Mat för hemleverans

Behöver du få maten levererad hem, hjälp med att laga till den eller kanske hjälp vid måltiden? Allt det kan du ansöka om hos kommunen.

Vem kan få mat hem?

Alla som inte själv klarar att lösa matfrågan har rätt att ansöka om hjälp och få sina behov prövade. Socialtjänstens mottagningsgrupp för äldre och funktionshindrade utreder vilket stöd du har behov av och ansökan prövas utifrån socialtjänstlagen. I beslutet om hjälp med mat tar vi hänsyn till dina individuella behov av särskild mat, sättet att tillaga den, eventuell hjälp med assistans under måltiden, dukning, avdukning, disk eller hjälp med sopor.

Kostnad för maten

Du betalar en fast leveransavgift på 300 kronor per månad. Priset för matportionerna varierar. Du kan se priset för matlådor på sidan Avgifter, taxor – vård och omsorg, under fliken: Övriga avgifter.

Det är kommunens måltidsorganisation Sundsvalls Mat och Måltider som tillagar maten. Riksbud i Sverige AB levererar matlådorna. Utifrån en tvåveckors matsedel väljer du de rätter du vill ha levererade enligt det biståndsbeslut du har. Du kan välja mellan några olika rätter varje dag, specialkost levereras vid behov.

Maten levereras följande dagar

Måndag – matlådor levereras för tisdag och onsdag

Onsdag – matlådor levereras för torsdag och fredag

Fredag – matlådor levereras för lördag, söndag och måndag

Maten tillagas så långt det är möjligt på det sätt som du önskar i en restaurang i ditt område. Den färdiglagade maten bör kompletteras med sallad och kanske en efterrätt.

Önskvärt med mikrovågsugn

Det underlättar om du har mikrovågsugn i ditt hem om du har hjälp med måltiderna, i synnerhet när maten består av färdiglagad kyld eller fryst mat.

Välj en restaurang för att se befintlig meny

Meny Restaurang Matglädjen

Vecka 51

Måndag 14 december

Alternativ 1: Stekt rödspätta med dillmajonnäs, serveras med potatis.

Alternativ 2: Korv a la Forsell, serveras med ris.

Tisdag 15 december

Alternativ 1: Nötköttgryta med svamp och äpple, serveras med potatis.

Alternativ 2: Pytt i panna med stekt ägg och rödbetor.

Onsdag 16 december

Alternativ 1: Stekt fläsk med löksås, serveras med potatis.

Alternativ 2: Chili con carne, serveras med ris.

Torsdag 17 december

Alternativ 1: Ärtsoppa och pannkaka med sylt och grädde.

Alternativ 2: Antonosås med nötkött, serveras med pasta.

Fredag 18 december

Alternativ 1: Varmkorv med gurkmajonnäs, serveras med potatismos.

Alternativ 2: Fiskgryta med fänkål och potatis.

Lördag 19 december

Alternativ 1: Köttfärslåda med pepparrot och gräddsås, serveras med potatis.

Alternativ 2: Fläsklägg med senapssås, serveras med potatis.

Dessert: Vaniljpannacotta toppad med mangopuré.

Söndag 20 december

Alternativ 1: Sprödbakad kalkon med sötsursås, serveras med ris.

Alternativ 2: Fiskpudding med skirat smör.

Dessert: Kärleksmums.

Veckans alternativ

Honungs- och citronmarineras fläskfilé med örtsås och stekt potatis.

Veckans soppa

Rysk laxsoppa med brytbröd och pålägg.

Vecka 52

Måndag 21 december

Alternativ 1: Pannbiff med stekt lök och skysås, serveras med potatis.

Alternativ 2: Stekt panerad fisk med picklessås, serveras med potatis.

Tisdag 22 december

Alternativ 1: Fläskgryta med plommon och rosmarin, serveras med potatis.

Alternativ 2: Lasagne med spenat och fetaost, serveras med grönsaker.

Onsdag 23 december

Alternativ 1: Lutfisk med vitsås och gröna ärtor, serveras med potatis.

Alternativ 2: Kalvfrikadeller i tomatsås, serveras med potatis.

