Sysselsättning
Daglig verksamhet eller dagverksamhet
Att ha en sysselsättning är viktigt för de flesta människor. Det innebär att ingå i en gemenskap och få en meningsfull tillvaro. Du kan ha en funktionsnedsättning som gör att du inte klarar ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. Då kan du behöva en sysselsättning som är anpassad efter dina intressen och möjligheter.
Du har rätt till daglig sysselsättning enligt lag
- Daglig verksamhet enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade)
- Dagverksamhet enligt SoL (Socialtjänstlagen) vilket gäller dig som har en långvarig psykisk funktionsnedsättning
Daglig verksamhet enligt LSS och dagverksamhet enligt SoL är för dig som är i yrkesverksam ålder. Det betyder att du ska vara 18-65 år. Du kan inte få daglig verksamhet eller sysselsättning om du studerar på heltid eller om du har ett arbete. Du måste göra en ansökan om att få insatsen.
Du som har en utvecklingsstörning, autism (eller autismliknande tillstånd), eller en hjärnskada som du fått i vuxen ålder kan få daglig verksamhet enligt LSS. Daglig verksamhet ska ge dig stimulans, utveckling och gemenskap.
Du får träna dina förmågor för att klara arbetslivets basala krav och bli så självständig som möjligt utifrån dina förutsättningar. Det kan till exempel vara att komma i tid till sitt arbetspass, arbeta med olika uppgifter och att träna på att vistas i sociala sammanhang. Du behöver inga förkunskaper och arbetsuppgifterna ska kunna passa de flesta.
Du som har vissa psykiska funktionsnedsättningar kan få dagverksamhet. Dagverksamheten är rehabiliterande och livskvalitetshöjande för dig som har psykisk ohälsa
Du ansöker om daglig verksamhet eller dagverksamhet hos en biståndshandläggare vid Sundsvalls kommun. Du kan antingen skicka in en ansökan eller ringa Biståndsenheten LSS eller Mottagning för psykisk ohälsa.
Personer med funktionsnedsättningar har olika behov. Därför finns det många olika verksamheter. I Sundsvall kan vi erbjuda aktiviteter i grupp eller individuella platser.
Vad som är bäst för varje person beror på personens egna önskemål och behov av stöd. De verksamheter som finns bygger på önskemål från de som redan har daglig verksamhet och sysselsättning idag.
Det finns större och mindre grupper där både uppgifterna och stödet varierar. Vissa personer kan arbeta mer eller mindre självständigt. Andra personer behöver instruktioner flera gånger varje dag.
Vissa grupper har en produktionsinriktning och passar dig som vill jobba med arbetsinriktade uppgifter. Här får du tillverka saker eller sälja tjänster. I dessa grupper måste du klara av vissa saker som till exempel att passa tider. Du ska kunna få stöd från personal med det du behöver.
Gruppverksamhet passar dig som vill ha och behöver stimulans, upplevelser och social samvaro.
Du kan få en individuell placering i till exempel kommunen, på ett företag eller i en förening. Du får en arbetscoach som kontaktpersonal som besöker dig på arbetsplatsen för att ge stöd. Du får också en handledare på arbetsplatsen.
Om du har en individuell placering ska du kunna utföra anpassade arbetsuppgifter så självständigt som möjligt.
När du fått ett beslut från en handläggare får du träffa en koordinator på Arbetsorienteringen som kan berätta om vilka verksamheter som finns och vad man får göra där. Tillsammans med koordinatorn planerar du för en start.
Du som deltar i daglig verksamhet eller dagverksamhet i Sundsvalls kommun får en habiliteringsersättning. Du får 25 kronor per dag om du vistas på din dagliga sysselsättning upp till 5 timmar, vistas du över 5 timmar får du 42 kronor per dag.
Om du söker daglig verksamhet eller dagverksamhet så kan det vara bra att du funderar över din försörjning eftersom insatsen inte ger dig någon lön. Om du har frågor kring aktivitetsersättning/sjukersättning så kontakta Försäkringskassan för att få svar på dina frågor.
När du har fått ett beslut om att du ska få daglig sysselsättning, kommer du att få träffa oss på Arbetsorienteringen. Handläggaren som fattat beslutet informerar oss så att vi kan ta kontakt med dig och bestämma en tid för vårt första möte.
Vår uppgift är att tillsammans med dig komma fram till vilken typ av verksamhet som skulle passa bäst för just dina behov och intressen.
Om vi tillsammans kommer fram till att du skulle trivas bäst i en gruppverksamhet så kommer du att tas emot av Stöd och omsorgs handledare i en passande grupp.
