Förslag på nya områden för sol- och vindkraft ute på granskning
Plan- och utvecklingsutskottet i Sundsvalls kommun har nu beslutat att förslaget om nya vindkraftsområden i översiktsplanen ska gå vidare till granskning.
Sundsvalls kommun har arbetat fram ett förslag på ytterligare områden för sol- och vindkraft i översiktsplanen. Två nya områden för vindkraft har pekats ut - Högsvedjan och Tjärdalsberget. Dessutom planeras ett område för en solkraftspark i Höglidåsen.
Förslaget har varit ute på samråd och synpunkter har hämtats in. Utifrån det har planförslaget nu justerats – bland annat så är ytorna mindre och området för solkraftsparken Massmyrberget utgår.
Under tisdagen beslutade Plan- och utvecklingsutskottet att låta förslaget gå vidare till granskning. Granskningstiden pågår från 29 oktober 2024 fram till 3 januari 2025.
– Vi i den politiska majoriteten ser att mer energi kommer behövas för den gröna omställningen här i vår region. Även om vi jämfört med andra län haft god energitillgång så kommer våra behov öka kraftigt de kommande åren utifrån såväl omställning i den befintliga industrin som för de nya jobben och den pågående elektrifieringen av samhället, säger Lisa Tynnemark (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Sundsvalls kommun.
– Att vi går ut på granskning med detta förslag innebär att vi står bakom att dessa områden ska fortsätta beredas, men varje enskild etablering behöver prövas. Utpekade områden gör det bara mer planerbart – varje eventuell etablerare måste leva upp till miljökrav och andra regler för att vindkraft ska kunna komma till på platsen, fortsätter Lisa.
Den 29 oktober kommer planförslaget publiceras på Sundsvalls kommuns webbplats. Under granskningstiden finns det möjlighet att lämna synpunkter på förslaget och en e-tjänst för synpunkter publiceras samtidigt: Pågående översiktsplanering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Att mark bereds i översiktsplanen innebär inte per automatik att det är klart för byggnation av vind- och solkraft. Varje etablering behöver prövas för sig. Genom det här förslaget så kan kommunen styra var eventuella nya etableringar kan ske.
Varför ska Västernorrland, som redan har så mycket vindkraft, bereda mark för ännu mer vindkraft?
Behovet av energi (nationellt) är stort. Med en ökad efterfrågan på energi i regionen så behövs fler lämpliga områden för förnybar energi pekas ut. Landbaserad sol- och vindkraft är det som går snabbast att bygga ut och är det enda energislaget som kan öka kapaciteten på kort sikt.
Varför är det just dessa områden som pekats ut?
Områdena påverkar inga riksintressen och har goda förutsättningar för höga vindhastigheter och solstrålning.
Hur påverkas den omgivande naturen, miljön och djurlivet?
I det här tidiga skedet på översiktsplanenivå är bedömningen att det kommer få måttlig påverkan. Beroende på vindkraftsverkens placering så kan risker minimeras.
Hur påverkas närboende? Kommer man kunna bli inlöst?
Närboende som blir påverkade av vindkraftsetablering kommer inte att bli inlösta som det ser ut nu. Däremot kommer de som bor inom 3 km avstånd att få en kompensation. Hur ersättningen kommer att se ut hanteras av SCA.
Det har talats om 290 m höga vindkraftverk, blir det så i dessa områden?
SCA ansöker om att få bygga 290 m höga vindkraftverk. Hur höga det blir vid eventuell byggnation beslutas av Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.
Vilka ljudnivåer kommer vindkraftsetableringar orsaka för de som bor i närheten?
Ekvivalent ljudnivå om 40 dB(A) får inte överskridas utomhus vid närliggande bostäder.
Varför har man satt 1 km som gräns?
Om området för vindkraftverk ska kunna bebyggas krävs det en yta som är tillräckligt stor. Avståndet för att det ska vara byggbart är därför 1km från bebyggelse.
Vad är statens respektive kommunernas och länsstyrelsens ansvar när det gäller vindkraftsetableringar?
Länsstyrelsen bevakar statens intressen. Länsstyrelsen genomför också miljöprövningen och kommuner tar fram översiktsplaner där områden för sol- och vindkraft pekas ut och kan prövas.
Tidigt i processen har Länsstyrelsen en mer vägledande roll för att senare granska översiktsplanen.
Senast ändrad: , klockan