Drygt 3,5 miljoner kronor i extrapengar till sommarjobb och jobb för unga i socioekonomisk utsatthet ger fler ungdomar kontakt med arbetsmarknaden

Sundsvalls kommun har fått drygt 3,5 miljoner kronor i extrapengar från regeringens vårbudget till sommarjobb och ungdomsjobb, där ungdomar som på grund av socioekonomisk utsatthet har svårt att finna jobb ska prioriteras. Cirka 1,7 miljoner kronor går till sommarjobb, och cirka 1,9 miljoner kronor till att under hösten anställa ett tjugotal ungdomar under 4 månader.

– Detta betyder mycket för de unga i kommunen som av olika anledningar har svårt att hitta jobb på egen hand, och speciellt i dessa tider med pandemins konsekvenser. Vi behöver göra allt vi kan för att stötta den unga generationen som ska hitta sin väg i livet. Det ger verkligen en bra grund för yrkeslivet framåt att få en första ingång via kommunens olika förvaltningar, och är förhoppningsvis också något som kan påverka kompetensförsörjningen på sikt, säger Bodil Mattsson, enhetschef Arbete och försörjning, Individ och arbetsmarknadsförvaltningen (IAF).

Syftet med sommarjobben och 4-månadersjobben (så kallade ungdomsjobb) under hösten är att ge ungdomar en kontakt med arbetsmarknaden, och genom detta en ökad arbetslivserfarenhet för att i framtiden lättare kunna bemöta arbetsmarknaden.

Totalt kommer cirka 550 ungdomar nu att kunna få sommarjobb under sommarperioden.

– Det är mycket glädjande att regeringen skjuter till ytterligare miljoner till Sundsvalls ungdomar i syfte att få fram fler sommarjobb och ungdomsjobb till Sundsvalls ungdomar. I år är det ännu viktigare att vi får fram fler jobb till de unga, då jag nås av att det är mycket svårt att hitta ett sommarjobb för en ungdom utan några tidigare erfarenheter. Dessa extrapengar gör verkligen skillnad för Sundsvalls ungdomar, säger Jonas Väst (S) Ordförande Individ och arbetsmarknadsnämnden (IAN).

Kommunens budget för sommarjobb 2021 är 6,5 miljoner kronor (avser det kommunen satsar på sommarjobb och är exklusive de dryga 3,5 miljoner kronorna i extra statliga medel).  

För mer information
Bodil Mattson,
Enhetschef Arbete och försörjning, Individ och arbetsmarknadsförvaltningen (IAF), telefon 072-143 82 96, e-post bodil.mattsson@sundsvall.se

Jonas Väst
(S) Ordförande Individ och arbetsmarknadsnämnden (IAN), telefon 060-19 13 62, mobil 070-189 35 78, E-post jonas.vast@sundsvall.se

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.