Sundsvalls kommuns plan för att motverka välfärdsbrott
.jpg)
Från vänster: Niklas Evalsson (V), Evelina Åström (byggföretagen), Hans Forsberg (C), Lisa Tynnemark (S)
Sundsvalls kommun ska genom ett tydligt politiskt ställningstagande ta kraft mot den organiserade välfärdsbrottsligheten.
Arbetet mot välfärdsbrott tar sin utgångspunkt i kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete. Välfärdsbrott inom Sundsvalls kommun definieras som fusk, bedrägerier eller brott där individer, företag eller föreningar får tag på ekonomiska resurser på bekostnad av kommunens resurser. Nu har kommunfullmäktige i Sundsvall beslutat om en åtgärdsplan för arbetet.
– Den kriminella ekonomin omsätter 100–150 miljarder kronor årligen i Sverige. En stor del av dessa pengar kommer från våra välfärdsystem. Det vill Sundsvalls kommun motverka, säger Linda Johansson, brottsförebyggande samordnare, Sundsvalls kommun.
Kartläggning och problemidentifiering
Kartläggningen som gjordes inför framtagande av planen visar att Sundsvalls kommun har ett stort antal pågående brottsförebyggande insatser och projekt. Dessa åtgärder handlar i hög grad om att förebygga brott ur ett bredare perspektiv. Däremot har det tidigare saknats en övergripande, strategisk plan specifikt mot välfärdsbrott - fram till nu.
– Sundsvalls kommun har länge arbetat brottsförebyggande, men saknat en plan specifikt mot välfärdsbrott. Nu tar vi krafttag för att förhindra att skattebetalarnas pengar ska stötta osunda aktörer och kriminalitet, säger Lisa Tynnemark (S), vice ordförande i Kommunstyrelsen.
“Ett välkommet initiativ"
Åtgärdsplanen innebär både kompetenshöjande insatser kring välfärdsbrottslighet, personalresurser i form av en välfärdsstrateg som ska stärka och samordna arbetet och stärkt intern och extern samverkan med exempelvis Polisen och grannkommuner. Kommunfullmäktiges beslut innebär också ett ställningstagande mot välfärdsbrott
Initiativet välkomnas också av Byggföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation som samlar företag inom bygg- och anläggning.
– Detta är verkligen ett otroligt välkommet initiativ och ett statement att frågan tas på allvar av Sundsvalls kommun. Det är en tydlig signal mot de kriminella att det kommer bli svårare att begå välfärdsbrott, säger Evelina Åström, Byggföretagen.
Senast ändrad: , klockan