Torsdag 24 december – Julafton 

Alternativ 1: Tre sorters sill, ägg och kall örtsås, serveras med potatis.

Alternativ 2: Köttbullar, julskinka, kalvsylta, prinskorv och rödbetssallad, serveras med potatis.

Dessert: Ris á la Malta med saftsås.

Fredag 25 december – Juldagen 

Alternativ 1: Rökt kalkonbröst med krämig potatisgratäng.

Alternativ 2: Janssons frestelse med ägg.

Dessert: Saftig saffranskaka.

Lördag 26 december – Annandag jul 

Alternativ 1: Skinkstek med kantarellsås, serveras med potatis.

Alternativ 2: Wallenbergare med gräddsås serveras med potatis.

Dessert: Saffranspäron med vispgrädde.

Söndag 27 december

Alternativ 1: Ostpanerad fisk med tomatsås, serveras med potatis.

Alternativ 2: Kycklinggratäng med mangochutney, serveras med ris.

Dessert: Jordgubbspannacotta.

Veckans alternativ

Älgfärsjärpar med messmörssås och rårörda lingon, serveras med potatispuré.

Veckans soppa

Julgröt, serveras med vörtbröd och julskinka.

Vecka 53

Måndag 28 december

Alternativ 1: Stekt rödspätta med skarpsås, serveras med potatis.

Alternativ 2: Dillköttgryta, serveras med potatis.

Tisdag 29 december

Alternativ 1: Baconspäckad köttfärslimpa med gräddsås och grönsaker, serveras med potatis.

Alternativ 2: Lapskojs med rödbetor.

Onsdag 30 december

Alternativ 1: Biffstroganoff med grönsaker, serveras med potatis.

Alternativ 2: Pastasås med kyckling, serveras med pasta.

Torsdag 31 december – Nyårsafton

Alternativ 1: Förrätt, husets räkröra. Varmrätt, fläskfilé med pepparsås, serveras med potatisgratäng.

Alternativ 2: Förrätt, husets räkröra. Varmrätt, lax med kall romsås, serveras med potatis.

Dessert: Prinsessbakelse.

Fredag 1 januari – Nyårsdagen 

Alternativ 1: Köttfärsbiff med rödlök och senap, serveras med gräddsås och potatis.

Alternativ 2: Sprödbakad kalkon med apelsinsås, serveras med potatis.

Dessert: Rabarberpaj med vaniljsås.

Lördag 2 januari 

Alternativ 1: Skinkstek med gräddsås, serveras med stekt potatis.

Alternativ 2: Pastagratäng med quornfärs, tomat och vitlök, serveras med sallad.

Dessert: Rabarberpaj med vaniljsås.

Söndag 3 januari

Alternativ 1:  Kycklinggryta med paprika och champinjoner, serveras med potatis.

Alternativ 2: Ugnsgratinerad kotlett, serveras med klyftpotatis.

Dessert: Chokladmousse med strössel.

Veckans alternativ

Rimmad torsk med dillmajonnäs, serveras med potatis.

Veckans soppa

Primörsoppa, serveras med bröd och pålägg.

Vecka 1

Måndag 4 januari 

Alternativ 1: Kycklingpytt med vitlöksdressing.

Alternativ 2: Leverbiff med stekt lök och skysås, serveras med potatis.

Tisdag 5 januari – Trettondagsafton

Alternativ 1: Nötstek med svampsås, serveras med potatis.

Alternativ 2: Fiskgratäng med mandel, serveras med potatis.

Onsdag 6 januari – Trettondedag jul – Endast matlåda

Alternativ 1: Biff a lá Lindström med gräddsås, serveras med potatis.

Alternativ 2: Helstekt karré med rosépepparsås, serveras med stekt potatis.

Dessert: Chokladpudding med grädde.

Torsdag 7 januari 

Alternativ 1: Vitkålssoppa med frikadeller och pannkaka med sylt och grädde.

Alternativ 2: Skinksås med soltorkade tomater, serveras med grönsaker och pasta.

Fredag  8 januari 

Alternativ 1: Morotslåda med bacon och grönsaker.

