Pressinbjudan – Invigning av Stadsodling 20/5

Odling är en hobby för många människor. Men alla har inte tillgång till detta. Därför finns det i år möjlighet att hyra ett stadsodlingspaket för att odla i centrala Sundsvall, vid Inre Hamnen.

Under april månad har Sundsvallsborna fått chansen att anmäla intresse för att få hyra ett stadsodlingspaket. Efter lottning ska nu 8 personer hyra var sitt paket, och nu är det dags för invigning.

Vi hälsar media välkommen till invigning av stadsodlingspaketen:
Tid: Torsdag 20/5, kl. 18.00-19.00
Plats: Inre hamnen, Sundsvall (bakom ”SVT-huset” vid vattnet)

På plats finns:
* Kim Ottosson (V), ledamot i stadsbyggnadsnämnden
* Magnus Persson (C), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden
* Annika Näsmo, landskapsingenjör och projektansvarig på parkavdelningen, stadsbyggnadskontoret
* De Sundsvallsbor som hyr var sitt stadsodlingspaket (OBS! pga corona delar vi upp invigningen så att 4 st odlare kommer kl. 18.00 och 4 st odlare kommer kl. 18.30)

************************************************************************************

Bakgrund
Stadsodlingen i centrala Sundsvall blir verklighet tack vare ett politiskt initiativ från Vänsterpartiet som bland annat skrivit en motion om stadsnära odlingar.
- Det är positivt att Sundsvallsborna nu kan odla även mitt i staden. Om intresse finns kan vi kommande år utveckla möjligheterna så fler barn och vuxna kan ta del av upplevelsen att så ett frö och se det gro till en fin blomma eller en grönsak du kan lägga på din tallrik. Det är också viktigt att underlätta för humlor, bin och andra pollinatörer, som ju är beroende av att det finns blommor under hela sommaren, säger Kim Ottosson (V), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

8 odlingsplatser i Inre Hamnen
Parkavdelningen har nu ställt i ordning en plats, i Inre hamnen, där 8 personer kommer att hyra var sitt stadsodlingspaket.
- Paketen består av två odlingslådor, byggda av pallkragar, och jord i säckar att fylla lådorna med. Det kommer att finnas en vattentank för bevattning på platsen och en plats för kompostering av växtmaterial, säger Cecilia Andersson, stadsträdgårdsmästare på parkavdelningen, stadsbyggnadskontoret.
- Stadsodlingen är en del av stadsbyggnadsnämndens handlingsplan för Sundsvalls kommuns natur- och friluftsplan. Det har visserligen funnits möjlighet, även tidigare, att odla i stadsnära miljöer i Sundsvall. Men då har det bland annat krävts att man bildat en förening, att man hittat lämplig mark och att man haft tillgång till vatten på platsen. Vi vill förenkla detta och göra stadsodlingen mer tillgänglig för alla. I slutet av säsongen, kring 1 oktober, kommer vi städa av odlingsområdet och transportera bort stadsodlingspaketen. Sen kommer vi att utvärdera detta inför kommande säsong, berättar Cecilia Andersson.

Anders Hedenius (S), ordförande stadsbyggnadsnämnden, ser också fram emot denna invigning:
- Vi vet att stadsodling för privatpersoner är efterfrågat och jag tycker att det är bra att det nu kan provas i verkligheten här i Sundsvall. Jag hoppas att det här försöket nu kan slå rot och spridas vidare på fler platser i vår stad, både centralt och i våra kommundelar.
- Det här är närodlad politik i sin rätta bemärkelse. Alla, även de som bor i staden, bör få en möjlighet till odling och det här kan vara ett första steg på något större. Fantastiskt bra gjort av Parkavdelningen, konstaterar Magnus Persson (C), vice ordförande stadsbyggnadsnämnden.

Kontakt:
Anders Hedenius (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden
Tfn: 070-183 16 95

Magnus Persson (C), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden
Tfn: 076-119 66 64

Kim Ottosson (V), ledamot i stadsbyggnadsnämnden
Tfn: 070-191 61 95

Annika Näsmo, landskapsingenjör och projektansvarig på parkavdelningen, stadsbyggnadskontoret, Sundsvalls kommun
Tfn: 070-345 32 41

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.