Här finns framtidsjobben – förutsättningarna på arbetsmarknaden förändras

Barnmorskor, sjuksköterskor, lärare, ingenjörer, systemutvecklare, elektriker och snickare…

…Det är några av jobben att satsa på framöver och som kommer att ha bäst jobbchanser fram till 2026.

Arbetsförmedlingen listar jobben du ska satsa på i framtiden.

Goda möjligheter – men viktigt med utbildning

Trots effekterna av pandemin bedömer Arbetsförmedlingen att det kommer att vara goda jobbmöjligheter på flera delar av arbetsmarknaden de kommande fem åren. Men det är också tydligt att en avslutad utbildning är av stor betydelse.

Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen

Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker

– Att du har en utbildning är redan i dag en viktig faktor för att du ska få ett jobb, och vi tror att det kommer att bli allt viktigare framöver. En fullföljd gymnasieutbildning är oftast ett grundkrav, men för många jobb krävs dessutom att du har antingen en yrkes- eller högskoleutbildning, säger Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

I vissa branscher kommer det att vara mycket hård konkurrens 2026, vilket gör det svårare att få jobb. Det gäller till exempel yrken inom försäljning, inköp och marknadsföring, ekonomi och administration samt kultur. Inom hotell och restaurang, socialt arbete och transport kommer jobbchanserna vara mer varierade.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.