Vi förbereder för framtidens socialtjänst
I juli 2025 väntas den nya socialtjänstlagen börja gälla. Den fokuserar på förebyggande arbete och tidiga insatser för socialtjänstens alla målgrupper. Barn ska få stärkta rättigheter.
Socialtjänsten finns för att stötta personer som behöver hjälp på olika sätt. Den omfattar flera olika insatser, exempelvis stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning, ekonomiskt stöd eller stöd med boende.
- Den nya socialtjänstlagen kommer att ge oss en ram som mer svarar upp mot samhället så som det är utformat idag. Vi står dock inför många utmaningar likaväl som vi välkomnar olikheter och lyfter varandra i med och motgång. Vi ska våga testa det som aldrig prövats och vi står redo att utvecklas
, säger Jonas Väst som är Individ- och arbetsmarknadsnämndens ordförande i Sundsvall.
Samverkan mellan våra två nämnder som ansvarar för Sundsvall kommuns socialtjänst lyfts fram som en viktig faktor i omställningsresan inför den nya socialtjänstlagen.
- Vi har alla ett ansvar att öka vår kunskap och förståelse för förändringar som kommer. Samt ge tillfälle för nämndsöverskridande diskussioner i omställningsresan till att möta intentionen med den nya lagen, säger Mikael Westin som är Vård- och omsorgsnämndens ordförande i Sundsvall.
Nämndsgemensam workshop den 20 november
Den 20 november samlades Individ- och arbetsmarknadsnämnden samt Vård- och omsorgsnämnden för en gemensam workshop kring den nya socialtjänstlagen. Syfte med dagen var att skapa förutsättningar för en god och nära samverkan mellan våra två nämnder som ansvarar för Sundsvall kommuns socialtjänst i omställningsresan inför den nya socialtjänstlagen. Målsättningen med workshopen var att ge ökad kunskap och förståelse för förändringar som kommer. Samt ge tillfälle för nämndsöverskridande diskussioner i omställningsresan till att möta intentionen med den nya lagen.
Omställningen fokuserar mer på förebyggande arbete
Socialtjänsten behöver ställa om till nya förebyggande, tillgängliga, tillitsskapande, jämställda och kunskapsbaserade arbetssätt – både utifrån den nya socialtjänstlagen och för att möta samhällets utmaningar.
Mycket av det som behövs finns redan i dag, men vissa delar blir det mer fokus på i omställningen. Här är några exempel:
- Socialtjänsten ska vara mer lättillgänglig och vi ska kunna ge mer varierat och flexibelt stöd, anpassat efter individen.
- Socialtjänsten ska arbeta mer förebyggande och fånga upp behov innan de blivit för stora.
- Barns rättigheter stärks. Bland annat anpassas vissa bestämmelser för att tydligare stämma med barnkonventionen.
- Det införs ett tydligare krav på att socialtjänsten ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.
Senast ändrad: , klockan