Yrkesmässig hygienisk verksamhet

Här hittar du information om vad du ska tänka på, när du ska starta och bedriva en yrkesmässig hygienisk verksamhet.

Skicka in en anmälan när du bedriver yrkesmässig hygienisk verksamhet:

När du bedriver en verksamhet som medför risk för blodsmitta, genom att använda skalpeller, akupunkturnålar, piercingverktyg eller andra liknande skärande eller stickande verktyg ska du anmäla din verksamhet till oss på miljökontoret. Se blanketter, hygienisk verksamhet längst ned på sidan.

Exempel på anmälningspliktig verksamhet:

  • fotvård
  • tatuering
  • viss öronhåltagning
  • piercing på kroppen
  • viss skönhetsbehandling.

Sex veckor efter att vi bedömt att din anmälan är komplett har du rätt att starta din verksamhet. Anmälningsblanketter om hygienisk verksamhet hittar du längst ned på sidan.

Om du startar din verksamhet utan att skicka in en anmälan, riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift på 3 000 kr. Är din verksamhet inte anmälningspliktig så behöver du inte skicka in någon anmälan.

Skaffa kunskap och rutiner

Tänk på att lokalen ska vara lämplig och hygienen ska vara god. Du ska ha både kunskap och goda rutiner i ditt arbete. Det kallas egenkontroll. För anmälningspliktig verksamhet ska egenkontrollen vara utformad på ett visst sätt. Läs mer här:

Undersök om du behöver söka bygglov

Kom ihåg att undersöka om du behöver söka bygglov om du ska ändra användningsområde för dina lokaler, eller om du ska göra någon nybyggnation. Mer information hittar du här:

Kontakt

Åsa Vidman Nilsson Miljöinspektör

060-19 11 93

Miljökontoret

060-19 11 90

Sundsvalls kommun
851 85 Sundsvall

Öppettider

16/9 - 14/5, 08.00 - 11.30, 13.00 - 15.30
15/5 - 15/9, 08.00 - 11:30, 13.00 - 15.00

Var sidan till hjälp?

  • Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.