Begravningshjälp

Om tillgångarna i dödsboet på dödsdagen inte räcker till en enkel begravning har du möjlighet att ansöka om ekonomiskt bistånd.

Ansökan om ekonomiskt bistånd ska göras innan beställning görs hos begravningsbyrån. I de fall då dödsboet helt eller delvis saknar tillgångar kan man ansöka om ekonomiskt bistånd från socialtjänsten för en enkel begravning och gravsten.

Begravningskostnaden är prioriterad kostnad och betalas alltid i första hand. Det är därför viktigt att inte betala några räkningar förrän dödsboanmälan är gjord.

Dödsboanmälan

En dödsboanmälan kan ersätta en bouppteckning när tillgångarna efter den avlidne är små. Socialtjänstens förvaltarenhet kan kostnadsfritt hjälpa dig att göra en dödsboanmälan och lämna den till Skatteverket för registrering.

Du kan söka försörjningsbidrag från kommunen till kostnader för begravning om ett dödsbo helt eller delvis saknar tillgångar.

Ansök om ekonomiskt bistånd till begravning (blankett)

Information om ekonomiskt bistånd till begravningskostnad (pdf)

Fler sidor på sundsvall.se

Dödsboanmälan
Ekonomiskt bistånd

Kontakt

Mottagningsgruppen, Ekonomiskt bistånd

060-19 10 60

Öppettider

Telefontid: Måndag - fredag, 10.00-12.00

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.