Bokstart – en läsfrämjande start för att stötta de små barnens språkutveckling

Projektet Bokstart har varit en viktig del av vårt läsfrämjande arbete, säger Anna-Carin Hammarberg, Sundsvalls stadsbibliotek. Fotograf: Håkan Humla.
Bokstart har varit ett treårigt projekt där Sundsvalls stadsbibliotek, i samverkan med barnhälsovården och förskolor, arbetat för vikten av läsning redan under småbarnsåren. Nu är projektet avslutat men arbetet fortsätter och utvecklas vidare.
I samverkan med barnhälsovården och förskolor arbetar Sundsvalls stadsbibliotek för att ge alla barn bästa möjliga start i livet genom att uppmuntra till läsning, sång och ramsor redan från tidig ålder.
Visionen är att barnen ska få bästa möjliga förutsättningar för att kunna göra sin röst hörd och vara en del i samhällsgemenskapen men det är inte bara böckerna som gör skillnad, samspelet mellan föräldrar och barn har också stor betydelse.
— Projektet Bokstart har varit en viktig del av vårt läsfrämjande arbete för att ge barn en god språklig start. Att läsa och prata med sina barn är en av de bästa sakerna föräldrar kan göra för att utveckla deras språk och hjälpa dem att förstå världen runtomkring,
säger Anna-Carin Hammarberg, biblioteksassistent på Sundsvalls stadsbibliotek.
Gåvoböcker som läsfrämjande insats
När barnet är fem månader så delas den första gåvoboken ut från Sundsvalls stadsbibliotek via barnhälsovården. Familjen får en tygpåse märkt med Bokstart som innehåller en pekbok och en folder med information om bibliotekens utbud för barn och föräldrar. Pekboken är designad för att stimulera barnets sinnen och ge en första inblick i bokens värld som ett första steg att upptäcka och leka med bilder, färger och former.
Den andra gåvoboken från Sundsvalls stadsbibliotek delas ut när barnet fyller tre år. Barnets familj får då ett presentkort via barnhälsovården med erbjudande att hämta ut en gåvobok på biblioteket. Barnet kan då själv välja ut sin egen bok från de olika alternativ av gåvoböcker som erbjuds.
Utöver Sundsvalls stadsbiblioteks gåvoböcker delar även Regionbibliotek Västernorrland ut en gåvobok när barnet är 18 månader. Det är en så kallad Silent Book - en textlös bilderbok där barnet eller föräldern själv kan skapa berättelsen vilket utvecklar kreativitet och fantasi samtidigt som språkförmågan stärks på ett lekfullt sätt.

Bokstartspåse från Sundsvalls stadsbibliotek med pekbok och en välkomstfolder om bibliotekens utbud. Påsen delas ut via barnhälsovården när barnet är fem månader. Fotograf: Anna-Carin Hammarberg.
Arbetet fortsätter och utvecklas vidare
Att arbeta med läsfrämjande insatser redan under småbarnsåren är ett långsiktigt arbete. Projektet Bokstart har varit en viktig del av det arbetet för att ge barn en god språklig start. Under de tre projektåren har biblioteket byggt upp ett hållbart arbetssätt som fortsätter och utvecklas vidare.
Hanteringen av presentkortet på gåvoboken, som delas ut när barnet fyller tre år, håller biblioteket på att se över hur det kan utvecklas vidare och förenklas tillsammans med barnhälsovården.
På flera förskolor finns det nu också kapprumsbibliotek med en bokhylla i kapprummet med böcker som barnen kan låna med sig hem.
— Kapprumsbiblioteken är uppskattade av föräldrarna som då kan passa på att låna och lämna tillbaka böcker i samband med hämtning och lämning på förskolan. På skolorna säger specialpedagogerna att det märks vilka föräldrar som läst, sjungit och ramsat med sina barn för då har barnen lättare att förstå skriftliga uppgifter som till exempel matematikuppgifter
, säger Anna-Carin.
Sundsvalls stadsbibliotek har också märkt av att allt fler barnfamiljer kommer till biblioteken för att låna böcker.
— På biblioteken har vi sett en ökning av småbarnsfamiljer som kommer och lånar böcker. Det är kul att se att många har med sig Bokstartspåsen som delades ut via barnhälsovården när de kommer till oss
, säger Anna-Carin som har sin arbetsplats på biblioteket i Matfors.
Om Bokstart
Bokstart är en nationell satsning via Kulturrådet för att främja läsning och stimulera små barns språkutveckling som vänder sig till föräldrar och personal inom barnhälsovård, förskola och folkbibliotek.
Bokstart, Region Västernorrland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Film från Stadsbiblioteket i Göteborg: Vet du om att du kan förändra ditt barns liv?