2024 innebar stora framsteg – och stora utmaningar
%20(4).jpg)
Efter flera år med positiva resultat så är kommunens ekonomiska resultat för första gången på många år negativt. Sundsvalls kommun står, precis som övriga kommuner i Sverige, inför fortsatta ekonomiska utmaningar där lägre barnafödande, ökade pensionskostnader och framför allt inflationen har haft stor betydelse för kommunernas ekonomi.
2024 har inneburit både stora framsteg och stora utmaningar. Arbetet för 5 000 nya jobb fortsätter där Torsboda är en viktig pusselbit. Investeringar har gjorts i yrkesprogrammen för att stärka kompetensförsörjningen och nya program kommer i år starta upp för att möta näringslivets behov. Möjligheten till en aktiv fritid har också stärkts genom öppnandet av två nya idrottshallar – en i Indal och en i Åkersvik.
Både Sundsvalls kommun och Stadsbacken visar försämrade resultat jämfört med året innan. Sundsvalls kommuns ekonomiska resultat 2024 uppgår till minus 157 miljoner kronor och hela kommunkoncernens ekonomiska resultat uppgår till minus 324 miljoner kronor.
"Bättre förutsättningar inför 2025"
– Vi har vetat att 2024 skulle bli ett tufft år för hela kommun- och regionsverige och många av våra verksamheter har gjort ett hästjobb för att minska underskotten. Inför 2025 ser förutsättningarna lite bättre ut men alla behöver fortsätta arbeta för att hålla budget och lägga fokus på det som ger mest effekt så att varje skattekrona nyttjas rätt. Samtidigt måste vi självklart fortsätta, och öka fokus, inom tillväxtarbetet och arbetet för att växa i befolkning, säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande.
För Stadsbacken beror det försämrade resultatet framför allt på en stor nedskrivning av Logistikparkens fastigheter samt driftstörningar och råvarukostnader för Sundsvall energi.
Sundsvalls kommuns negativa resultat är större än väntat till stor del på grund av den höga inflationen och ökade behov inom äldreomsorg och socialtjänst. Alla nämnder behöver fortsätta sitt arbete med oförminskad styrka med att hålla igen kostnadsökningarna så att resultatet kan bli positivt 2025.
Sundsvalls kommuns nettoskuld har samtidigt ökat med drygt 615 miljoner kronor, främst för att kommunen har köpt tre äldreboenden som kommunen tidigare hyrt för att nå lägre driftkostnad.
"Har varit tuffa förutsättningar"
– Det har varit tuffa förutsättningar för oss som för många andra kommuner med bland annat högre kostnadsnivåer som följer av den höga inflation som varit. Vi har jobbat hårt med att hålla i kostnaderna och kommer bättre ur året än vi prognostiserat vid delårsrapporterna – men vi har en bit kvar. Nu är det viktigt att vi fortsätter arbetet med kostnadsrestriktivitet och effektiviseringar för att nå bättre resultat under 2025 och framåt, säger Niklas Kallin, ekonomidirektör i Sundsvalls kommun.
Perioden av hög inflation ser ut att ha passerat, men omvärldsläget gör utvecklingen svårbedömd.
Det finns fortsatt stora utmaningar för kommunen som måste hanteras. Befolkningsutvecklingen är fortsatt låg samtidigt som den demografiska utvecklingen med allt högre andel äldre kommer att bli en utmaning både personalmässigt och ekonomiskt. Anpassning till det minskade antalet barn och unga kommer också fortsätta vara en komplex fråga.
Varken politiken eller kommunorganisationen kan luta sig tillbaka. Sundsvall har – i synnerhet i jämförelse med många andra kommuner – goda möjligheter att locka nya arbetstillfällen, vilket är en förutsättning för kommunens invånare välfärd idag och i framtiden.