Alternativ 2: Fiskgratäng med citron och dill, serveras med gröna ärtor och potatis.

Lördag  9 januari – Endast matlåda

Alternativ 1: Plommonspäckad köttfärslimpa med gräddsås, serveras med potatis.

Alternativ 2: Ost- och skinkpaj, serveras med sallad och dressing.

Dessert: Yoghurtpannacotta med mango och passionsfrukt.

Söndag 10 januari – Endast matlåda

Alternativ 1: Laxfärsbiff med fetaostcrème, serveras med potatis.

Alternativ 2: Gulaschgryta med grönsaker, serveras med potatis.

Dessert: Hallonpaj med vaniljsås.

Veckans alternativ – Endast matlåda

Kycklingfilé med dragonsås och grönsaker, serveras med stekt potatis.

Veckans soppa – Endast matlåda

Krämig sparrissoppa med chiliräkor och smak av vitt vin, serveras med bröd och pålägg.

Vecka 2

Måndag 11 januari 

Alternativ 1: Kalvfärsjärpar med basilika och gräddsås, serveras med potatis.

Alternativ 2: Oxbringa med senapssås, serveras med potatis.

Tisdag 12 januari 

Alternativ 1: Paltbröd med fläsk och vitsås.

Alternativ 2: Kunglig kycklinggryta, serveras med ris och grönsaker.

Onsdag 13 januari 

Alternativ 1: Fiskgratäng med crabfish, serveras med potatismos.

Alternativ 2: Korvstroganoff, serveras med potatis och grönsaker.

Torsdag 14 januari 

Alternativ 1: Högbosoppa och pannkaka med sylt och grädde.

Alternativ 2: Sjömansbiff med smörgåsgurka.

Fredag  15 januari 

Alternativ 1: Kalops med potatis och rödbetor.

Alternativ 2: Stekt falukorv med stuvade makaroner.

Lördag  16 januari – Endast matlåda

Alternativ 1: Flygande Jacob med ris.

Alternativ 2: Köttfärslåda med pepparrotstäcke, serveras med potatis.

Dessert: Päronkaka med vispad grädde.

Söndag 17 januari – Endast matlåda

Alternativ 1: Gräddstuvad viltskav, serveras med potatismos.

Alternativ 2: Krämig fiskgryta serveras med potatis.

Dessert: Äppelpaj med vaniljsås.

Veckans alternativ – Endast matlåda

Torskrygg med vitvinssås, serveras med potatis och grönsaker.

Veckans soppa – Endast matlåda

Fransk löksoppa med krutonger, serveras med bröd och pålägg.

Vecka 3

Måndag 18 januari 

Alternativ 1: Potatisbullar med knaperstekt bacon.

Alternativ 2: Kycklinggratäng med mangochutney, serveras med grönsaker och potatis.

Tisdag 19 januari 

Alternativ 1: Köttbullar med stuvad vitkål, serveras med potatis.

Alternativ 2: Skinkfrestelse.

Onsdag 20 januari 

Alternativ 1: Stekt spätta med skarpsås, serveras med potatis.

Alternativ 2: Bondsås med potatis.

Torsdag 21 januari 

Alternativ 1: Gulaschsoppa och pannkaka med sylt och grädde.

Alternativ 2: Köttgryta med dill, serveras med potatis.

Fredag  22 januari 

Alternativ 1: Kotlettrad med gräddsås, serveras med potatis.

Alternativ 2: Lasagne med grönsallad.

Lördag  23 januari – Endast matlåda

Alternativ 1: Köttfärslåda med provencalskt täcke, serveras med potatismos.

Alternativ 2: Lunchkorv med gurkmajonnäs, serveras med potatis.

Dessert: Falsk potatiskaka.

Söndag 24 januari – Endast matlåda

Alternativ 1: Kokt torsk med pepparrotssås, serveras med potatis.

Alternativ 2: Nötstek med gräddsås, serveras med potatis och gelé.

Dessert: Persikor med vispad grädde.

Veckans alternativ – Endast matlåda

Tjälknöl med rödvinssås toppad med skogssvamp och potatispuré.

