Inga mer kläder i soppåsen - så sorterar du rätt
.jpg)
Från 1 januari 2025 började en ny lag gälla som gör det obligatoriskt att sortera ut sitt textilavfall. Det innebär att du inte längre får slänga kläder eller andra textilier i den vanliga soppåsen utan dessa ska sorteras ut och lämnas till återbruk eller återvinning.
Textil som kan användas igen lämnas till återbruk
Rena kläder och textilier som kan användas igen räknas inte som avfall utan ska lämnas för återbruk. På nästan alla återvinningsstationer i kommunen (undantag Svartvik och Hemmanet) kan du lämna kläder och textil i Humanas insamlingsbehållare.
Här hittar du din närmaste återvinningsstation: Återvinningsstationer Sundsvall. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
En återvinningsstation är samma plats där du vanligtvis lämnar förpackningar av glas, metall, papper och plast. Där kan du nu även lämna kläder, textilier, skor och accessoarer men inte täcken, kuddar eller mattor. De ska i stället lämnas in på en återvinningscentral.
Textilierna som lämnas behöver inte vara hela, men de ska vara torra och rena. Vik och packa dem i en påse eller en kasse. Tänk på att lämna en påse i taget i insamlingsbehållarens inkast så att den inte fastnar.
Du kan också lämna dina textilier som kan återanvändas till exempelvis en second-hand butik eller någon av hjälporganisationerna som finns i Sundsvall. Du kan också skänka hel och ren sport- och friluftsutrustning av textil (ryggsäckar, sovsäckar) till Fritidsbanken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Trasig textil ska lämnas för återvinning
Trasiga textilier lämnas i särskilda behållare på någon av kommunens tre återvinningscentraler Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kraftigt nedsmutsad, fuktig, förorenat (från t.ex. spillolja eller andra farliga ämnen) eller möglig textil får inte sorteras i behållaren för textilavfall. Fråga personalen på plats om hur du ska göra.
Återvinningscentraler, Sundsvall: Återvinningscentraler Sundsvall. Länk till annan webbplats.
Vad räknas som textilavfall?
Textilavfall är avfall som består av återvinningsbara textilier, exempelvis:
- Kläder och skor av textil - tröjor, skjortor, byxor, canvasskor, underkläder och strumpor.
- Hemtextil - sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.
- Väskor av textil - handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
- Accessoarer av textil - slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.
Textilavfallet skickas sedan för sortering med Telge Återvinning som ser till att rätt textilavfall hamnar på rätt ställe. Där sker även eventuell utsortering av olämpligt textilavfall så att det hanteras på det sätt som är mest miljöriktigt.
Varför införs det nya kravet?
Konsumtionen av textil är hög och ligger i Sverige på drygt 11 kilo per person och år. En stor del textilier hamnar dessutom i soppåsen och går till förbränning trots att de inte är trasiga eller utslitna. Syftet med den nya lagen är därför att bidra till en mer cirkulär hantering av textilavfall där fler textilier återanvänds eller går blir återvunna.
Som fastighetsägare har du idag ingen skyldighet att ordna fastighetsnära insamling av textilavfall. Däremot är det viktigt att informera de boende om var den närmaste insamlingsplatsen finns.
Det kommer att bli möjligt att ordna fastighetsnära insamling av textilier och textilavfall, men innan detta är på plats, och auktoriserade entreprenörer är klara genom MittSverige Vatten & Avfall, kan du kontakta den avfallsentreprenör som hanterar ditt avfall för mer information.
Verksamheter påverkas också av det nya kravet, men hur du ska hantera ditt textilavfall beror på om det räknas som kommunalt avfall eller inte.
- Textilavfall från hushåll, eller som liknar hushållsavfall (t.ex. gamla draperier eller diskhanddukar), räknas som kommunalt avfall. Det kan du lämna till auktoriserade entreprenörer för hantering. Kontakta den avfallsentreprenör som redan tar hand om ditt verksamhetsavfall för mer information.
- Större mängder textilavfall från tillverkning eller grossistverksamhet räknas som verksamhetsavfall. Detta måste sorteras och samlas in för återvinning eller återanvändning. Kontakta din avfallsentreprenör för mer information om hur du ska hantera detta.