skinka, ost och grönsaker.

Fredag 23 april

Alternativ 1: Kokt lunchkorv serveras med senapssås och potatis.

Alternativ 2: Fläskkarré med rosépepparsås och stekt potatis.

Lördag 24 april

Alternativ 1: Portergryta serveras med potatis.

Alternativ 2: Laxpudding med skirat smör.

Dessert: Chokladpannacotta.

Meny Restaurang Tomtegränd

Vecka 13

Måndag 29 mars

Alternativ 1: Varmkorv med gurkmajonnäs och potatismos.

Alternativ 2: Havets lasagne.

Tisdag 30 mars

Alternativ 1: Köttbullar med gräddsås och potatis.

Alternativ 2: Potatis- och baconlåda.

Onsdag 31 mars

Alternativ 1: Fiskgratäng Bordelaise med vitvinssås och potatis.

Alternativ 2: Raggmunkar med stekt fläsk.

Torsdag 1 april

Alternativ 1: Morotssoppa och pannkaka med sylt och grädde.

Alternativ 2: Wokad kyckling med grönsaker och sötsursås.

Fredag 2 april

Alternativ 1: Fläskfilégryta med soja och parmesan, serveras med råstekt potatis.

Alternativ 2: Ugnsomelett med champinjonstuvning med räkor och potatis.

Dessert: Citronmousse med krossade havreflarn.

Lördag 3 april

Alternativ 1: Påsklunch, 2 sorters sill, varmrökt lax, kok ägg, kall sås och potatis.

Alternativ 2: Påskmiddag, skinka, kalvsylta, köttbullar, prinskorv, rödbetssallad, mimosasallad och potatis.

Dessert: Påskbakelse med persika och hallonsylt.

Söndag 4 april

Alternativ 1: Kycklingfilé med skysås och potatisgratäng.

Alternativ 2: Panerad ost- och broccolifylld spätta med varm citronsås och potatis.

Dessert: Päron- och toscapaj med vispad grädde.

Veckans vegetariska 

Halloumi- och morotsbiff med rödbetstzatziki och stekt potatis.

Veckans alternativ 

Lammfärsbiff med rosmaringräddsås med potatis- och spenatstomp.

Veckans soppa 

Rysk rödbetssoppa med smetana, serveras med bröd och ägg.

Vecka 14

Måndag 5 april

Alternativ 1: Slottsstek med gräddsås och gelé serveras med potatis och grönsaker.

Alternativ 2: Janssons Frestelse med kokt ägg.

Dessert: Ägglikörmousse med strössel.

Tisdag 6 april

Alternativ 1: Stekt falukorv med stuvade grönsaker och potatis.

Alternativ 2: Spaghetti med räkor i parmesan- och spenatsås.

Onsdag 7 april

Alternativ 1: Rökt skinka med blomkål- och broccoligratäng serveras med potatis.

Alternativ 2: Isterband med stuvad potatis och rödbetor.

Torsdag 8 april

Alternativ 1: Kålsoppa med frikadeller och pannkaka med sylt och grädde.

Alternativ 2: Fiskgratäng med mandel serveras med potatismos.

Fredag 9 april

Alternativ 1: Ugnsbakad fiskfilé med kall dressing med keso, kaviar och ägg serveras med potatis.

Alternativ 2: Köttfärslåda med pepparrotstäcke serveras med gräddsås och stekt potatis.

Lördag 10 april

Alternativ 1: Skinkomelett med svampstuvning och potatis.

Alternativ 2: Biff Lindström med gräddsås och ugnsrostad potatis.

Dessert: Silviakaka med vispad grädde.

Söndag 11 april

Alternativ 1: Gräddstuvad viltskav med svamp och lök serveras med potatismos.

Alternativ 2: Lättrökt laxpudding med skirat smör.

Dessert: Nyponkräm med mandelgrädde.

Veckans vegetariska 

Potatisbullar med bönröra och rårörda lingon.

Veckans alternativ 

Kalvfärsbiff med gorgonzolasås och stekt päron serveras med ugnsrostad potatis.

Veckans soppa

Fisk- och grönsakssoppa med saffran och aioli serveras med bröd och pålägg.

