Ideellt arbete, volontär

Att möta människor från andra länder lär oss mycket om olikheter, men framför allt om likheter mellan människor.

I Sundsvall har vi under flera år tagit emot volontärer från andra europeiska länder. De brukar arbeta vid Kultur och Fritids ungdomsavdelning. Då är de på någon fritidsgård eller arbetar med verksamheten Fritid För Alla, en fritidsverksamhet för funktionshindrade ungdomar.

Ungdomsavdelningen kan också hjälpa dig från Sundsvall som vill bli volontär.

Europeisk Volontär Tjänst, EVT

Har du energi, tid och vilja och är mellan 18 och 30 år? Då kan du bli volontär i ett annat land i Europa. Du får vara volontär mellan tre och tolv månader. Om du vill veta hur det kan vara att arbeta som volontär i ett annat europeiskt land, kan du kontakta våra volontärer i Sundsvall.

I Sverige kallar vi det för EVT (Europeisk Volontär Tjänst) och i Europa heter det EVS (European Voluntary Service). Verksamheten är finansierad genom EU:s Youth in Action-program. I Sverige är det Ungdomsstyrelsen som administrerar och organiserar ansökningarna.

Så här ska du göra – Tre steg på vägen mot att bli volontär:

1. Hitta en organisation som vill skicka iväg dig

För att bli volontär behöver du en sändande organisation, alltså någon som “skickar iväg” dig. Ungdomsavdelningen/Sundsvalls Kommun är sändande organisation och hjälper dig gärna på vägen till att bli volontär i Europa.

  • Kontakta din kommun:
    Mona Harr Ströhlein, verksamhetsledare, Kultur och Fritid
    Telefon: 060-19 49 67, 070-190 35 77

2. Hitta en mottagande organisation

Att hitta en mottagande organisation, alltså någon som “tar emot dig”, är nästa steg – och det allra viktigaste är att hitta rätt organisation. Alla godkända mottagande (även sändande och koordinerande) organisationer finns i databasen.

3. Skicka in en ansökan till Ungdomsstyrelsen

När du och den sändande organisationen kommit överens med den mottagande organisationen om startdatum (minst tre månader efter sista ansökningsdatum), hur länge du ska vara där, vad du ska göra och hur du ska bo, skickar du och din sändande organisation in en ansökan till Ungdomsstyrelsen.

När får jag besked?

Ungefär en månad innan projektet startar brukar de flesta ha hunnit få besked om ansökan är godkänd eller inte. För mer information om EU-programmet Erasmus+ besök MUCF Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors sida: www.mucf.se/evs

Fler sidor på sundsvall.se

Frivilligt socialt arbete i Sundsvalls kommun

Kontakt

Mona Harr Ströhlein Ansvarig - Internationellt ungdomsutbyte

060-19 49 67, 070-190 35 77

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.