Undersöka och analysera
Beskrivningen av verksamheten är en central del av arbetet. Den lägger en grund för och skapar förutsättningar för att planera det fortsatta arbetsmiljöarbetet. Börja med att inventera vad som redan är gjort genom att ta del av tidigare genomförda arbetsmiljökartläggning och arbetsmiljöåtgärder. Statistik vad gäller sjukfrånvaro och tillbud-/arbetsskadeanmälningar ger också viktig information om verksamheten.
Det finns flera olika metoder för att kartlägga arbetsmiljön, både frågeformulär och intervjuer kan användas. En av dessa är Strukturerad multidisciplinär arbetsmiljökartläggning (SMAK-metoden). Du kan läsa mer om SMAK i bilaga 2 (sid 65).
I guiden finns också ett frågeformulär med specifika frågor gällande personförflyttningar. Du kan läsa mer i bilaga 3 (sid.67).
- Beskriv verksamheten
- Inventera frekvens och typ av personförflyttningar
- Inventera befintliga rutiner för personförflyttningar
-Kartlägg kompetensförsörjningsplaner med avseende på förflyttningskunskap
- Kartlägg vilka medarbetare arbetar med personförflyttningar
- Inventera vilka rutiner som finns för att rapportera skador
- Kartlägg förekomsten av tillbud och skador
- Kartlägg hälsofrämjande insatser
Läs mer …(sid 28-31 i guiden)
Alla delar i arbetsmiljön ska beaktas, såväl den fysiska som den organisatoriska och sociala delen. Att undersöka och riskbedöma arbetet ska ske kontinuerligt och vara en naturlig del av arbetet. Det är också viktigt att följa upp. Forskning visar att belastningsskador är en av de vanligaste arbetsskadorna inom vården och många sker vid personförflyttningar. Risksituationer finns även i samband behandlings- och omvårdnadssituationer, vid hantering av material och varor, transport av rullstolar och sängar.
Tungt arbete, ensidiga arbetsrörelser, påfrestande arbetsställningar, hög arbetsbelastning och psykosociala faktorer till exempel tidspress och begränsat handlingsutrymme, är förvärrande faktorer som ofta förekommer inom vård och omsorg.
Varje situation där personförflyttningar genomförs ska riskbedömas, för att arbetsgivare och medarbetare gemensamt ska kunna bedöma de belastningsergonomiska förhållanden som råder i den aktuella situationen. Vid personförflyttningar behöver också säkerheten för vårdtagaren säkerställas.
En säker vård- och arbetsmiljö utgår från den lagstiftning som finns för patientsäkerhet och för en säker arbetsmiljö.
Under 2022 har Myndigheten för arbetsmiljökunskap och Arbetsmiljöverket, tillsammans med arbetsmarknadens parter, satsat på temat ”Arbete med människor – säkra personförflyttningar”. Arbetet har utmynnat i en forskningsbaserad guide "Säkra personförflyttningar", som ger förutsättningarna för säkra personförflyttningar genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Guiden vänder sig till chefer på alla nivåer, skyddsombud samt medarbetare för att förbättra arbetsmiljön och skapa säkra personförflyttningar för både utförare och vårdtagare inom:
- hälso- och sjukvård
- tandvård
- omsorg inom offentlig och privat regi – hemsjukvård, hemtjänst, personlig assistans och ambulansvård.
Guiden är uppbyggd i fem steg:
- Starta upp och förankra
- Undersök och analysera
- Identifiera och bedöm risker
- Planera och genomför åtgärder
- Följa upp och utvärdera
Läs mer via länk Säkra personförflyttningar – Myndigheten för arbetsmiljökunskap (mynak.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.