Lämna sidan snabbt Så döljer du ditt besök på webben

Stöd i grupp för barn och unga

Du kanske har föräldrar som bråkar mycket, har skilt sig, missbrukar eller har psykisk ohälsa.

Känn dig välkommen att höra av dig till oss på stödgrupperna när du har frågor eller om du vill vara med i en stödgrupp.

Just nu har vi tyvärr ganska lång kö utifrån att grupper har ställts in och också kommer att ställas in under våren 2022. Kontakta oss ändå så ser vi om något annat stöd kan vara lämpligt i väntan på att grupperna kan starta igen.

Folder: Stödgrupper gemensam för barn och unga i Sundsvall

Ventilen logotype

Foto: illustration

I många familjer har föräldrar någon form av problem. Det kan vara att en mamma dricker för mycket vin, att en pappa sitter i fängelse eller en bonusförälder som mår psykiskt dåligt.

I stödgruppen “Ventilen mini” träffas barn 9-12 år och får chans att prata om hur man känner och lyssna på vad andra barn tänker och tycker. “Ventilen mini” har tio träffar på em, 1 ½ timme per gång och i gruppen går ca 8 barn. Vi leker, pratar, fikar och gör olika skapande aktiviteter.

Varje träff har ett tema till exempel “alla känslor är ok” eller “vuxnas problem är inte barnens fel”.

 

Folder: Stödgrupper Ventilen Mini

Många barn har föräldrar som är separerade. Ibland bor barn växelvis hos mamma och pappa och ibland träffar barnet inte alls den ena föräldern. Barnen som går “Skilda världar” tycker ofta att det sämsta med att vuxna skiljer sig är alla bråken mellan de vuxna och att barnen känner sig bortglömda, rädda eller tror att de är till besvär.

“Skilda världar” är en studiecirkel som utgår från boken “Mina föräldrar är skilda” från BRIS. Det är 10 träffar, 1 ½ timme per gång på em och i gruppen går ca 8 barn. Vi pratar, leker, fikar och gör olika skapande aktiviteter.

 

Folder: Stödgrupper Skilda världar

Ventilen ungdom är till för dig mellan 13 och 18 år som har en närstående med beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa. Det kan vara mamma pappa, syskon eller någon annan som du lever nära.

Här får du träffa andra ungdomar som har liknande erfarenheter och utbyta tips på hur man kan hantera olika känslor, frågor och situationer. Vi strävar efter att stärka ungdomars självkänsla och självförtroende genom att våga prata om “hemligheten”. Vi lyfter av skuld och skam. Du får också information om beroende och psykisk ohälsa och hur det påverkar både den som har problemet och den som står nära.

 

 

Folder: Stödgrupper ventilen ungdom

Här är du som ung anhörig i centrum och vår verksamhet ger nya positiva upplevelser i en åldersanpassad grupp.

Samvaron i gruppen hjälper dig att våga berätta om hur du har det, upptäcka att du inte är ensam och förstå att föräldrarnas eller dina närståendes problem inte är ditt fel.

Det är ofta skrämmande och obegripligt att leva nära en förälder eller ett syskon som har olika problem, till exempel missbrukar alkohol eller droger, mår psykiskt dåligt eller bråkar och är arg eller ledsen mycket.

Att få stöd att öppet prata med jämnåriga och kunniga vuxna om din familjesituation brukar kännas befriande och det är väldigt viktigt för att du ska må bra ändå.

Om gruppträffarna:

  • En ny grupp startas varje termin. Vi tar emot anmälningar året om och undantag vad gäller ålder i grupperna görs.
  • Vi träffas vid 10 tillfällen (1 gång/vecka).
  • Två gruppledare finns med vid varje träff.
  • Varje träff har ett tema.
  • Vi bjuder på fika.
  • Allt är gratis.

Ventilen mini, Skilda världar och Ventilen ungdom

En vuxen, förälder, skolpersonal, någon annan i ditt nätverk eller du själv kontaktar Kristina Renard-Hård, föräldrastödsamordnare för att ställa dig i kö.

Vi hör sedan av oss när det finns plats för dig att börja i gruppen. En del barn och ungdomar vill gärna komma till oss innan gruppstart för att titta och träffa oss som har gruppen, då bokar vi tid för det.

För dom yngre barnen är föräldern alltid med på första träffen för att man ska känna sig trygg.

 

 

 

I anslutning till stödgrupperna erbjuds även föräldrarna information och ett forum för samtal, antingen i grupp med andra eller enskilt.

Vill du veta mer?

Andra sidor på Sundsvall.se

Familjerätten

RÅBA – Rådgivningsbyrån

Andra webbplatser

Rädda barnen

BRIS

Maskrosbarn

Randiga huset

 

Kontakt

Kristina Renard-Hård Föräldrastödsamordnare

060-19 84 60, 070-191 61 52

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.