Vecka 15

Måndag 12 april

Alternativ 1: Fiskbullar med hummersås och kokt potatis.

Alternativ 2: Kycklinglasagne.

Tisdag 13 april

Alternativ 1: Köttbullar med skysås och stuvade makaroner.

Alternativ 2: Bräckt kassler med stekt ägg serveras med coleslaw och stekt potatis.

Onsdag 14 april

Alternativ 1: Rotmos med köttkorv och stekt brysselkål.

Alternativ 2: Pocherad lättrimmad sej med ägg- och persiljesås serveras med potatis.

Torsdag 15 april

Alternativ 1: Spenatsoppa med kokt ägg och pannkaka med sylt och grädde.

Alternativ 2: Fiskpudding med skirat smör.

Fredag 16 april

Alternativ 1: Pannbiff med chilibearnaise och stekt potatis.

Alternativ 2: Stekt panerad rödspätta med remouladsås och potatis.

Lördag 17 april

Alternativ 1: Helstekt fläskkarré med plommongräddsås och kokt potatis.

Alternativ 2: Korv Forsell med ris.

Dessert: Mannagrynspudding med sylt och grädde.

Söndag 18 april

Alternativ 1: Oxbringa med pepparrotssås serveras med kokta rotsaker och potatis.

Alternativ 2: Fiskgratäng med örtsås och potatismos.

Dessert: Snoddas.

Veckans vegetariska 

Bön- och chiligryta med ris och syrlig löksallad.

Veckans alternativ 

Pocherad rödspättarullar med vitvinssås serveras med räkor och potatispuré.

Veckans soppa

Minestronesoppa serveras med bröd och pålägg.

Vecka 16

Måndag 19 april

Alternativ 1: Pytt i panna med stekt ägg och rödbetor.

Alternativ 2: Fläskköttgryta med plommon och rosmarin serveras med potatis.

Tisdag 20 april

Alternativ 1: Spaghetti med köttfärssås.

Alternativ 2: Paltbröd med stekt fläsk och vitsås.

Onsdag 21 april

Alternativ 1: Fiskgratäng med tomat och purjolök serveras med potatismos.

Alternativ 2: Kåldolmar med lingon- och gräddsås serveras med potatis.

Torsdag 22 april

Alternativ 1: Ärtsoppa med fläsk och pannkaka med sylt och grädde.

Alternativ 2: Leverbiff med stekt bacon serveras med gräddsås och potatis.

Fredag 23 april

Alternativ 1: Ungersk gulasch med citronyoghurt och ugnstekt potatis.

Alternativ 2: Stekt panerad fiskfilé med dillmajonnäs serveras med potatis.

Lördag 24 april

Alternativ 1: Kyckling- och bacongratäng med västerbottenost och ris.

Alternativ 2: Två sorters sill med kokt ägg och kall sås serveras med potatis.

Dessert: Kladdkaka med vispad grädde.

Söndag 25 april

Alternativ 1: Helstekt kotlettrad med ratatouille och potatisgratäng.

Alternativ 2: Stekt strömmingsflundra med skirat smör och potatismos.

Dessert: Vaniljpannacotta med mangopuré.

Veckans vegetariska

Grönsakswok med äggnudlar, kikärtor och sweetchilisås.

Veckans alternativ 

Porterstek med sås och gelé serveras med grönsaker och potatis.

Veckans soppa

Kantarellsoppa med baconkross serveras med bröd och pålägg.

Sundsvalls Mat och Måltider arbetar utifrån Svenska livsmedelsverkets kostråd för måltider i vård, skola och omsorg. Du kan läsa mer om deras rekommendationer på livsmedelverket.se.

Kommunens pensionärsrestauranger

Du som är pensionär är välkommen att besöka kommunens pensionärsrestauranger. Menyerna finns i lokalpressen varje måndag samt publicerade på sidan pensionärsrestauranger, där finns även mer information om restaurangerna. 

Fler sidor på sundsvall.se

Mat i Sundsvalls skolor
Mat i Sundsvalls förskolor

Kontakt

Eva Nordberg Avdelningschef, Sundsvalls Mat & Måltider

060-19 15 59

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.