Skönsmons skola bjuder in barnen till matig dialog
Restaurangen på Skönsmons skola testar nya grepp för öka dialogen med barnen. Varje fredag bjuds två elever in till Chef’s table. – Det blir jättebra samtal, säger Maria Sundberg, köksansvarig.
Varje dag tillagas omkring tre miljoner offentliga måltider i Sverige. Den 20 oktober firar Restaurang Skogsgläntan på Skönsmons skola ”Offentliga måltidens dag” med extra god mat, ballonger och levande musik. Även föräldrarna är välkomna.
– Det känns som ett kul sätt att uppmärksamma vårt jobb. Sverige är ju ett av få länder där maten är gratis för eleverna, säger köksansvariga Maria Sundberg.
På skolan går 330 barn från förskoleklass till årskurs 6. Köket har en medveten strategi för att öka dialogen med barnen. Varje tisdag hjälper exempelvis ett gäng femteklassare till i köket.
– De förbereder lite av varje, till exempel sallader. Och när lunchen startar är de med i disken och serveringen. Barnen är intresserade och stolta. För några veckor sedan fick de göra egen hummus vilket var väldigt uppskattat, säger kocken Per Eklund.
Det senaste greppet för att öka dialogen är att låta två elever, som lottats fram, luncha tillsammans med en kock varje fredag. Konceptet har döpts till Chef’s Table och barnen blir serverade vid ett vackert uppdukat bord.
Senast handlade samtalet om måltidsmiljön, om att känna trygghet i restaurangen och om olika riktlinjer, berättar Maria Sundberg.
Som vanligt fick eleverna också säga sina önskerätter.
– Vi lovade att de ska få köttbullar efter höstlovet. Vi lagar ju all mat från grunden och då hinner vi steka dem när barnen har lov.
Det finns också ett genomtänkt hållbarhetstänk. Den dagen Skopet besöker köket bakas väldoftande bröd av överblivna grönsaker. Risotto från dagen innan friteras till smakrika bollar i stället för att kastas.
– För fem år sedan bestämde vi att vi ska jobba hållbart och vi utvecklas hela tiden, säger Maria Sundberg, som tack vare sitt engagemang var en av fem finalister till utmärkelsen Årets skolkock 2021 i tävlingen White Guide.
Restaurangen använder mycket KRAV-märkta och ekologiska råvaror och serverar helvegetariska rätter tre gånger i veckan, vilket är oftare än snittet för Sundsvalls skolor.
– Men vi väljer att inte fokusera på att rätterna inte innehåller kött utan på att det är god mat. Vi serverar lasagne eller tacos, punkt slut. Det fungerar jättebra, säger Maria Sundberg.
Skolans rektor Mathias Unnis uppskattar det engagemang och den matglädje som finns i skolans restaurang.
– Mitt fokus är att barnen gillar och äter maten, så att de orkar med skoldagen. Och där har vi lyckats, säger han.
Samtidigt älskas förstås inte all mat av alla.
– Bland en del äldre elever finns det en slags norm att man inte ”ska” tycka om skolmaten. Det är viktigt att vi i skolan och kockarna jobbar tillsammans för att ändra den bilden, säger Mathias Unnis.
Text: Olof Axelsson
Foto: Therése Ny
Senast ändrad: , klockan