Veckans soppa – Endast matlåda

Fisksoppa med aioli, serveras med bröd och pålägg.

Meny Restaurang Tomtegränd

Vecka 51

Måndag 14 december

Alternativ 1: Korvstroganoff med ris.

Alternativ 2: Potatisbullar med stekt bacon och rödkål med äpple.

Tisdag 15 december

Alternativ 1: Klassisk lasagne.

Alternativ 2: Stekt salt sill med löksås och kokt potatis.

Onsdag 16 december

Alternativ 1: Köttbullar med stuvade morötter, serveras med kokt potatis.

Alternativ 2: Het spansk fiskgratäng med potatismos.

Torsdag 17 december

Alternativ 1: Köttsoppa och pannkaka med sylt och grädde.

Alternativ 2: Lapskojs med rödbetor.

Fredag 18 december

Alternativ 1: Coq au vin med potatis- och rotselleripuré.

Alternativ 2: Pannbiff med grönpepparsås, serveras med ugnstekt potatis.

Lördag 19 december

Alternativ 1: Panerad schnitzel med ansjovis, kapris och citron, serveras med skysås och stekt potatis.

Alternativ 2: Lättrökt laxpudding med skirat smör.

Dessert: Pannacotta med jordgubbssås.

Söndag 20 december

Alternativ 1: Kålpudding med lingongräddsås, serveras med kokt potatis.

Alternativ 2: Pasta Carbonara.

Dessert: Blåbärspaj med vispad grädde.

Veckans vegetariska 

Nasigoreng med stekt ägg.

Veckans alternativ

Helstekt benfritt revbensspjäll med kryddig skysås, serveras med potatisgratäng.

Veckans soppa

Skogssvampssoppa med baconkross och bröd med pålägg.

Vecka 52

Måndag 21 december

Alternativ 1: Falukorv med stuvade makaroner.

Alternativ 2: Fiskgratäng med spenat, serveras med potatismos.

Tisdag 22 december

Alternativ 1: Pasta med köttfärssås.

Alternativ 2: Stekt panerad hokifilé med dillmajonnäs, serveras med kokt potatis.

Onsdag 23 december

Alternativ 1: Julkorv med senapssås, serveras med kokt potatis.

Alternativ 2: Strömmingsflundra med skirat smör, serveras med potatismos.

Torsdag 24 december – Julafton 

Alternativ 1: Två sorters sill, varmrökt lax, kokt ägg och kall sås, serveras med kokt potatis.

Alternativ 2: Julskinka, kalvsylta, köttbullar, prinskorv, rödbetssallad, och mimosasallad, serveras med kokt potatis.

Dessert: Ris a lá Malta med saftsås.

Fredag 25 december – Juldagen 

Alternativ 1: Janssons frestelse med kokt ägg.

Alternativ 2: Ugnstekt kalkon med plommongrädde och brysselkål, serveras med stekt potatis.

Dessert: Saffranscheesecake med pepparkaksmulor och granatäppelkärnor.

Lördag 26 december – Annandag jul 

Alternativ 1: Köttfärslimpa med lingonlök och skysås, serveras med potatismos.

Alternativ 2: Ugnsomelett med räkstuvning, serveras med kokt potatis.

Dessert: Glöggkokta katrinplommon med vispad grädde och rostad mandel.

Söndag 27 december

Alternativ 1: Helstekt fläskkarré med äppelgräddsås, serveras med kokt potatis.

Alternativ 2: Laxfärsbiff med kall dill- och saffransås, serveras med kokt potatis.

Dessert: Mjuk pepparkaka med lingonfrosting.

Veckans vegetariska

Svamp- och bönlasagne med spenat.

Veckans alternativ

Lutfisk med vitsås, serveras med potatis.

Veckans soppa

Risgrynsgröt med mjölk, serveras med julskinka, smör och bröd.

Vecka 53

Måndag 28 december

Alternativ 1: Gräddstuvad pytt i panna med rödbetor.

Alternativ 2: Panerad rödspätta med remouladsås, serveras med kokt potatis.

Tisdag 29 december

Alternativ 1: Pasta med het räksås.

Alternativ 2: Bruna bönor med stekt fläsk.

