Röd belysning anpassat för djurlivet

Med en särskild ledarmatur, så kallat AMBER-ljus, anpassas belysningen för att värna om nattaktiva djur, så som insekter och fladdermöss. Nu testas belysningen för första gången i Sundsvall.
Naturskyddsföreningen beskriver ljusföroreningar som ett underskattat miljöproblem med många konsekvenser på djur- och naturlivet. Ljusföroreningar kan leda till svårigheter att hitta föda, ökad predation, minskad reproduktion och att djuren lockas till farliga miljöer.
För att minska påverkan på biologisk mångfald installerar vi en ny sorts armaturer med AMBER-ljus som minskar påverkan på nattaktiva djur till exempel fladdermöss. Belysningen installeras längs en trappa mellan Repslagarevägen-Ludvigsbergsvägen. Det är första gången den här typen av belysning används i Sundsvall och armaturen som har röda LED-dioder passar extra bra till att använda vid exempelvis gång- och cykelvägar, parker och naturområden.
– Den här belysningen har anpassats för biologisk mångfald vilket innebär att när vi använder den på vissa platser minskar vi ljusföroreningarna och bidrar till en mer trivsam miljö för djur och insekter, säger Ataniyaz Ataniyazov, belysningsingenjör på Sundsvalls kommun.
Belysningen är rörelsevaktstyrd och har ett dovt rött ljus i viloläge som snabbt skiftar till ett varmvitt starkare sken när människor rör sig vid trappan.
Ju rödare desto bättre
Forskning visar att rött ljus påverkar djuren mindre än till exempel blått och vitt ljus. Den miljöanpassade belysningen med sitt röda sken gör det bekvämt och trivsamt för nattlevande insekter och djur.
– Om belysningen fungerar så som det är tänkt kommer den förhoppningsvis att användas på fler platser i framtiden, framför allt i naturskyddade områden. Ju rödare ljus, desto bättre är det för fladdermöss och insekter", säger Ataniyaz Ataniyazov
Fullständigt mörker hade såklart varit bäst för alla nattlevande insekter och djur att vistas i.
– Att inte lysa upp trappan alls, hade varit det bästa alternativet för djuren. Men det skulle inte vara acceptabelt för oss människor som använder trappan på grund av trygghetsaspekten. Därför installeras rörelsevakter så att vi får en stark varmvit belysning när trappan används av människor, säger Ataniyaz Ataniyazov
Fakta om ljusföroreningar
Naturskyddsföreningen beskriver ljusföroreningar som ett växande globalt miljöproblem och forskning visar att ljusföroreningar är ett underskattat hot mot nattaktiva djur.
- 30 % av alla ryggradsdjur och 60 % av alla ryggradslösa djur är nattaktiva
- En studie i Storbritannien visade på 52 procent färre nattfjärilslarver i LED-upplysta miljöer jämfört med miljöer utan belysning
- Ljusföroreningar ökar med 2 % årligen
- Artificiellt ljus på natten utför negativ påverkan på nattaktiva djur, stör naturliga rörelsemönster, migrering och orientering så som att nattfjärilar felaktigt lockas mot månen, dagsländor lägger ägg på andra reflekterande ytor som de tror är vatten och miljontals flyttfåglar inte hittar hem igen.
- Negativ påverkan på populationsstorlek ex. reducerat eller ökat födosök
- Ljusnärvaro kan gynna vissa arter på bekostnad av andra
- Fladdermöss och insekter är de som är mest kända för att påverkas negativt av artificiellt ljus.
- Insekter som attraheras till artificiella ljuskällor påverkas ofta negativt av flera anledningar. Antingen dör ett stort antal av utmattning, brännskador eller genom den så kallade damsugningseffekten: att de blir ett lätt byte för predatorer genom insekternas starka attraktionskraft till ljuskällorna där de exponeras i större grupper.
Kontakt:
Ataniyaz Ataniyazov
Belysningsingenjör, Stadsbyggnadskontoret
Telefon: 060-19 22 71