Trädgårdsväxt från Himalaya ett hot mot Alnös unika natur
Det började med att den togs hit som en trädgårdsväxt från Himalaya. Nu, på grund av dess växtkraft och spridningsförmåga, är den ett hot mot Alnös unika natur.
Jättebalsaminen breder ut sig över Alnö. Och visst är den vacker. Det var därför den togs hit som en trädgårdsväxt från Himalaya. Men dess enorma växtkraft och förmåga att sprida sig är nu ett hot mot Alnös unika natur.
– Det här är ett första steg. Planen är sedan att gå till stort angrepp mot invasiva arter inom kommunen nästa år innan blomningen sker för att bromsa spridningen, säger Nicholas Pye vid parkförvaltningen på Sundsvalls kommun.
På måndag den 12 augusti startar kampen mot den invasiva växten på Alnö. Veckan inleds med en informationsträff klockan 9 vid Tunet. Där kan du träffa länsstyrelsens och kommunens personal för att prata invasiva arter med fokus på jättebalsamin. Vi bjuder även på fika.
Under vecka 33 kommer Länsstyrelsen Västernorrland och Sundsvalls kommun ha en container uppställd på Tunet vid hembygdsgården där du kan slänga jättebalsamin när du har bekämpat dem på din fastighet. Sedan tar vi hand om avfallet i containern så att ingen risk för vidare spridning sker.
– Jättebalsamin är inte giftig vid hantering som till exempel jättelokan vilket gör den lätthanterlig. Den kan bli väldigt hög men har alltid små rötter och är lätt att dra loss från jordmånen, säger Nicholas Pye vid parkförvaltningen på Sundsvalls kommun.
Du som är markägare har ett ansvar för att jättebalsaminen inte växer på din mark. Därför måste vi alla hjälpas åt för att vi ska kunna ha en chans att bekämpa jättebalsaminen och bevara den biologiska mångfalden. Jättebalsaminen är förbjuden att odla och sprida i hela EU.
Senast ändrad: , klockan