Kompiskortet ger fler möjlighet att ta del av kultur- och fritidsaktiviteter
Det krävs uthållighet och samarbete över förvaltningsgränserna. Och nu är Kompiskortet – som gör att fler kan ta del av kultur och fritid – äntligen verklighet.
Den som har ett Kompiskort betalar som vanligt på exempelvis badhuset eller teatern och får ta med en kompis som följer med helt gratis.
Idén om att göra det lättare för personer med vissa funktionsnedsättningar* att ta del av olika kultur- och fritidsaktiviteter föddes redan för flera år sedan.
Men uppdelningen av socialförvaltningen försenade planerna, berättar Agneta Forsberg Rönnqvist, verksamhetsutvecklaren som rott satsningen i hamn.
Plötsligt var det två förvaltningar (vård- och omsorgsförvaltningen respektive individ- och arbetsmarknadsförvaltningen) som berördes.
– Och när vi gjort klart vem som skulle göra vad, och var färdiga med förarbetet, så kom pandemin, säger Agneta Forsberg Rönnqvist.
Dessutom är förstås kultur- och fritidsförvaltningen, som ansvarar för de aktiviteter där kortet gäller, i allra högsta grad inblandad.
– Det är alltid en utmaning att jobba över förvaltningsgränserna men jag tycker det flutit på bra, säger Viktoria Hallberg, nämndsekreterare på Kultur & fritid, som också varit med och tagit fram kortet och tillägger:
– Jag gillar verkligen idén med Kompiskortet, det kan ge större blandning av människor och ett roligare och tillgängligare Sundsvall.
Förutom att Kompiskortet fungerar där Kultur & Fritid tar inträde är målet att privata föreningar också ska ansluta sig, i större eller mindre omfattning.
Hittills har bland annat Timrå hockey och Kvartersteatern nappat.
– Med fler besökare kan de ju exempelvis sälja mer fika. Det här är win-win, säger Viktoria Hallberg.
Redan har ett 100-tal personer beställt korten, via en e-tjänst på sundsvall.se.
Kompiskortet släpptes redan i november 2021, men lanseringen fick dröja till slutet av mars.
Då ordnades ett festligt firande på den dagliga verksamheten Administrativa enheten på Rådhusgatan, som tar emot beställningar och producerar korten.
De tjänstemän och politiker som deltog var mycket imponerade över hur proffsigt deltagarna utförde sina uppgifter.
– Det är en perfekt uppgift för oss att göra. De flesta av de 18 personer som jobbar här är involverade, säger Anna-Lena Hedman som är aktivitetshandledare tillsammans med Lars Bahlenberg.
Text: Olof Axelsson
Foto: Therése Ny
*Kompiskortet gäller för den som är minst 13 år och som på grund av en funktionsnedsättning har en insats enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) eller en insats från kommunens socialpsykiatri.
Senast ändrad: , klockan