Flyktingsamordnaren berättar om sina erfarenheter av den stora immigrationsvågen
Permanenta boenden så fort som möjligt. Aktiviteter för barn från dag ett. Stöd och utbildning till både personal och volontärer. Det är några av de saker som kommunen bör prioritera när det nu kommer många nya flyktingar hit, tycker Ulla Näsman, som var kommunens flyktingsamordnare 2015–2016.
– Det är ju bara att gå till sig själv. Hur hade det känts att vara tvungen att fly till ett annat land, med annat språk, och bli inhyst i en stor hall tillsammans med massor av andra människor?
Ulla Näsman sitter ute i solskenet vid sitt hus på Alnö när Skopet ringer. Hon är numera pensionär, men följer förstås rapporteringen om kriget i Ukraina och tänker en hel del på de flyktingar som Migrationsverket tilldelat Sundsvall denna gång.
Inte för att hon är missnöjd med sina och sina medarbetares insatser då. Hon tycker de gjorde ett bra jobb utifrån förutsättningarna, som till stor del utgick från Migrationsverkets agerande. Men i de rapporter Ulla Näsman skrev om det hela finns ändå flera förslag på hur på hur mottagandet skulle kunna fungera bättre. Inte minst handlar det om att hitta vettiga lösningar vad gäller bostäder. Ulla Näsman minns när hon första gången kom till Katrinelundsskolans idrottshall, som snabbt skulle göras om till flyktingförläggning.
– Jag var själv elev i den skolan en gång i tiden. Det kändes helt absurt att ställa in en massa sängar i jympasalen.
Att många av människorna som blev inhysta där skulle komma att bli kvar i två månader och mer kunde varken hon eller de föreställa sig.
– En idrottshall ger ju tak över huvudet, så i några dagar är det väl rimligt att bo så. Men inte i veckor och månader. Kommunen måste hitta permanenta bostäder så fort som möjligt.
Hur?
– Genom att ta vara på de möjligheter som finns och tänka så brett som möjligt. Finns det till exempel lokaler som går att bygga om?
Ulla Näsman hoppas också att Migrationsverket tänkt om vad gäller eventuella omplaceringar. Förra gången det begav sig handlade det ofta om mycket snabba ryck. Dessutom blev många tvungna att flytta till en annan kommun, ja till och med del av Sverige. Hon berättar om när flera av familjerna fick veta att de nästa morgon skulle sättas på en buss till Boden.
– Jag minns hur vi tog fram en karta för att visa dem.
I och med den långa handläggningstiden hade många vid det laget fått ihop ganska många nya ägodelar, som Sundsvallsbor skänkt, framför allt kläder men också prylar. Men de som skulle flyttas med buss fick veta att var och en bara fick ha en väska. – En liten flicka hade fått en cykel, men den fick hon inte ta med.
Apropå barn: Att ordna aktiviteter för barn och unga är också mycket viktigt, anser Ulla Näsman, inte minst denna gång, då många barn bara har med sig en förälder. En mamma som kan vara starkt påverkad av situationen och därmed inte har tillräcklig ork för sina barn.
– Barnen måste också få börja i förskola och skola så fort som möjligt.
Språkundervisning för de vuxna är också viktigt. Innan uppehållstillstånd är utfärdade, och därmed tillgång till sfi, tycker Ulla Näsman att kommunen ska samarbeta med frivilligorganisationerna kring detta.
– Jag tycker man ska ha svenskundervisning från dag ett. Det behöver över huvud taget organiseras bättre. Det finns flyktingar här i stan som väntat på uppehållstillstånd i många år och fortfarande inte kan svenska alls.
Såväl kommunpersonal som volontärer behöver också stöd i hur de kan hantera traumatiserade människor. Viktigt är också att det finns en kontinuitet vad gäller personal på boenden, för att skapa trygghet.
– Samtidigt måste flyktingarna bli en angelägenhet för hela kommunen, så vi kan hjälpas åt. Kommunledningen måste lyfta att det här är ett gemensamt ansvar!
Text: Ingela Hofsten
Foto: Therése Ny
Fakta
I samband med flyktingvågen 2015 – 2016 ordnade Sundsvalls kommun hastigt 100 platser i tre olika idrottshallar. Efter ett par månader tömdes två av dem och flyktingarna flyttades till en före detta förskola i Granlo. Totalt tog kommunen emot 319 personer mellan november 2015 och mars 2016.
I år har Migrationsverket tillsammans med länsstyrelsen omfördelat flyktingmottagandet så att det ska bli mer rättvist utifrån kommunstorlek. Enligt beslut i maj tilldelades Sundsvall 420 personer, en siffra som kan komma att ändras vid nya förutsättningar.
Senast ändrad: , klockan