Ny rapport: Flyget fortsatt viktigt för Västernorrland
.jpg)
Enligt en ny rapport spelar flyget en avgörande roll för Västernorrlands näringsliv, beredskap och vård. För ett geografiskt vidsträckt län är flygtrafiken inte bara en bekvämlighet – den är en förutsättning för tillväxt, säkerhet, arbetsmarknadens funktion och invånarnas rörlighet.
Rapporten bär titeln ”Samhällseffekter av flyget i Västernorrland” och är utförd av Sweco på uppdrag av Region Västernorrland och länets kommuner. Den belyser vilken betydelse de tre flygplatserna i regionen – Sundsvall Timrå Airport, Örnsköldsvik Airport och Höga Kusten Airport – har för olika samhällssektorer.
Näringslivet betonar vikten av goda flygförbindelser
En sektor som lyfts fram som beroende av flygtrafiken är regionens näringsliv. Företag i regionen pekar på att affärsresor, kompetensförsörjning och investeringar kräver goda flygförbindelser. Även om det affärsrelaterade resandet minskat något sedan pandemin, kvarstår behovet av fysiska möten. I rapporten betonas att fysiska och digitala möten snarare kompletterar än ersätter varandra – särskilt inom samhällsviktig verksamhet och i avancerad industri.
Möjligheten att snabbt och effektivt nå Stockholm, Europa och världen är avgörande för många av företagen som har behov av att attrahera och behålla kvalificerad arbetskraft, säkra kund- och leverantörsrelationer samt delta i internationella projekt.
Flygplatsernas bidrag till tillgänglighet lyfts även som en demokratisk fråga i rapporten, där rätten till mobilitet ses som grundläggande för både medborgare och verksamheter.
– Sundsvalls utveckling är beroende av goda kommunikationer inom såväl flyg och tåg som väg och sjöfart. 20 procent av arbetstillfällena i Sundsvall finns hos internationella företag och varumärken som i sin tur är beroende av flygförbindelser både för att komma ut i världen och för att ta emot kunder, kollegor och leverantörer, säger Björn Wigge, tillväxtchef Sundsvalls kommun.
Flygets tillgänglighet är avgörande för att investeringar blir verklighet.
I en tid då miljardinvesteringar planeras inom industrin i regionen och kompetensförsörjningen är en ödesfråga, är fungerande flygförbindelser en grundförutsättning för tillväxt.
– En flygplats utgör ett baskrav för många investerings- och etableringsbeslut, såväl som för vårt befintliga näringslivs förutsättningar att finnas kvar och växa. Dessutom, för att Sundsvall ska kunna utvecklas som mötes- och evenemangsstad med såväl nationella som internationella arrangemang så är goda flygförbindelser en förutsättning, säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall.
En nyckelresurs för vård och totalförsvar
Flygplatsen i Sundsvall har en avgörande roll för regionens förmåga att hantera akuta vårdbehov. Fredrik Granholm, beredskapsöverläkare i Region Västernorrland, betonar att ambulansflyget via Sundsvall Timrå Airport är livsviktigt för att snabbt kunna transportera patienter till högspecialiserad vård i andra delar av landet. Detta behov har ökat i takt med att vården centraliserats nationellt.
I rapporten framhålls även att flygplatserna ger tillgänglighet och redundans för räddningstjänstens insatser och har en strategisk funktion för det militära försvarets behov.
Målkonflikter och framtidsutmaningar
Samtidigt som flyget spelar en viktig roll, lyfter rapporten målkonflikter kopplade till klimatpåverkan. Att balansera behovet av regional tillgänglighet och beredskap med klimatmål beskrivs som en av de största framtida utmaningarna.
Att minska flygets klimatpåverkan pekas ut som en central framtidsfråga. Utsläppen från inrikesflyget har minskat – 2023 låg de på cirka 50 procent av 1990 års nivå – och motsvarade omkring 2,5 procent av inrikestransporternas totala utsläpp. För att fortsatt kunna minska påverkan pekas investeringar i fossilfritt flyg, elflyg och biobränslen ut som viktiga steg framåt – en utveckling som flygplatserna i Västernorrland aktivt deltar i.