Ny innovativ teknik i madrasser ska kunna förebygga trycksår inom äldrevården

Med hjälp av inbyggda sensorer i sängmadrassen ska den nya tekniken förebygga trycksår. Nu har den första madrassen testats på äldreboende i Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun.
Sensorerna känner av om trycket blir för högt på personen som ligger på madrassen. Datan skickas till en mobilapp där personalen snabbt ska kunna identifiera om det finns risk för trycksår.
– Förhoppningen är att det ska minska lidandet för vård- och omsorgstagarna och samtidigt underlätta för personalen i deras arbete, säger Sara Englund, enhetschef på kortidsboende 1 på äldreboendet Lindgården i Sundsvalls kommun.
Forskningsprojektet IoT Pressure startade för två år sedan och går nu in i sin slutfas. I projektet samarbetar bland annat med forskare från Mittuniversitetet med vårdpersonal från Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun samt madrasstillverkaren Järven Healthcare.
– Det känns kul att det äntligen ska testas. Det är viktigt för oss att det här ska underlätta för alla parter, både vård- och omsorgstagare och personal. Madrassen ska verka utan att synas, säger Johan Sidén forskare på Mittuniversitetet.
Så fungerar madrassen

Madrassen är försedd med ungefär tusen trycksensorer som mäter tryck över tid. Datan skickas till en mobilapp där vårdpersonalen både kan följa tryckfördelningen i realtid och få signaler om visst tryck indikerar risk för trycksår.
– Vi utvärderar över tid hur tekningen funkar och upplevs i vardagen, det är viktigt att detta ska funkabra för alla parter, säger Johan.
Senast ändrad: , klockan