Rutsgården

Vi strävar efter att du och alla som bor hos oss ska få en guldkant på tillvaron. Vi vill göra det goda livet möjligt.

Äldreboendet Rutsgården ligger i byn Liden fem mil nordväst om Sundsvall. Rutsgården byggdes 1989 och lägenheterna har därefter renoverats i omgångar. Boendet är vackert beläget efter Indalsleden med hänförande utsikt mot Vättaberget. Här i Liden hittar ni även en Ica-butik, en bensinstation och ett värdshus som serverar hemlagad mat och även erbjuder ett bra pris för logi och frukost till anhöriga som hälsar på de sina på Rutsgården.

För att besöka Rutsgården åker man riksväg 86 eller tar busslinje nr 30, ca en timmes bussresa från Sundsvall. Busshållsplatsen är belägen ungefär 300 meter från boendet.

Vårt mål

På Rutsgården vill vi att du ska känna dig trygg och värdefull. Vi månar om ta tillvara det du klarar av och att du ska få stöd i det du behöver hjälp med. Att ha en meningsfull tillvaro är av stor vikt och vi strävar efter att du ska få en guldkant på tillvaron. Vi vill göra det goda livet möjligt för dig och för alla som bor här.

Så jobbar vi för att nå målet

Vid inflyttning till vårt boende så träffas vi för att ta reda på vad du har för förväntningar på din vistelse hos oss. Tillsammans med dig och dina anhöriga gör vi sedan en plan för att vi ska kunna tillgodose dina specifika önskemål.

Aktiviteter och utevistelse

Vi har tillgång till en fantastisk uteplats i direkt anslutning till plan ett. Där finns möjlighet att sitta tillsammans för en kopp kaffe, lite lunch eller bara för att njuta av solen. Alla lägenheter är dessutom utrustade med en inbjudande balkong där man kan möblera med en utemöbel. Vi erbjuder ofta en möjlighet att tillsammans med personal gå ut på en promenad för vi vet att det är viktigt att få njuta av den friska luften.

Att få känna sig fin och bli ompysslad är viktigt för välbefinnandet, därför får vi regelbundet besök av  en hårfrisörska och en medicinsk fotvårdare. Du bokar din tid  via personalen och betalas efter utförd tjänst mot kvitto.

Varje månad är det gudstjänst på Rutsgården. Då kommer prästen och en kantor för en stund av själslig tillfredställelse. Det bjuds på musik och andlighet och därefter fikar vi tillsammans. Detta annonseras även i dagstidningen så det finns möjlighet för alla att komma. Vid storhelger som jul, påsk och midsommar försöker vi göra extra stämningsfullt och dukar vackert och det serveras traditionell mat. Vi anordnar även festkvällar några gånger varje år där vi bjuder in anhöriga för att tillsammans umgås över en enklare måltid eller för en fika i gemenskap. Det brukar vara väldigt uppskattat.

Liden erbjuder många vackra utflyktsmål som vi försöker ta tillvara på. Vi åker på utflykter till Vättaberget, vi äter lunch på Lidens Wärdshus och ibland packar vi med oss fiskespöet och far till Dackesjötjärn för en stunds avkopplande fiske.

Kontakt med anhöriga

Vi anser att anhöriga är en viktig del i vår verksamhet och vi vill att även de ska känna sig betydelsefulla. Självklart sker kontakten med anhöriga enligt ditt  önskemål. Anhöriga är alltid välkomna att hälsa på, vi har inga speciella besökstider. Husdjur brukar vara oerhört populära besökare och de är givetvis också välkomna, men vi ser gärna att ni informerar någon ur personalen om det innan besöket.

Alla lägenheter på Rutsgården är ljusa och fina. De är utrustade med en köksdel med kokplatta, diskbänk, kyl och frys. Här kan du och anhöriga ordna lite fika för att kunna sitta tillsammans i din lägenhet. Lägenheterna har ett rymligt badrum och en klädkammare. Det är även utrustat med en säng och ett nattduksbord, övrigt möblemang är med dina egna möbler och saker du tycker om.

Städning

För att du ska trivas bra i din lägenhet så hjälper vi till med städning. Vi dammtorkar, torkar golv och rengör badrummet. I normala fall sker det varannan vecka men ibland gör vi det oftare om behovet finns. Vi tycker det är bra om vi kan städa tillsammans, för det ger även ett tillfälle för gemenskap och en möjlighet att småprata över det vardagliga men också om viktiga saker i enskildhet.

Måltiderna är oerhört viktiga stunder på dagen. Att få njuta dem tillsammans eller i enskildhet – det bestämmer du själv.

Vår mat levereras från Allégården i Sundsvall men vi lägger den sista handen över den. Efterrätter och något gott till eftermiddagskaffet är något som vi tycker hör till här på Rutsgården. Det doftar ofta ljuvligt av nybakt bröd eller en kaka. Vi vet att då man är äldre är det av största vikt att få i sig energi för att orka med dagen men man kanske inte alltid orkar äta så stora portioner och därför energiberikar vi maten i de fall det behövs.

Individuella behov

Önskar du specialkost går det givetvis att ordna i samråd med matansvarig och i vissa fall även sjuksköterska.

Här på Rutsgården arbetar 20 personer. De allra flesta är utbildade undersköterskor och har lång erfarenhet inom äldreomsorgen. På dagen arbetar sex personer, på kvällarna är det tre och nattetid är det två personer här. Måndag till fredag finns en sjuksköterska och en områdeschef i tjänst på boendet.

Här finns även timanställd personal som givetvis har fått en god inskolning för att du ska kunna få den omvårdnad du behöver även då ordinarie personal inte är på plats. All personal har tystnadsplikt vilket innebär att vi inte pratar om dig eller ditt hälsotillstånd med andra människor. Vi har speciella rehabombud som ser till att du har rätt hjälpmedel och förmedlar kontakt med sjukgymnast och arbetsterapeut om behovet finns. Du har alltid en egen kontaktperson bland personalen som är lite extra ansvarig för just dig. Det kan vara att följa med till planerade sjukhusbesök, till tandläkare eller andra besök om din anhörige inte har möjlighet att följa med.

Sjukvård

På Rutsgården finns det en sjuksköterska i tjänst måndag till fredag 7-16. Övrig tid finns alltid en sjuksköterska i tjänst som inte är stationerad på boendet men nås via telefon och gör hembesök om behov finns.

Varannan vecka har vi läkarrond på boendet. Ronden planeras i samråd med sjuksköterska och doktorn gör hembesök hos dig om du önskar det eller har särskilda behov. Vid akuta fall kommer läkaren även övrig tid. Vi har ett nära samarbete med Lidens vårdcentral.

Kontakt

Rutsgården plan 1

060-658 34 33

Rutsgården plan 1 – natt

060-658 34 36

Rutsgården plan 2

060-658 34 34

Rutsgården plan 2 – natt

060-658 34 37

Rutsgården

Klockar Eriks väg 8
860 41 Liden

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.