Demens

Under rådande omständigheter tar vi ansvar.

Tillsvidare behöver vi fortsätta med åtgärder för att förebygga smittspridning vid besök. Vi tar emot planerade besök efter överenskommelse. Samtal kan även ske på telefon eller, om du vill, via Skype efter överenskommelse.

Sundsvalls demenscentrum ger råd, stöd, information till dig som har demenssjukdom eller demensliknande symtom och till dina anhöriga.

Vi är ett team av olika professioner som arbetar tillsammans och strukturerat för att stötta och ge råd till personer med demenssjukdom eller demensliknande symtom och deras anhöriga. Demenscentrum samverkar med Anhörigcenter, bland annat kring aktiviteter inom området demens.

Sundsvalls demenscentrums uppdrag:

  • Erbjuda ett sammanhållet och individuellt stöd för den sjuke och dennes anhöriga genom hela sjukdomsförloppet
  • Förmedla kontakt till och samverka med andra instanser och funktioner som personen behöver för att klara sitt dagliga liv
  • Erbjuda kontinuerlig utbildning i demenssjukdomar och bemötande till anhöriga
  • Tillhandahålla kontinuerligt stöd, utbildning och handledning för personal som möter demenssjuka personer i sitt arbete.

Vi som arbetar i Sundsvalls demenscentrum har spetskompetens inom demens med olika yrkeskategorier. Finsk kontaktperson finns inom Demenscentrum.

Välkommen att kontakta Demenscentrum

Telefon: 060-19 21 90
Öppettider: vardagar klockan 8.30-16.00, lunchstängt klockan 12.00-13.00.
E-post: demenscentrum@sundsvall.se

Demensutredning och diagnos

Det är viktigt med utredning och rätt diagnos eftersom demensliknande symtom kan ha andra botbara orsaker. Dessutom finns symtomlindrande mediciner för vissa demenssjukdomar. Om du har eller känner någon som har problem med minnet, kontakta din Hälso- eller vårdcentral och beställ tid för demensutredning.

Vid behov av råd och information om sjukdomen eller hjälp med att förmedla kontakt, ring Sundsvalls Demenscentrum.

Yngre demenssjuka

Det är inte bara äldre som drabbas av demenssjukdom. I Sverige finns cirka 4 000 personer under 65 år som har en demenssjukdom. Är du eller någon i din familj intresserad av att träffa andra i samma situation? Ring Sundsvalls Demenscentrum.

Anhörigutbildning i demens

Återkommande utbildningstillfällen

Sundsvalls Demenscentrum erbjuder utbildning för dig som vårdar eller är närstående till en person med demenssjukdom. Utbildningen omfattar två träffar med information om demenssjukdomar, kognition bemötande, tips och råd runt vardagslivet.

Datum för aktuella utbildningstillfällen meddelas senare. Vid frågor och funderingar kontakta Demenscentrum 060-19 21 90, demenscentrum@sundsvall.se.

Gratis webbaserad kurs för anhöriga till personer med demenssjukdom

Organisationen Nationellt kompetenscentrum anhöriga arbetar aktivt för att utveckla framtidens anhörigstöd. De har tagit fram en webbaserad kurs, som innehåller föreläsningar om både demenssjukdomar, konkreta tips och råd till dig som är anhörig till person med demenssjukdom samt vilket stöd du kan få. Bland föreläsarna hittar du några av Sveriges främsta experter på demenssjukdomar:

  • Wilhelmina Hoffman läkare och chef för Svenskt demenscentrum och Silviahemmet
  • Björn Strindberg Lennhed, specialistläkare i geriatrik och Silvialäkare
  • Elisabet Londos, överläkare och professor vid minnesmottagningen och minneskliniken i Malmö.

Gå den webbaserade kursen

Utbildningen är kostnadsfri och tillgänglig dygnet runt:

Utbildning för personal

Demenscentrum erbjuder kontinuerligt utbildningstillfällen för personal. För information kontakta oss. Inbjudan skickas ut till ansvariga enhetschefer inför varje tillfälle

Vill du veta mer?

Fler sidor på sundsvall.se

Andra webbplatser

Kontakt

Sundsvalls Demenscentrum

060-19 21 90

Sundsvalls Demenscentrum
Skepparegatan 5B
851 85 Sundsvall

Öppettider

Vardagar 8.30-12.00, 13.00-16.00

Mottagningsgruppen Myndighetsutövning Vård och omsorg

060-19 25 50

Sundsvalls kommun
851 85 Sundsvall

Öppettider

Måndag-tisdag och torsdag-fredag 08.30-10.00
 
Om du redan har beviljade och pågående hemtjänstinsatser kontaktar du ansvarig biståndshandläggare.
 
Om ett akut behov av hemtjänstinsatser uppkommer under helg/kväll/natt ringer du 1177 och begär att få kontakt med tjänstgörande distriktssköterska i Sundsvalls kommun.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.