Kommunens anhörigkonsulenter ger dubbelt stöd till anhöriga
Svåra sjukdomar och andra händelser i livet kan göra att man behöver stöd som anhörig. I Sundsvall erbjuds både samtalsstöd och avlastning i hemmet.
– Vi vill vara en livboj och peka ut riktningen, säger Jerry Thåström, en av kommunens två anhörigkonsulenter.
Sedan juli 2009 har kommunerna lagstadgad skyldighet att erbjuda stöd till anhöriga. Det gäller när närstående drabbats av exempelvis demens, psykisk ohälsa, fysisk funktionsnedsättning eller missbruksproblematik.
Sundsvalls kommun har sedan länge ett välutvecklat stöd som ges på två olika sätt:
Dels finns anhörigkonsulenter som ger stödjande och rådgivande samtal till personer över 18 år.
Dessutom anhörigstödjare som kommer hem och avlastar den anhörige så att han eller hon kan göra saker utanför hemmet.
Samtalsstöd
Anhörigkonsulenterna erbjuder samtal och vägledning och förmedlar kontakter inom kommunen och regionen. Exempelvis till kuratorer och andra vårdgivare, Sundsvalls behandlingscenter, personliga ombud och budget- och skuldrådgivare.
– Det ska vara en låg tröskel för att söka sig hit, vi dokumenterar inte genom att vi inte är en myndighet, säger anhörigkonsulenten Lilli-Ann Forsberg.
Tillsammans med kollegan Jerry Thåström ger hon enskilt stöd till omkring 500 personer om året och arrangerar också samtal i grupp.
– Vi får inte ge inte behandling, men det vi gör kan ha en terapeutisk verkan. Ofta sitter personen själv med lösningarna, men befinner sig i ett kaos att det är svårt att se dem. Vår uppgift är att lyssna och vara ett bra bollplank, säger Jerry Thåström.
Stödet inleds med ett förutsättningslöst samtal, antingen på telefon eller hos Anhörigcentrum på Skeppargatan.
– Många är i skört skick eftersom de väntat för länge. Men det är som med syrgasmasken på flygplanet, för att kunna hjälpa andra måste man även hjälpa sig själv. Det gäller förstås också oss som jobbar här, jag ser till att få återhämtning genom idrotten och naturen, säger Jerry Thåström.
Avlastning i hemmet
Förutom samtalsstödet erbjuds också den som vårdar en närstående i hemmet avlastning, något som idag främst nyttjas av anhöriga till demenssjuka.
Under högst 12 timmar i månaden kan en anhörigstödjare hålla den sjuke sällskap så att partnern kan göra ärenden eller bara komma hemifrån en stund.
– Vi ger den anhörige en chans att koppla av från vårdarrollen. Många åker till stugan några timmar, går till frissan eller liknande för att få återhämtning, säger anhörigstödjare Ann-Sofie Torstensson.
För många kan avlösningen vara ett första steg att söka den hjälp man har rätt till hjälp.
– Vi är många gånger första steget innan hemtjänst. För mig själv är det ett roligt jobb som verkligen skapar mening, säger kollegan Linda Jerzewski.
Tidigare kunde anhöriga bara få avlastning på dagtid, men nu finns även möjlighet på kvällar och helger.
– Genom ett projekt har vi kunnat öka antalet anhörigstödjare från två till fyra. Det känns väldigt bra, säger Cecilia Moberg, som är enhetschef för Anhörigcenter.
Kontakten till Anhörigcenter förmedlas ofta av kuratorer.
– Vi kan få samtycke att ringa upp den anhörige eller så ringer de själva eller skickar ett mejl till anhorigcenter@sundsvall.se, så bokar vi in en tid för ett första samtal, säger Cecilia Moberg.
Hon är även ansvarig för Sundsvalls demenscenter där ett team bestående av sjuksköterska, arbetsterapeut, specialistundersköterskor och samordnare hjälper både den med demenssjukdom och dennes anhörige.
Text: Olof Axelsson
Foto: Therése Ny
Senast ändrad: , klockan