Ljustagården

ljustagården äldreboende

Ljustagården renoveras just nu och vår verksamhet finns tillfälligt på Bruksgården 2, Bruksgatan 4 i Skönsberg. Renoveringen av Ljustagården beräknas vara klar i augusti 2022.

För oss på Ljustagården är det viktig att både du och alla dina anhöriga alltid känner er varmt välkomna här hos oss.

Äldreboendet Ljustagården ligger i ett lugnt område cirka 1 mil norr om Sundsvall och ett par kilometer från Birsta. I omedelbar närhet ligger en vårdcentral och en skola. Man tar sig lätt hit med buss och hållplatsen ligger bara 50 meter från vår entré.

Här finns fyra avdelningar med åtta lägenheter på varje avdelning, två av dessa är reserverade för demenssjuka och två för äldre som behöver extra hjälp. Vi har en fin uteplats som används flitigt när vädret tillåter.

Vårt mål

Vi ägnar mycket tid att lära känna dig och övriga som bor här för att kunna tillmötesgå era individuella önskemål, det är du som själv bestämmer hur du vill ha det och här är dina anhöriga en mycket värdefull tillgång – vi har en öppen dialog som fortgår under hela tiden du bor här.

Vi anstränger oss mycket för att skapa en riktigt trivsam atmosfär där det är lika viktigt för oss att både du som gäst och alla dina anhöriga alltid känner sig varmt välkomna.

Så jobbar vi för att nå målet

Du som gäst kommer att ha en egen kontaktansvarig som du kommer att träffa lite mera, den personen har ett extra ansvar för dig och vi gör tillsammans med dig och dina anhöriga en kartläggning över just dina behov av hjälp och träning för att må så bra som möjligt, detta utmynnar sen i en ”Genomförandeplan” som du och dina anhöriga kan titta i och såklart påverka.

Aktiviteter och utevistelse

En värdig ålderdom och ett bra liv betyder för de flesta att regelbundet få göra något meningsfullt och trevligt, just därför fäster vi stor vikt vid regelbundna aktiviteter, både i grupp och individuellt.

Vi har flera bland personalen som älskar att laga mat så flera gånger per år ordnar vi trerättersmiddag med vin eller öl för de som så önskar. Vi har ett gott samarbete med flera trubadurer, kyrkor, och skolor, vi gör regelbundna utflykter och ett par gånger i veckan ordnar vi något i huset. Utgångspunkten vad gäller aktiviteter är vad just du önskar och värdesätter, detta kommer ibland att ändras men bara enligt ditt eget önskemål.

Kontakt med anhöriga

I samråd med dig som är vår gäst planerar vi hur kontakten med dina anhöriga ska ske. Dina nära och kära är alltid varmt välkomna till Ljustagården och vi ordnar gärna en extra säng om du önskar att någon skall stanna över natten.

Lägenheterna på Ljustagården är 34 kvadratmeter stora, ljusa och trevliga. De har alla ett litet pentry och stor toalett/dusch. Vårt kök och matsal ligger intill och på tre av avdelningarna finns en stor rymlig balkong och till bottenvåningen hör en härlig uteplats.

Vad ingår

I varje lägenhet finns en säng och sängbord, i övrigt möblerar du helt med de möbler, saker och gardiner du tycker om för att få det trivsamt. Taklampa och fönsterlampor väljer du också bland dina egna favoriter.

Städning

För att du ska ha det trivsamt i din lägenhet får du hjälp med städning varannan vecka eller efter behov, din tvätt får du hjälp med fortlöpande.

Måltiderna är viktiga för oss och vi anstränger oss lite extra för att dessa ska bli trevliga och lugna. Vi ordnar också regelbundet festmiddagar med vin eller öl för den som önskar och då har vi oftast lite underhållning till. Vid dessa tillfällen får du och övriga önska vilka maträtter ni vill äta och sedan lagar vi dem vi tillsammans. Kanske grillar vi en god kött- eller fiskbit till exempel.

Individuella behov

Som tidigare nämnts följer vi noga dina önskemål för att du skall trivas riktigt gott hos oss, och här har vi god hjälp av dina anhöriga som känner dig så väl.

Vår mat levereras från Anemonen

 

Här på Ljustagården är vi 35 personer som arbetar för att du skall ha det så bra som möjligt. Av 32 personer som jobbar nära dig är 28 utbildade undersköterskor och 4 är vårdbiträden. Vi har 2 sjuksköterskor och en chef. Varje natt är vi 3 som arbetar medan vi under dagtid kan vara upp till 4 per avdelning. Utöver det har vi 1 eller 2 sjuksköterskor på plats under vardagarna.

Alla medarbetare har genomgått utbildningen ”Demens ABC”. Vi lägger stor vikt vid kunskap och har regelbundna träffar för erfarenhetsutbyte och lärande. På de två demensenheterna finns ett särskilt rum för avslappning och där finns en relax-stol som regelbundet används. Relax-stolen är ofta bättre för att skapa lugn än många mediciner.

Dina anhöriga kommer, om du tillåter det, att få fortlöpande information och du kan känna dig trygg i att alla här har tystnadsplikt och respekterar detta.

Sjukvård

Vi har samarbete med vårdcentralen i Ljustadalen och en gång varje vecka har vi kontakt med läkare. Vi har två egna sjuksköterskor som ordnar det mesta under veckodagarna. Under kvällar, nätter och helger har vi tillgång till kommunens tjänstgörande kvälls- och nattsjuksköterskor vid akuta behov.

Vi har också nära samarbete med sjukgymnast, arbetsterapeut så att vi snabbt kan ordna dina behov av hjälpmedel eller behandlingar. Fotvården besöker oss regelbundet för att underlätta för dig om du behöver sådan hjälp.

Kontakt

Ljustagården, enhetschef

060-19 28 90

Ljustagården, administratör

073-220 34 22

Ljustagården, sjuksköterska våning 2 och 3

070-103 04 35

Ljustagården, våning 2

060-19 29 17

Ljustagården, våning 3

060-19 29 33

Ljustagården, sjuksköterska våning 4 och 5

070-647 04 45

Ljustagården, våning 4

060-19 29 34

Ljustagården, våning 5

060-19 29 20

Ljustagården, nattelefon 21.30-07.00

070-525 83 21

Ljustagården äldreboende

Söndagsvägen 10
863 02 Sundsbruk

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.