Pressrum
Välkommen till Sundsvalls kommuns pressrum. Här hittar du pressmeddelanden, pressbilder och presskontakt.
Presskontakt
Conny Pedersén, pressansvarig
Telefon: 072-085 72 11
E-post: press@sundsvall.se
Pressmeddelanden
Sundsvalls kommun utnämns till Årets Hållbarhetskommun 2024
– Jag är så tacksam för alla kollegor som bidragit och deltagit i detta, säger Nicklas Åsenlund, enhetschef på avdelningen för Mat och måltider i Sundsvalls kommun.
Sundsvalls kommun kammar hem priset som Årets Hållbarhetskommun i Sverige för det innovativa och pedagogiska arbetet med hållbara matval, lett av smaskoten Smaskis. Priset delades ut av Lösningar för Offentlig Sektor på Kistamässan i Stockholm nu på onsdagen.
– Otroligt glädjande för Sundsvalls kommun och en stark uppmuntran till alla våra medarbetare som vågar tänka innovativt och prova nya vägar för att stärka vårt gemensamma arbete för en hållbar kommun, säger Hans Forsberg (C), ordförande i Service- och förvaltningsutskottet, Sundsvalls kommun.
– Jag är oerhört stolt över att vi har får ta hem den här utmärkelsen till Sundsvall. Våra två medfinalister hade också fantastiska projekt, men jag tänker att vår seger är ett fint kvitto på att vi gör något innovativt och väldigt bra, säger Nicklas Åsenlund, enhetschef på avdelningen för Mat och måltider i Sundsvalls kommun.
Sundsvalls kommuns prisade maskot Smaskis har gjort ett stort avtryck på barn i skolor och förskolor och inspirerar till att göra hållbara och hälsosamma val i matsalen. Med pedagogiska metoder och initiativ som Svinnresan och Smakresan så hjälper Smaskis till med praktiska verktyg för att spara resurser och de unga matgästerna upptäcker nya smaker samtidigt som de lär sig vikten av att minska matsvinn.
Ifjol belönades Sundsvalls kommun även med "Måltidspedagogiska priset" och stärker Sundsvall som en förebild inom hållbarhet.
FAKTA: Om Årets Hållbarhetskommun
Priset Årets Hållbarhetskommun delas årligen ut av mötesplatsen Lösningar för Offentlig Sektor med målet att sprida goda exempel på hur Sveriges offentliga sektor kan bidra till ett mer hållbart samhälle. Priset fokuserar på tre dimensioner av hållbar utveckling: social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
Tävlingsbidragen bedöms utifrån fyra kriterier: en god förebild, möjligheten att genomföras av andra organisationer, bidrag till hållbar utveckling samt mätbara resultat.
Kontaktperson:
Nicklas Åsenlund, enhetschef på avdelningen för Mat och måltider i Sundsvalls kommun
Telefon: 073 - 039 42 79
E-post: nicklas.asenlund@sundsvall.se