Föräldrastöd

Läs mer och ta del av det föräldrastöd Sundsvalls kommun erbjuder.

Föräldrastöd

Foto: Sundsvalls kommun

Det är inte alltid lätt att vara förälder idag. Vill du växa och utvecklas i din roll som förälder? Då är våra kostnadsfria föräldraträffar till för dig. Metoderna vi erbjuder är beprövade och fungerar. Vi kan inte lova att du inte hamnar i konflikter. Men du kan få verktygen av oss som gör dem lättare att hantera. På våra träffar finns inga pekpinnar. Istället ger vi dig redskapen som krävs för att du ska bli ännu tryggare i din roll som förälder.
Våra kostnadsfria gruppträffar sträcker sig från småbarnsföräldrar till tonårsföräldrar och leds av våra utbildade gruppledare. Träffarna för er som har barn mellan 3 och 12 år heter ABC, Alla Barn i Centrum. Träffarna för er som tonårsföräldrar heter Älskade förbannade tonåring. På denna sida ger vi även tips på aktuella föreläsningar och andra föräldrastärkande nätverk som finns i regionen.

ABC står för Alla Barn i Centrum och är kostnadsfria föräldraträffar för dig som har barn som är 3 till 12 år. ABC består av fyra gruppträffar kring varsitt tema.Gruppträffarna leds av våra utbildade gruppledare och varje grupp har som mest 10 deltagare. På träffarna tar vi del av både varandras erfarenheter och forskning kring ämnet föräldraskap. Lärdomar och insikter tar vi sedan med oss och praktiserar hemma, mellan träffarna.

Vi erbjuder ABC på tre olika platser under våren 2018

ABC Solrosens förskola Granloholm 18.15-20.45
Träff 1 torsdag 12 april
Träff 2 torsdag 19 april
Träff 3 torsdag 26 april
Träff 4 torsdag 3 maj

Ejdervägens förskola, Ejdervägen 5, Bredsand 17.30-20.00
Träff 1 onsdag 11 april
Träff 2 onsdag 18 april
Träff 3 onsdag 25 april
Träff 4 onsdag 2 maj

Sörängsbackens förskola, Lucksta tid. 18.00-20.30
Träff 1 torsdag 12 april
Träff 2 torsdag 19 april
Träff 3 torsdag 26 april
Träff 4 torsdag 3 maj

Anmälan ABC-träffar Vt 2018

Älskade förbannade tonåring

Föräldraträffar för tonårsföräldrar

Nu har vi kört i gång en föräldraträff i Älskade förbannade tonåring. Nästa kursstart kommer bli under höstterminen 2018 då är du välkommen med din anmälan. Annonsering kommer att ske via skolan på webben, Schoolsoft och kommunens facebook sida.

Kontakta gärna föräldrastödssamordnare Helena Ringström om du har frågor.
Tel. 060-19 89 98

 

ABC står för Alla Barn i Centrum och är kostnadsfria föräldraträffar för dig som har barn som är 3 till 12 år. ABC består av fyra gruppträffar kring varsitt tema.

Gruppträffarna leds av våra utbildade gruppledare och varje grupp har som mest 10 deltagare.
På träffarna tar vi del av både varandras erfarenheter och forskning kring ämnet. Lärdomar och insikter tar vi sedan med oss och praktiserar hemma, mellan träffarna.

Under träffarna ges möjlighet att diskutera föräldraskap med andra föräldrar. Innehållet handlar bland annat om hur föräldrar kan främja sitt barns självkänsla, hur man kan arbeta för att stärka relationerna i familjen och hur konflikter kan förebyggas.

Se filmen om ABC-träffar (till Youtube, öppnas i nytt fönster)

Träff 1 VISA KÄRLEK

Hur gör vi för att våra nära relationer ska fungera? Diskussioner och enkla övningar kring att ha fokus på det som fungerar.

Träff 2 VARA MED

Hur påverkar vi varandra i det dagliga samspelet? Hur kan vi förebygga konflikter med våra barn? Diskussioner och enkla övningar kring hur föräldrar och barn kan vara tillsammans.

Träff 3 VISA VÄGEN

Hur kan man tillämpa ett lugnt föräldraskap? Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan ilska hanteras? Diskussioner och enkla övningar kring att vara en förebild för sitt barn.

Träff 4 VÄLJA STRIDER

Hur kan tjat och skäll i familjen minskas? Vilka strider behöver vi ta och vilka kan väljas bort? Planering framåt med fokus på hur ABC kan användas i vardagen.

