Inspiration och insikter präglade temakonferens 3.0 inom God och nära vård
Ny kunskap, inspirerande idéer och nätverkande – precis som vid de tidigare länsträffarna för God och nära vård var intentionen klar.
Temakonferens 3.0 på Clarion hotell i Sundsvall den 24 oktober skulle ge bra chanser till utveckling!
Eller som dagens moderator Jesper Ekberg sa i sitt hälsningsanförande:
- Med ett tema som ”lära-göra-bredda” på en fysisk träff finns det goda förutsättningar för att komma vidare i det gemensamma uppdraget.
Det stora auditoriet var fyllt av människor som på något sätt är involverade i arbetet med God och nära vård. Kommunanställda, regiondito, föreläsare, forskare, utbildare, chefer på olika nivåer… listan kan göras lång.
Några som symboliserade brädden av aktörer var Ingrid Nilsson, chef för socialförvaltningen Härnösands kommun, och Helena Rödén, tillförordnad områdesdirektör för Närsjukvårdsområden norr vid Region Västernorrland. Under konferensen representerade de även HälSam, länets samverkansstruktur för tidiga samordnade insatser med utgångspunkt i skola, socialtjänst samt hälso- och sjukvård.
- God och nära vård är ett uppdrag vi haft i länet under tre år. Vi har glädjande nog tagit många steg framåt, men har fortfarande lång väg kvar. Positivt är dock att vi nu på ett mycket mer medvetet sätt har patienten/invånaren och dennes behov i fokus, sade Helena Rödén.
Först ut på talarlistan var Ola Bergstrand och Linda Hunter, som berättade om den utvecklingsresa primärvården gjort i Skåne. Med primärvården som nav och teamsamverkan som arbetssätt har man lyckats arbeta fram en modell där alla patienter har ett eget fast vårdteam. Kontinuitet, personcentrering och avgränsade uppdrag ger en trygghet för patienterna, arbetsglädje för medarbetarna och balans i bemanningen.
- Det vi kallar Svalövsmodellen är definitivt en utveckling inom God och nära vård, men samtidigt en arbetsmiljöreform, sade Ola Bergstrand.
Nöjda patienter, lägre inläggningsgrad, snabbare vårdförlopp, färre mångsökare, kompetenshöjning för alla är exempel på andra positiva effekter på teammodellen.
Lokala exempel inspirerade
Under dagen fanns gott om möjlighet att låta sig inspireras och informeras om vad som händer i länet. Riktigt intressant var det att lyssna till Härnösands kommun och Region Västernorrland, när de berättade om sin gemensamma satsning på ett digitalt väntrum.
I Ånge har kommunen via socialtjänst och skola ett samarbete med Region Västernorrland som riktar sig till barn och unga. Bakgrunden var bland annat ökat antal orosanmälningar och negativa skolresultat. Genom att samverka på ett långsiktigt och strukturerat sätt stärker man inte bara barnen utan har även fokus på vårdnadshavarna.
Att det händer mycket runt om i vårt län kunde man även ta till sig genom kommunernas välbesökta monterutställningarna. Nätverken utökades i samma takt som kunskapsutbytet flödade. Intressant och kul!
Är allt bra?
Givande var också de reflektioner och meningsutbyten som gjordes under eftermiddagens panelsamtal mellan Annika Serrander, Region Västernorrland, Emma Björk, Premicare, Lillemor Olofsson, Region Västernorrland, Lisa Karlsson, Kramfors kommun, Mattias Robertsson-Bly, Ånge kommun och Ylva Ekman, Örnsköldsviks kommun.
Några insikter är:
- Vi är på god väg och mycket positivt händer.
- Begreppet God och nära vård är ännu inte helt klarlagt för alla.
- Det finns en bra energi och ett fint engagemang. Det ska vi släppa fram ännu mer.
- Innovation är att tänka nytt. Vi ska inte krångla till det utan istället våga mer.
- Det existerar ännu en gränsdragning mellan kommuner och regionen.
- Vi behöver våga mer och ha större tillit till medarbetare och invånare.
- Politiken behöver vara mer tongivande i arbetet. Inte lägga sig, men ge förutsättningar.
Förändring är ett långsiktigt arbete
Sist ut på talarlistan var Kelly Odell, strategisk utbildare vid Astrakan. Han menar att vi kommit långt på kort tid. MEN att vi ännu är i insiktsfasen och därmed har en bra bit kvar av utvecklingsresan.
- Det är okej att inte veta vart man ska i startläget, sade Kelly Odell.
- Men nu går ni snart in i nästa fas då det är dags att prioritera och fokusera. Man orkar inte hur många förändringar som helst samtidigt.
Kelly Odell var tydlig med att det alltid är högste chefen som är förändringsägare. Mellanchefer och medarbetare kan driva utvecklingen, men kommer ingenstans om inte högste chefen är med på tåget.
- Kontinuitet och en känsla av ”tillsammans” är också viktiga. Välj ut, prova i det lilla och låt detta forma ringar på vattnet. På så vis skapas samsyn och långsiktig utveckling.
Nyfiken på mer?
Har du frågor eller vill veta mer om vårt arbete inom God och nära vård i Västernorrland? Välkommen att kontakta oss via funktionsbrevlådan naravard@rvn.se Länk till annan webbplats. – vi hjälper dig gärna vidare!
Senast ändrad: , klockan