Klimatneutral marksanering skapar miljönytta och ekonomisk hållbarhet
Marksaneringsinsatser på Norra berget. Foto: Astrid Ålin.
Nu tas ett banbrytande steg mot hållbar stadsutveckling genom projektet SUNDSREM, ett samarbete mellan Sundsvalls kommun och Mittuniversitetet som fokuserar på naturbaserade och klimatneutrala lösningar för sanering av PAH-förorenade jordar.
Målet är att skapa förutsättningar för framtida bostäder, infrastruktur och samhällsservice på ren och säker mark, samtidigt som både klimatpåverkan och kostnader minimeras.
Sundsvalls historiska industriverksamhet har orsakat omfattande markföroreningar av främst PAH och har blivit ett hinder för tillväxt och en risk för folkhälsan. Med målet om 5 000 nya jobb till 2030, är behovet av hållbar markanvändning stort.
I en första förstudie testar forskare att använda kompost och biokol för att rena jord som innehåller farliga ämnen som PAH. Metoderna kan hjälpa till att bryta ner giftiga ämnen, binda tungmetaller och lagra kol i jorden, vilket också är bra för klimatet.
– Vi ser stora miljömässiga och ekonomiska vinster med att hantera förorenad jord lokalt. Det minskar behovet av transporter och extern deponi, vilket inte bara sparar pengar utan också kraftigt reducerar utsläppen av växthusgaser
, säger Mari Johansson, projektledare på stadsbyggnadskontoret
Projektet ligger i linje med EU:s nya markdirektiv och stärker både kommunens och Mittuniversitetets arbete för hållbar utveckling och miljöinnovation. Den pågående förstudien i labbmiljö är ett första steg mot fullskalig tillämpning.
Kontakt:
Mari Johansson, projektledare, Sundsvalls kommun
Telefon: 070-235 66 68
Gabriella Paladin, forskare, Mittuniversitetet
Telefon: 010-142 80 91
Läs mer om projektet:
https://www.miun.se/Forskning/forskningsprojekt/pagaende-forskningsprojekt/sundsrem-hallbara---klimatneutrala-strategier-for-sanering-av-pah-fororenade-jordar/ Länk till annan webbplats.
Senast ändrad: , klockan