Onsdag 30 december

Alternativ 1: Kycklingköttbullar med tomatgräddsås, serveras med potatismos.

Alternativ 2: Korvgryta med dill- och pepparrot, serveras med kokt potatis.

Torsdag 31 december – Nyårsafton

Alternativ 1: Förrätt, skagenfylld tunnbrödsnitt med picklad lök. Varmrätt, Stekt lax med hollandaise, serveras med potatispuré.

Alternativ 2: Förrätt, skagenfylld tunnbrödsnitt med picklad lök. Varmrätt, Fläskfilé med gorgonzolasås med päron och ugnstekt potatis.

Dessert: Tiramisu

Fredag 1 januari – Nyårsdagen 

Alternativ 1: Wallenbergare med gräddsås och gröna ärtor, serveras med potatismos.

Alternativ 2: Dilldoftande kräftpaj med grönsallad och dressing.

Dessert: Vitchokladmousse med hallonsås.

Lördag 2 januari 

Alternativ 1: Ungersk gulasch med citronyoghurt, serveras med ugnstekt potatis.

Alternativ 2: Stekt prinskorv med bondäggröra, serveras med stekt potatis.

Dessert: Morotskaka.

Söndag 3 januari

Alternativ 1: Grillad kycklingfilé med mild ädelostsås, serveras med råstekt potatis.

Alternativ 2: Inlagd stekt strömming med kall sås och kokt potatis.

Dessert: Chokladpudding med polkagrädde.

Veckans vegetariska

Ostgratinerade champinjonfyllda crêpes med grönsaksris.

Veckans alternativ

Älgfärsbiff med getostcrème och lingonsky, serveras med ugnsrostad potatis.

Veckans soppa

Grönärtsoppa med vispad grädde smaksatt med tryffelolja, serveras med bröd och pålägg.

Vecka 1

Måndag 4 januari 

Alternativ 1: Varmkorv med gurkmajonnäs och potatismos.

Alternativ 2: Havets Lasagne.

Tisdag 5 januari – Trettonsdagsafton

Alternativ 1: Creolsk fläskfilégryta med chorizo, serveras med ris.

Alternativ 2: Kycklingspett med couscouspytt och salladsostcremé.

Onsdag 6 januari – Trettondedag Jul 

Alternativ 1: Panerad ost- och broccolifylld spätta med varm citron- och örtsås, serveras med kokt potatis.

Alternativ 2: Potatis- och baconlåda.

Dessert: Exotisk fruktsallad med daimgrädde.

Torsdag 7 januari 

Alternativ 1: Morotssoppa och pannkaka med sylt och grädde.

Alternativ 2: Wokad kyckling med grönsaker i sötsursås, serveras med ris.

Fredag 8 januari 

Alternativ 1: Köttbullar med lingongräddsås, serveras med kokt potatis.

Alternativ 2: Pasta Carbonara.

Lördag 9 januari 

Alternativ 1: Stekt panerad schnitzel med kryddsmör och skysås, serveras med stekt potatis.

Alternativ 2: Strömmingslåda med ansjovis och spenat, serveras med potatismos.

Dessert: Äppelpaj med vaniljsås.

Söndag 10 januari 

Alternativ 1: Sjömansbiff med smörgåsgurka.

Alternativ 2: Fiskgratäng med champinjonsås, serveras med potatismos.

Dessert: Rabarberkräm med mjölk.

Sundsvalls Mat och Måltider arbetar utifrån Svenska livsmedelsverkets kostråd för måltider i vård, skola och omsorg. Du kan läsa mer om deras rekommendationer på livsmedelverket.se.

Kommunens pensionärsrestauranger

Du som är pensionär är välkommen att besöka kommunens pensionärsrestauranger. Menyerna finns i lokalpressen varje måndag samt publicerade på sidan pensionärsrestauranger, där finns även mer information om restaurangerna. 

Fler sidor på sundsvall.se

Mat i Sundsvalls skolor
Mat i Sundsvalls förskolor

Kontakt

Eva Nordberg Avdelningschef, Sundsvalls Mat & Måltider

060-19 15 59

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.