Nutrition
Mat och näring för äldre personer
Många äldre personer är friska och har goda matvanor, men med stigande ålder ökar andelen med sjukdom eller funktionsnedsättning. Att stärka det friska och förebygga ohälsa är centralt för att stödja ett hälsosamt åldrande. Bra måltider är en viktig grund för både friska och sjuka personer men behöver ibland kompletteras med särskilda insatser vid vissa sjukdomstillstånd. Senior Alert ska användas till alla patienter på särskilt boende för äldre.
| Ikon som illustrerar filtyp | Filnamn | Filstorlek | Datum fil laddades upp |
|---|---|---|---|
| Info om Enterala nutritionsteamet.pdf Pdf, 151 kB. | 151 kB | 2024-01-26 14.39 | |
| Remisskriterier EN-team.pdf Pdf, 178 kB. | 178 kB | 2024-01-26 14.39 |
Grunden för prevention mot undernäring är att identifiera personer med risk för undernäring. Genom att använda riskbedömningsinstrumentet (MNA eller SGA) i Senior alert – underlättas uppstarten av det förebyggande arbetet.
Definition - undernäring
Undernäring uppstår när en person under lång tid förbrukar mer energi eller andra näringsämnen än vad hon får i sig. Så småningom påverkas funktion och struktur i kroppens alla organ.
Genom att använda Seniora alert får verksamhetens personal bra verktyg för att identifiera riskpersoner, förslag på åtgärder och hjälp vid uppföljning - att insatta åtgärder verkligen gör nytta. Det är viktigt att identifiera personer med risk för undernäring och att sätta in förebyggande åtgärder.
Riskbedömning
Underlag för riskbedömningen hittar du i Senior alerts blankettförråd. Du ska använda "Modifierad NORTON, MNA och DFRI (pdf)".
Genom att väga personen regelbundet kan ofrivillig viktminskning identifieras snabbt. En viktig åtgärd, som Socialstyrelsen lyfter fram, är att nattfastan inte ska vara så lång och inte bör överskrida mer än 10-11 timmar.
| Ikon som illustrerar filtyp | Filnamn | Filstorlek | Datum fil laddades upp |
|---|---|---|---|
| Malnutrition-riskbedömning.doc Doc, 127 kB, öppnas i nytt fönster. | 127 kB | 2022-03-18 11.36 | |
| Mat-och-vätskelista.pdf Pdf, 112 kB, öppnas i nytt fönster. | 112 kB | 2022-03-18 11.36 | |
| Mätning-nattfasta.pdf Pdf, 32 kB, öppnas i nytt fönster. | 32 kB | 2022-03-18 11.36 | |
| Nutrionsriktlinjer-2008.pdf Pdf, 688 kB, öppnas i nytt fönster. | 688 kB | 2022-03-18 11.36 | |
| Portionsstorlekar.pdf Pdf, 156 kB, öppnas i nytt fönster. | 156 kB | 2022-03-18 11.36 | |
| Recept-Pajalagröt.pdf Pdf, 43 kB, öppnas i nytt fönster. | 43 kB | 2022-03-18 11.36 | |
| Recept-Säröbomber.pdf Pdf, 97 kB, öppnas i nytt fönster. | 97 kB | 2022-03-18 11.36 |
Sundsvalls kommun
Lathund - Göra beställning pdf, 412 kB.
Instruktionsfilm till denna lathund hittas på Teams under Måltidsambassadörernas team.
Region Västernorrland
Riktlinje
Rutin
Arbetsdokument
Kontakt
Agneta Smedberg
Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS)
Telefon: 060-19 12 26, 073-054 65 29
E-post: agneta.smedberg@sundsvall.se
Katarina Funseth
Medicinskt ansvarig rehabiliterare (MAR)
Telefon: 060-19 14 92, 073-065 40 53
E-post: katarina.funseth@sundsvall.se
Maria Bäckman
Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS)
Telefon: 060-19 21 26, 072-146 31 49
E-post: maria.backman@sundsvall.se
Ing-Britt Madsen
Verksamhetschef Hälso- och sjukvård
Telefon: 060-19 10 90
E-post: ing-britt.madsen@sundsvall.se