En föränderlig värld ställer större krav på snabb kommunikation i alltfler kanaler

I en alltmer föränderlig värld med ökande krav på snabb och effektiv kommunikation, i allt fler kanaler, spelar kommunikatörer en viktig roll i att säkerställa att information når ut korrekt och i rätt tid. Sundsvalls kommun värdesätter den konstruktiva dialogen med invånarna och vill gärna klargöra några detaljer kring kommunens kommunikativa arbete och prioriteringar.
Kommunikatörens uppdrag är att stötta kommunens olika uppdrag och bidra till att nå mål och på ett effektivt sätt som går att förstå och påverka. Kommunikation möjliggör och driver förändring i människor, verksamheter och samhällen.
Sundsvalls kommun har i dag drygt 40 kommunikatörer fördelat på 9 förvaltningar och 14 bolag, exempelvis Sundsvall Energi och Mitthem. Tillsammans utgör antalet kommunikatörer cirka 0,5 procent av det totala antalet anställda inom kommunkoncernen.
Det handlar bland mycket annat om att:
1. Ge invånarna tillgång till välfärdstjänster och service
Se till att invånare har tillgång till begriplig och lättillgänglig samhällsinformation om kommunens service och olika tjänster. Det är alltifrån hur man ansöker om bygglov och förskoleplats till att se till att det finns information om hur man återvinner till vad som händer på biblioteket. Helt enkelt underlätta och stötta invånarnas vardag och behov.
2. Skapa möjligheter till insyn, transparens, dialog och delaktighet
Underlätta för medier att bevaka, granska och få insyn likväl som att ge invånarna tillgång till förståeliga politiska beslut och möjlighet att ge synpunkter, vara delaktiga och utveckla den lokala demokratin.
3. Stödja och stärka rollen som arbetsgivare
Stötta chefer och ledare i sina uppdrag, bidra till engagerade och välinformerade medarbetare som trivs och locka fler att vilja arbeta i kommunen.
4. Stärka kommunens attraktionskraft
Skapa en stolthet hos invånare över sin kommun, locka besökare, nya invånare och investerare samt underlätta för verksamma och nya företagare att etablera sig. Sundsvalls kommun behöver växa och Sundsvall har goda möjligheter att – genom kommunikation – locka nya arbetstillfällen, vilket är en förutsättning för kommunens invånares välfärd.
5. Underlätta vid kriser och stävja desinformation
Se till att det finns förståelig och god information och kommunikation inom organisationen, för invånare och alla berörda vid en kris, såsom stormar, översvämningar, bränder, elavbrott med mera. Omvärlds- och invärldsbevaka för att fånga upp händelser och skeenden som kan leda till kriser.
6. Stärka effektiviteten i organisationen
Med god intern kommunikation blir kommunen som organisation effektivare, medarbetare känner sig inkluderade och alla jobbar mot gemensamma mål. Kommunikatörerna har som målsättning att Sundsvalls kommuns 8 000 anställda har tillgång till rätt information för att kunna utföra sitt arbete, förstå målen och känna engagemang. Interna kanaler som intranät, nyhetsbrev och möten används för att sprida beslut och vägledningar.
Ökad komplexitet och ökad ambition
Att antalet kommunikatörer inom offentlig sektor ökar speglar medborgarnas förväntningar på närhet och tillgänglighet samt att yrket har professionaliserats och blivit mer komplext.
Digitalisering, ökade förväntningar på organisationers kommunikation, en tilltagande medvetenhet i ledningen om kommunikationens strategiska betydelse och alltmer komplexa verksamheter är några bakomliggande faktorer till den här utvecklingen.
Komplexiteten har också ökat i och med nya kanaler och målgrupper som inte är homogena och där många behöver inkluderas på olika sätt. Även lagstadgade krav såsom språklagen och tillgänglighet ökar behovet av kommunikatörskompetenser.
Kommunikation är också styrt av ambitioner och behov av att marknadsföra olika verksamheteter. I Sundsvalls kommun finns många publika verksamheter och bolag som behöver marknadsföra sig för att få besökare och kunder, och vissa av dem är dessutom intäktsfinansierade så de behöver marknadsföra sig för att få intäkter.
Externa tjänster
Sundsvalls kommun köper externa tjänster av flera olika orsaker. Det handlar om att få ta del av kompetens som kommunen inte alltid har eller där det tillfälligt behövs förstärkning. Det kan till exempel handla om koncept och kampanjer för marknadsföring (för Destination Sundsvall eller riktat mot inflyttare), filmer, fotografering, konceptframtagning och medieköp för kampanjer samt utvärdering. Det kan också handla om resurskonsulter som till exempel inom ux (user experience/användarupplevelse) för digital utveckling.
Effektiv kommunikation
Det är bra att man alltid frågar sig vad man får för skattepengar. För att möta ett ekonomiskt tufft läge och en arbetskraft som inte räcker till kommer alla yrkesgrupper behöva jobba smartare och mer långsiktigt hållbart. Inte bara kommunikatörer. Men exakt hur många kommunikatörer som är rimligt beror helt och hållet på vad ledningen vill uppnå och åstadkomma. Det är värdet och effekten som är väsentligt.
I Sundsvalls kommunkoncerns kommunikationsstrategi finns fyra mål som följs upp och mäts över tid. Det är också viktigt att mäta större insatser och kampanjer för att kunna visa effekt men också dra lärdom. För ett ge några exempel så kan vi se att 400-årsjubileet har haft en positiv effekt på staden och allt fler invånare tycker att Sundsvall är en bra plats att leva på.
Kommunikatörens arbete underlättar för andra yrkesgrupper att fokusera på sina kärnuppdrag och möjliggör dialog och demokrati. Kommunikatörerna spelar en viktig roll i att säkerställa snabb och korrekt information, stödja kommunens uppdrag, och driva förändring i människor, verksamheter och samhällen.