Sundsvalls 400-årsfirande flyttas fram: ”Vi vill göra det här tillsammans och det kan vi inte just nu”

Nästa år fyller Sundsvall 400 år och vår förhoppning var att fira det tillsammans. Nu blir det inte så. På grund av rådande omständigheter under en pågående pandemi så flyttas nu firandet fram till 2024.
– Vi vill skapa förutsättningar för den genuina festen, att alla i Sundsvall har möjlighet att vara inkluderade och att delta på ett bra sätt. Vi vill göra det här tillsammans och det kan vi inte som det ser ut just nu, säger Stefan Falk (L), gruppledare för Liberalerna.

Sundsvalls 400-årsfirande 2021 var tänkt att bli ett firande tillsammans med medborgarna genom en mängd olika upplevelser, aktiviteter och möten.

Den pågående pandemin gör att detta inte är möjligt att genomföra på ett säkert sätt och som inkluderar alla. Istället flyttas nu det planerade firandet fram till den 15 april 2024.

Beslutet om grundandet av staden Sundsvall togs av kung Gustav II Adolf 1621, men stadfästes av kungen först i april 1624. Därför är det naturligt att flytta firandet till det datumet.

– Samtidigt som det är otroligt tråkigt att behöva ta det här beslutet så ser vi nu en möjlighet att kraftsamla för Sundsvalls utveckling. En kraftsamling som nu fortsätter i samverkan med näringsliv, utbildning, offentlig verksamhet, organisationer och föreningar – för att skapa ett ännu bättre jubileumsår 2024, säger Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

Bakom beslutet står Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Det formella beslutet fattas av kommunstyrelsen den 12 oktober.

Kontaktpersoner:

Bodil Hansson, (S), 070-675 66 73