Sundsvalls kommun inför åtgärder för en ekonomi i balans

Sveriges kommuner står inför ekonomiska utmaningar där lägre barnafödande, ökade pensionskostnader och inflation har stor betydelse. Trots ett hårt arbete av samtliga nämnder så behöver Sundsvalls kommuns gemensamma arbete för en ekonomi i balans fortsätta.
2025 kräver ett fortsatt arbete framåt tillsammans. Sundsvalls kommun står, precis som övriga kommuner i Sverige, inför fortsatta ekonomiska utmaningar där lägre barnafödande, ökade pensionskostnader och framför allt inflationen har haft stor betydelse för kommunernas ekonomi. Tillsammans måste vi nu vara fortsatt restriktiva och lägga fokus på det som ger mest effekt samtidigt som vi behöver växa för att säkra framtidens välfärd.
Som tidigare redovisatsvar både Sundsvalls kommuns och Stadsbackens resultat för fjolåret sämre än budgeterat.Sundsvalls kommuns ekonomiska resultat för 2024 uppgår till minus 157 miljoner kronor vilket efter redan införda åtgärder är en förbättring med över 60 miljoner kronor. Hela kommunkoncernens ekonomiska resultat uppgår till minus 324 miljoner kronor.
2024 innebar stora framsteg - och stora utmaningar, sundsvall.se
– Det var väntat att 2024 skulle bli ett riktigt tufft år för hela kommunsektorn. Nu när vi ser att även början av 2025, trots ett betydligt högre budgeterat resultat, ser ansträngt ut behöver vi vara beredda att vidta fler åtgärder och i det arbetet behöver hela kommunkoncernen bidra, säger Niklas Säwén (S), Kommunstyrelsens ordförande.
Förslag på reviderad investeringsbudget
Kommunens nämnder jobbade hårt under fjolåret för att komma i balans i ekonomin och i början av året var prognosen betydligt sämre än vad det faktiska resultatet blev. Prognosen för i år, efter två månader in, visar att kommunens resultat blir sämre än budgeterat. Arbetet med att hålla ekonomin i balans behöver därför fortsätta även i år. Finans- och näringslivsutskottet har nu beslutat om att föreslå kommunstyrelsen att besluta om ett antal åtgärder.
Alla nämnder och Stadsbacken AB med tillhörande dotterbolag ska säkerställa att alla nya utgifter hålls på ett minimum där endast utgifter som är nödvändiga för att upprätthålla verksamheten i enlighet med gällande lagstiftning, avtal eller beslut fattade av kommunfullmäktige ska godkännas. Dessutom ska även tillsättning av tjänster godkännas av chefen till den chef som anställer.
Kommunstyrelsekontoret ska ta fram förslag på en reviderad investeringsbudget för 2025-2026 samt en plan för 2027-2028. Drakfastigheter får samtidigt i uppdrag att påskynda försäljningen av ett antal vakanta fastigheter.
– Det är ett tufft ekonomiskt läge och nu behöver hela kommunorganisationen kraftsamla för att vända detta. Jag vet att vi har medarbetare och chefer som kommer att kunna leverera, men det kommer såklart att krävas prioriteringar om vi ska lyckas, säger Jonas Walker, kommundirektör.
Tillväxtarbetet fortsätter trots utmaningar
Det finns fortsatt stora utmaningar för Sundsvalls kommun som måste hanteras. Precis som i många andra delar av Sverige är befolkningsutvecklingen fortsatt låg samtidigt som den demografiska utvecklingen med allt högre andel äldre kommer att bli en utmaning - både personalmässigt och ekonomiskt. Anpassning till det minskade antalet barn och unga kommer också fortsätta vara en komplex fråga.
Samtidigt som åtgärder görs för att få ekonomin balans behöver kommunen fortsatt arbeta målinriktat med tillväxtarbetet. För en tid sedan fattades beslut om ökad fokus i tillväxtarbetet.
Fokus på etableringar och bostadsbyggande i tillväxtarbetet, sundsvall.se
– Det viktigaste för oss har varit, och förblir, att trots kraftiga förändringar i demografin kunna fortsätta leverera god välfärd och service till Sundsvallsborna, och att även med en förändrad tillväxtprognos kunna förbereda Sundsvall för både framtidens utmaningar och möjligheter. Vi ska fortsätta arbeta för våra tre huvudprioriteringar med fler jobb, starkare sammanhållning och hållbarhet. Det är vårt fokus framåt, säger Niklas Säwén (S), Kommunstyrelsens ordförande.
Sundsvalls kommun behöver växa och Sundsvall har goda möjligheter att locka nya arbetstillfällen, vilket är en förutsättning för kommunens invånares välfärd – idag och i framtiden.