Om vi tillsammans bedömer att du skulle utvecklas mest av att arbeta mera självständigt på till exempel ett företag med vägledning av en kontaktperson på företaget, så blir nästa steg att träffa Praktikcentrum.
Vi arbetar på Arbetsorienteringen:
Anna-Lena Bennermo, insatskoordinator
Telefon: 060-19 25 53, 070-188 78 85
E-post: anna-lena.bennermo@sundsvall.se
Annette Bäckström, insatskoordinator
Telefon: 060-19 27 65, 073-275 48 22
E-post: anette.backstrom@sundsvall.se
Lena Bergström, insatskoordinator
Telefon: 060-19 22 39, 073-275 28 53
E-post: lena.bergstrom@sundsvall.se
Besöksadress
Skolhusallén 9
Vi arbetar med personer inom daglig sysselsättning på individuella platser.
Inför en individuell plats
På Praktikcentrum får du kontakt med en arbetscoach. Tillsammans med arbetscoachen kommer ni fram till vilka områden som intresserar dig. Du kan få göra studiebesök på olika arbetsplatser innan en plats hittas för just dina behov och intressen.
För att vara på en individuell plats ska du kunna:
- Ha egen motivation och egen vilja att deltaga
- Hålla dina överenskomna tider
- Meddela frånvaro
- Att så självständigt som möjligt utföra de uppgifter du får
- Följa arbetsplatsens regler och visa hänsyn till övrig personal
När du har fått en plats:
- Du får bekanta dig med platsen och lära dig uppgifterna
- Arbetscoachen besöker dig på platsen så ofta som du, handledaren och arbetscoachen har kommit överens om
- Om du har frågor gällande din sysselsättning kan du kontakta din arbetscoach
- Arbetscoachen kan tillsammans med arbetsplatsen hjälpa till att anpassa dina uppgifter så att de passar dig
- Arbetscoachen kan vid behov förmedla kontakt med exempelvis region, arbetsförmedling och försäkringskassa.
Till dig som är arbetsgivare
En av kommunens uppgifter är att erbjuda en meningsfull sysselsättning till personer som har en funktionsnedsättning. Personer med funktionsnedsättning kan ansöka om sysselsättning via LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) eller SoL (Socialtjänstlagen). Att få komma ut på en arbetsplats innebär ofta fantastiska möjligheter att växa och utvecklas.
Vi behöver individuella platser för personer som har beviljats daglig sysselsättning. Er arbetsplats kan bidra med meningsfulla uppgifter, möjlighet till utveckling och ett socialt sammanhang. Vi söker anpassade uppgifter som kan utföras så självständigt som möjligt, men våra personer kan såklart vara i behov av visst stöd. Uppgifter och tider anpassas utifrån personen och platsen.
Personer med daglig sysselsättning är försäkrade via Sundsvalls kommuns olycksfallsförsäkring. Arbetsplatsen varken betalar eller erhåller ersättning. På arbetsplatsen utses en eller flera handledare som också är länken mellan arbetsplatsen och Praktikcentrum. Arbetscoachen från Praktikcentrum gör kontinuerliga besök och finns med som ett stöd.
Kontakt
Praktikcentrum, Sundsvalls kommun
Telefon: 060-19 10 00 växel
E-post: praktikcentrum@sundsvall.se
Kontakt
Biståndsenheten LSS
-
Telefon:
-
E-post:
Mottagning för psykisk ohälsa
-
Telefon:
-
Öppettider:
Måndag, onsdag och fredag 13.00-14.00
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Omsorg och hjälp
- Anmälan till informationsträff för att bli god man och förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansöka om förvaltarfrihetsbevisLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansöka om uttag från överförmyndarspärrat kontoLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ekonomiskt biståndLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ekonomiskt stöd för merkostnader vid ordinarie assistents frånvaro/sjuklönekostnadLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till försäljning av fastighet, bostadsrätt eller tomträttLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Avgiftsberäkning för hemtjänstLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bli god man eller förvaltare - lämna en intresseanmälanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Entledigande god man/förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Förteckning ställföreträdarskapLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Intresseanmälan för frivilligt socialt arbeteLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kontaktformulär Servicecenter Ekonomi KundLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Nära vård, utvecklingsidéer och projektLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Omprövning av förvaltarskapLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Oro för barn - anmälanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Provberäkna ekonomiskt biståndLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Redogörelse för ställföreträdare för omyndigaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Redogörelse ställföreträdare för vuxnaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Sök utförare av hemtjänstLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- UtförarportalenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster