Thulegården

På Thulegården skapar vi tillsammans med dig en trygg boendemiljö. Vi bemöter dig alltid med respekt och empati.

Äldreboendet Thulegården ligger i ett lugnt område i Matfors, drygt en mil väst om Sundsvall. I centrum av Matfors finns tillgång till affärer, vårdcentral och apotek. Med buss från centrala Sundsvall tar du dig hit på 40 minuter. Busshållplatserna ligger på gångavstånd från våra entréer.

Thulegården har 19 lägenheter totalt varav 9 på Forsen och och 10 på Vallen. Hos oss bor människor med olika typer av demenssjukdomar.

Vårt mål

Vi arbetar efter en gemensamt framtagen värdegrund som infattar ett bemötande med fokus på respekt och integritet och att vi tillsammans ska skapa tillit och trygget för dem som bor hos oss.

Så jobbar vi för att nå målet

Efter att du flyttat in har vi, inom en månad, ett välkomstsamtal. Där du kan uttrycka dina önskemål och hur du vill ha det för att trivas.

 • Att alla ska bli sedda
 • Att ta ögonkontakt och bemöta med lugn
 • Att stänga dörren och persienner vid omvårdnad
 • Att inte prata över huvudet
 • Att knacka på dörren och hälsa
 • Att skapa egen tid med gästen
 • Att ge valmöjlighet och bestämmanderätt
 • Att ge passande hårvård och ha rena strukna kläder
 • Att förbereda på vad som ska ske
 • Att medarbetare pratar, korta enkla instruktioner
 • Att lyssna och känna empati
 • Att ha individuella rutiner och ge omvårdnad utifrån gästens dagsform
 • Att vara öppen för nya förslag och ha ett flexibelt tankesätt
 • Att synas och vara tillgängliga dygnet runt
 • Att skapa lugn och närhet
 • Aktiviteter och utevistelser.

Ett bra liv betyder för de allra flesta att få göra något meningsfullt, därför inventerar vi varje boendes behov av individuella aktiviteter. Så att alla kan få sin ”egen guldkants tid” tillgodosedd. Detta följs kontinuerligt upp. Två av de tjänstgörande medarbetarna har till uppgift att skapa lugn och ro under dagen.

Här hos oss kan man delta i olika typer av gemensamma aktiviteter, till exempel gymnastik, korvgrillning, fredagsmys framför tv:n. Vi firar olika högtider precis som man gör i eget boende.  Surströmmingsfest med egen plockad potatis är en uppskattad aktivitet. Vi har olika underhållare som besöker oss.

Vi vistas mycket ute i vår fina trädgård som också inbjuder till olika aktiviteter. Att fika eller inta någon av måltiderna ute eller kanske kan du sitta i hammocken eller i lusthuset och njuta av det vackra vädret.

Kontakt med anhöriga

Det är du som är vår gäst, i samråd med dig planerar vi hur kontakten med dina anhöriga ska ske. Dina nära och kära är alltid välkomna till Thulegården. Vi har också speciella träffar där vi bjuder in anhöriga.

Anhöriga är alltid välkomna att besöka oss, vi har inga speciella besökstider. Här finns också ett boenderåd där anhöriga och olika organisationer är representerade. Möten hålls var tredje månad.

Alla lägenheter vid Thulegården har en uteplats och ljusa färger. Lägenheterna på Forsen har ett pentry med kylskåp och frys samt spisplatta och lägenheterna på Vallen har ett mindre pentry med kylskåp och frysfack. Måltiderna intas i de gemensamma utrymmen eller i den egna lägenheten.

Hela boendet är handikappanpassat och i de flest av lägenheterna finns tillgång till taklyftar. Renoveringar görs utifrån behov. Du har ett eget hyreskontrakt som gäller för din lägenhet. Båda avdelningarna har utgång till vår stora fina trädgård och de gemensamma uteplatserna. Sommartid står dörrarna oftast öppna ut till vår trädgård.

Vad ingår

I varje lägenhet finns när du flyttar in, en säng och ett sängbord. I övrigt möblerar du med dina egna personliga möbler och det som du trivs bäst med.

Städning

För att du ska ha det trivsamt i din lägenhet ansvarar kontaktpersonen att du får städat var fjortonde dag. Du får naturligtvis hjälpa till om du önskar det.

Matlust skapar vi genom att duka fint och maten serveras på ett trevligt sätt. Hos oss är maten och stunderna kring den en viktig del av gemenskapen och trivseln tillsammans med andra boende och personal. Vår mat levereras från restaurang Va´Gott men vi gör frukost, efterrätter och kvällsfika själva. Maten är näringsberäknad och utifrån olika personers behov kan den berikas med extra smör och grädde.

Individuella behov

Vi jobbar utifrån din levnadsberättelse och utgår ifrån hur du och i samråd med dina anhöriga vill att din vardag ska bli så bra och så individuell som möjligt.

Här på Thulegården är vi  23 medarbetare med varierande tjänstgöringsgrad inklusive en enhetschef och en sjuksköterska. Vi jobbar alla för att du som gäst ska ha det bra. Alla våra medarbetare arbetar skift och tjänstgör på båda avdelningarna. Det innebär att det alltid finns medarbetare på plats som känner våra gäster, detta för att skapa trygghet och kontinuitet.

Du kommer att ha en egen kontaktperson som ser till dina behov tillgodoses. När ordinarie personal är ledig har vi erfarna vikarier på plats. Alla som jobbar här har tystnadsplikt.

Sjukvård

Genom att vara nära dig kan vi snabbt uppmärksamma förändringar i ditt hälsotillstånd. Vi har alltid tillgång till sjuksköterska under hela dygnet.Skulle ditt hälsotillstånd innebära behov av läkarkontakt så finns läkare på vårdcentralen i Matfors. Vi har läkarrond en gång per vecka.Vi har också ett nära samarbete med arbetsterapeut och sjukgymnast.

Kontakt

Thulegården, enhetschef

060-658 50 06, 072-142 89 79

Thulegården, sjuksköterska

060-658 50 05

Thulegården, avdelning Forsen

060-658 50 01, 060-658 50 03

Thulegården, avdelning Vallen

060-658 50 02, 060-658 50 04

Thulegården äldreboende

Stationsvägen 7
864 33 Matfors

Var sidan till hjälp?

 • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.