Rekordlåga värden av kokain i Sundsvalls avloppsvatten: ”Vi är på rätt väg”

Användningen av kokain är nere på den lägsta nivån sedan mätningarna startade och vi ser en oförändrad användning av cannabis. Vi kan också se en minskad användning av amfetamin.
Länsstyrelsen i Västernorrland har sammanställt fjolårets analyser av narkotika och dopningsmedel i avloppsvattnet i Sundsvalls kommun.
Sundsvallsbornas cannabisanvändning är oförändrad men kokainanvändningen har gått ned till rekordlåga nivåer. Vi kan också se en något minskad användning av amfetamin. Det är huvuddragen i Länsstyrelsen i Västernorrlands sammanställning som är gjord utifrån 2023 och 2024 års analyser av vatten från reningsverk i Sundsvalls kommun.
– Användningen av kokain i Sundsvall är senast nere på det lägsta värdet sen mätningarna startade 2020, vilket är jättebra ur både drog- och brottsförebyggande perspektiv. Det skrivs också ut allt mindre tramadol på recept i Västernorrland. Det gör det lättare att identifiera vilka av spåren som sannolikt är medicinskt motiverade och vad som rör sig om konsumtion utöver det, säger Anna Karlsson, länssamordnare för alkohol- och drogfrågor vid Länsstyrelsen Västernorrland.
– Det är bra att vi ser att utvecklingen rör sig i rätt riktning, eftersom vi vet om narkotikans negativa och kostsamma effekter för både samhälle och individer. Det förebyggande arbetet är det viktigaste, och där är vi och ska fortsätta vara offensiva tillsammans med andra aktörer, säger Lisa Tynnemark (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.
”Visar på positiva siffror”
– Jag tycker att denna rapport visar på positiva siffror, särskilt vad gäller bruket av kokain som har minskat markant och är nu nere på lägre nivåer än då vi började mäta 2020. Vi ser också positiva trender med antingen oförändrat bruk eller minskning på de flesta preparat, sett övertid med undantag för ketamin. Dock måste vi fortsätta följa utvecklingen av värdena som påvisar en uppgång på flera preparat under 2024. En indikation på vikten av att det förebyggande arbetet måste fortsätta, säger Robert Gatugård, samordnare för narkotikaförebyggande arbete i Sundsvalls kommun.
Sammanställningen innehåller även trender för MDMA, 3- och 4-CMC (kristall), ketamin samt nikotin, varav det sistnämnda ökar. Under 2024 gjordes också de första analyserna av dopningsmedel i länets avloppsvatten.
Sundsvalls kommun har tillsammans med polisen i Medelpad arbetat aktivt för att minska bruket av bland annat kokain – men också andra narkotikaklassade ämnen. Den prisade kampanjen ”Vad kostar ett gram?” är bara en del i det arbetet. Och polisen ser positivt på sammanställningen av avloppsmätningarna.
– Den visar att vi är på rätt väg där vi ser tydliga tecken på flera nedåtgående trender av bruk av narkotiska preparat i Sundsvall. Framför allt ser vi en tydlig nedgång på bruket av kokain vilket kan förklaras av det offensiva förebyggande arbetet vi gör tillsammans med Sundsvalls kommun men också vad vi inom polisen gjort i vårt uppdrag att lagföra brottslighet, säger Henrik Blusi, kommunpolis i Medelpad.
”Tillsammans gör vi skillnad”
– Tillsammans gör vi nu verklig skillnad genom att brottsvinsterna till grova kriminella nätverk minskar i Sundsvall vilket i sin tur kan leda till mindre risk att grova våldsbrott som följer med nätverken inte sker, dvs nätverken tjänar mindre pengar och attraktiviteten att driva narkotikaförsäljningen minskar, fortsätter Henrik Blusi, kommunpolis i Medelpad.
– Avloppsmätningarna är ett viktigt verktyg för att följa utveckling av narkotikaanvändningen i kommunen. Mätningarna görs vid fyra tillfällen per år och ger oss en god bild över användningen. Vad gäller dopingpreparaten så är detta helt nytt för oss och vi kan inte dra andra slutsatser än att det förekommer spår av dopingpreparat i kommunens avlopp och vi får fortsätta mäta för att ge oss en lägesbild kring om det ökar eller minskar
, säger Robert Gatugård, samordnare för narkotikaförebyggande arbete.