Tonårstiden är en omtumlande period men också en tid då relationen kan fördjupas. Föräldraträffarna utgår från boken av Birgitta Kimber med samma namn och syftar till att stärka relationen mellan tonåringen och föräldrar. Innehållet utgår från forskning om tonåringens utveckling samt FN:s barnkonvention.

Älskade förbannade tonåring innebär att man som förälder träffas fyra gånger à 2,5 timmar inklusive fika tillsammans med våra utbildade gruppledare. Vid varje tillfälle tas olika teman upp, till exempel tonårstid, risk- och skyddsfaktorer, grupptryck, svåra samtalsämnen, att vara uppmärksam på sig själv.

Nu kan Du få bra stöd och hjälp som förälder! Var med i ett föräldrastödsprogram!

Vad är Komet?

Komet 12-18 vänder sig till dig som är tonårsförälder och som vill få en lugnare relation med din tonåring. Kanske präglas mycket av tiden tillsammans av konflikter och bråk. Det är vanligt att ungdomar bråkar med föräldrar och syskon. Ibland kan det vara svårt att som förälder veta hur man ska hantera detta. Komet är kursen som ger er praktiska verktyg för att få det att fungera bättre hemma.

Komet är ett föräldraträningsprogram som är utvecklat i Sverige. Programmet bygger på att förbättra kommunikationen och relationen mellan dig som förälder och ditt barn. Komet bygger på komponenter som har visat sig verksamma i utvärderade föräldrastödsprogram.

Hur går det till?

Kometutbildningen sker i grupp tillsammans med andra föräldrar och två utbildade gruppledare.

Du som förälder får konkreta förslag och övningar att pröva hemma mellan träffarna. Gruppen träffas åtta gånger, en gång i veckan 2,5 timme/gång. Därefter har ni en uppföljningsträff efter cirka två månader.

Träffarna bygger på aktivt deltagande och innehåller exempel på vardagliga situationer, diskussioner och idéer på hur man kan bemöta sin tonåring. Innehållet är inriktat på att se möjligheter och lösningar.

Vem kan delta?

Utbildningen är anpassad för föräldrar som har barn/ungdomar mellan 12-18 år. Vi vänder oss i första hand till föräldrar som tycker att det ofta blir konflikter och bråk med barnet/ungdomen.

Vad säger forskningen?

Av föräldrar som deltagit i Komet 12-18 anser 95% av föräldrarna att kursen hjälpt deras ungdomar och 97 % av föräldrarna skulle rekommendera programmet till andra föräldrar.

Innehållet på träffarna

Tid tillsammans

Mål: att bygga relation

Kommunikation

Mål: tydlig, uppmuntrande och lyhörd kommunikation

Problemlösning

Mål: förhandla och nå överenskommelser

Regler

Mål: tydliga förväntningar och konsekvenser

Vad kostar det?

KOMET-utbildningen är kostnadsfri och annonseras via schoolsoft eller de egna kanaler som finns på friskolorna. Nya grupper startar i början av varje termin. Vi som håller i kursen arbetar vid Sundsvalls Kommuns Socialtjänst, Stöd och Behandling – Ungdom

Anmälan och kontakt:

Henrik Lovén, 060-19 23 13

Åsa Selander, 060-19 21 69

Maria Selin, 060-19 84 19

Närkontakt – Om tonåringar och föräldraskap

Föräldramottagningen

Föräldramottagningen är en öppen mottagning för dig som förälder som vill prata om ditt föräldraskap och ditt barn.
Föräldramottagningens hemsida
Föräldramottagningens Facebooksida

Familjecentret Kraftkällan

Familjecentret kraftkällan är en ideell förening som vill vara en källa till ny kraft, nytt hopp och ny glädje för familjer.
Familjecentret Kraftkällans hemsida

Surfa Lugnt

Surfa Lugnt driver ett nationellt initiativ för att höja skolans och vuxnas kunskaper om barns och ungas vardag på Internet.
Surfa Lugnts hemsida

Andra länkar

Barnkonventionen
Bris
Länsstyrelsens föräldrastöd
Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd
Rädda Barnen
Nationell strategi för ett utvecklat föräldrastöd (Regeringskansliet)
Louise Hallins hemsida
Martin Forster hemsida
Tonårsparlören
Vårdguiden 1177

Inga aktuella föreläsningar just nu.

 

 

Kontakt

Helena Ringström Samordnare föräldrastöd

073-280 26 55

Var sidan till hjälp?

  • Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.