Strandstädning på Alnö

PRESSINBJUDAN: Sundsvalls kommun städar stränder. Plockade 1160 kg plast på 8 dagar!

Just nu genomför Sundsvalls kommun en 6 månader lång städning av kommunens havsnära stränder, längs med hela kustbandet. Och det är ingen tvekan om att strandstädningen behövs.

Städprojektet involverar totalt 7 stycken långtidsarbetslösa och finansieras med 2 miljoner kronor från Naturvårdsverket. Störst vikt lägger kommunen på att städa bort plastmaterial från stränderna.
- Plaster är bland de skräp som har längst nedbrytningstid. En plastmugg kan ta 50 år och en PET-flaska kan ta 450 år att brytas ned i naturen, förklarar projektledare Hans Asplund, på stadsbyggnadskontoret, Sundsvalls kommun.

Redan i starten av projektet blev man varse om vilket stort behov det var av strandstädning:
- På 8 arbetsdagar, ute på Alnö, plockade vi ihop 1 160 kg plaster som låg i vattnet eller på stranden, berättar Magnus Cederquist, en av de två handledarna för arbetsgruppen "Städning av havsnära stränder".
- Det motsvarar ungefär 20 kg plast per städare och dag, konstaterar Magnus Cederquist.

Just nu håller arbetsgruppen på att fortsätta städa kring stränderna på Alnö. Sedan fortsätter arbetet runt hela kommunens havsnära stränder, ända fram till i oktober.
- Allt material som samlas in kommer att vägas, och arbetet dokumenteras löpande. Resultatet från årets strandstädning kommer inte bara att ge renare stränder, utan även en större förståelse för skräpproblematiken i vår kommun, avslutar Hans Asplund.

PRESSINBJUDAN

Under torsdag 4/6 finns möjlighet att kunna medverka vid en strandstädning på Alnö (Bergvik, under Alnöbron) där vi har lokaliserat en stor nedskräpning som ska åtgärdas. Tiderna kan förhoppningsvis anpassas efter era önskemål.
För medverkan på strandstädning, ring Johan Lindstammer (Stadsbyggnadskontoret):

*************************************************************
För övrig information om projektet:
Hans Asplund, projektledare på stadsbyggnadskontoret, Sundsvalls kommun:
Mobil: 070-190 71 18

Magnus Cederquist, Handledare för arbetsgruppen "Städning av havsnära stränder":