Utställning om biologisk mångfald – inspirerande engagemang från barn och vuxna för en hållbar framtid

Mellan 17 mars och 4 april finns en utställning i Sundsvalls kommuns entré om biologisk mångfald där våra yngsta medborgare bidrar i arbetet tillsammans med kommunens biologer och landskapsarkitekter.
Utställningen är ett samarbete mellan barn- och utbildningsförvaltningen, miljökontoret, parkavdelningen och Drakfastigheter där besökarna får en inblick i hur både barn och vuxna arbetar för att bevara och främja naturen.
– Med den här utställningen vill vi sprida kunskap om biologisk mångfald och att vi kan bidra på olika sätt. Det angår oss alla att det finns förutsättningar för liv på jorden, säger Hanna Lidbom, hållbarhetsstrateg på Sundsvalls kommun.
Våra yngsta medborgare bidrar i kommunens arbete
I utställningen delar Nolby förskola med sig av sitt viktiga arbete för att rädda bin, där barnen lär sig om binas avgörande roll i ekosystemet och har planterat bivänliga blommor i närområdet.
Granbergsskolans fritidshem visar upp sitt arbete med maskar och odling och Bosvedjeskolans fritidshem visar hur de arbetar med kopplingen mellan läroplanen och naturen.
– Som med all typ av mångfaldsarbete så måste vi lära känna och uppleva för att vi ska bry oss om. Ett exempel är Granbergsskolans fritidshem, där elever tidigare var rädda för daggmaskar. Genom att lära sig mer om maskarnas viktiga funktion i jorden och introducerat en maskkompost på fritids så har både nyfikenhet och engagemang väckts bland eleverna. De värnar och tar hand om maskarna i komposten så att de till våren kan flytta ut och fortsätta leva i skolodlingen, säger Hanna Lidbom.
.jpg)
Biologernas roll i arbetet för biologisk mångfald
– I utställningen så skapar vi en mötesplats där barn och vuxna kan lära sig av varandra och tillsammans bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Hanna.
Miljökontorets biologer kommer att möta barn för att berätta om ett pågående fladdermusprojektet och ge tips om hur de tillsammans kan fortsätta främja biologisk mångfald. De delar också med sig av information om hur vi kan minska spridningen av invasiva arter och bidra till att bevara naturens balans.
Barnen får även träffa landskapsarkitekter från parkavdelningen för att veta mer om hur vi kan skapa hållbara och biologiskt rika miljöer.
.jpg)
Frö- och plantbytarbord – för att bidra till mångfalden
I anslutning till utställningen kommer det att finnas frö- och plantbytarbord där besökare kan byta växter och frön samt få konkreta tips om både skolodlingar och trädgårdsarbete. Ett utmärkt sätt att både ta del av och bidra till biologisk mångfald, och kanske även få några nya växter att ta med sig hem.
Tre tips inför din vår- och sommarträdgård
- Plantera en mångfald av växter - Genom att odla olika blommor, buskar och träd kan du skapa en varierad miljö som är bra för våra pollinatörer som bin, fjärilar och humlor. Använd inte kemiska bekämpningsmedel, eftersom de kan skada både insekter och andra organismer i trädgården.
- Skapa olika livsmiljöer - För att locka olika typer av djur och växter till din trädgård kan du skapa olika livsmiljöer. Till exempel kan du anlägga en liten damm eller en äng genom att skippa att klippa gräset. Du kan också sätta upp fågel- eller fladdermusholkar, skapa ytor med låga buskar för fåglar, spara gamla träd eller lämna grenar på marken för insekter och smådjur.
- Släng inte ditt trädgårdsavfall i skogen - Att kasta trädgårdsavfall i skogen kan sprida invasiva främmande arter, skadedjur och sjukdomar samt förändra markens näringsbalans och skada djurlivet. För att skydda naturen bör du kompostera avfallet eller lämna på återvinningscentral. Om du har invasiva arter i trädgården ska du sortera dem i dubbla soppåsar och lämna till återvinningscentralen i särskilda behållare - de ska inte hamna i komposten.