25 maj inviger Sundsvalls kommun den efterlängtade finska enheten på Kristinelunds äldreboende

Tisdagen den 25 maj inviger vi med glädje och stolthet den nya finska enheten på Kristinelunds äldreboende. Du som journalist är välkommen att delta under invigningen som sker på innergården på Kristinelund.

Med hänsyn till aktuellt smittoläge för Covid-19 är det ett begränsat antal som kan delta på plats. Därför filmar vi invigningen och delar med oss av den till anhöriga och allmänheten i efterhand.

– Det känns roligt att vi nu äntligen kan möta den stora efterfrågan att bo på en finsk avdelning. Det här är och har varit en viktig fråga för oss i majoriteten.
Inte minst då Sundsvalls kommun är ett finskt förvaltningsområde, säger Mikael Westin, ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.

På den finska enheten kommer de boende att ha tillgång till finsktalande personal. Menyn kommer att kompletteras med typiska finska maträtter och finska högtider kommer att firas likväl som svenska. De boende kommer att ha tillgång till tidningar och spel på finska

– Alla medarbetare som har jobbat med att utforma avdelningen har gjort ett fantastiskt arbete. En finsk avdelning är ett led i att anpassa våra verksamheter för att möta olika behov hos våra äldre och det ska bli roligt att följa den här utvecklingen. Jag hoppas och tror att våra boende på den nya finska enheten verkligen kommer trivas, säger Marie Lissäng, förvaltningsdirektör Vård- och omsorgsförvaltningen.

Program
  • 14.00 Välkomsttal av Jolanta Sörebäck, områdeschef, Helen Lindholm, enhetschef och Minna Suhonen, projektledare.
  • Mikael Westin, ordförande i Vård- och omsorgsnämnden inviger den finska enheten med tal och ballongsläpp (miljövänligt material).
  • Underhållning av Ari Haatainen, som är svensk-, finsk- och nordisk mästare i dragspel.
  • Det bjuds på finska delikatesser.
  • Möjlighet till filmvisning av lokalerna kommer att finnas i Träffpunkten som ligger på entréplan i Kristinelund.

Varför har vi inrättat en finskspråkig enhet?

Sundsvalls kommun har varit finskt förvaltningsområde sedan februari 2014. Det betyder att kommunen har en speciell skyldighet enligt minoritetslagen att informera om finska minoritetens rättigheter, erbjuda tjänster på deras modersmål och skydda och främja deras språk och kultur. Kommunen ska se till att det finns tillgång till personal med kunskaper i finska, jiddisch, meänkieli, romani chib eller samiska där detta behövs i omvårdnaden om äldre människor. Vård- och omsorgsnämnden har valt att starta med äldre inom den finska minoriteten.

Minna Suhonen, projektledare
telefon: 076-695 88 17