Är du barn eller ungdom och har en idé? Lämna den här i Framtidslådan.

Selma och Nelly vid Framtidslådan i IN:Gallerian

Du som är mellan 8 och 17 år och har en idé om hur Sundsvall kan bli bättre kan lämna din idé här nedanför eller i IN:Gallerian utanför Stadium.

Det kan handla om saker som är viktiga och intressanta, till exempel sånt som påverkar klimatet, eller mindre grejer som att rusta upp en lekpark. 

Vem kan lämna en idé?

 • Barn och ungdomar i Sundsvall från 8 till 17 år.
 • Du kan lämna en idé själv, med din klass, dina kompisar eller någon grupp du är med i.

Det här måste finnas med

 • Vad handlar din idé om och hur ska den fungera?
 • Vad vill du att Sundsvalls kommun ska göra?
 • På vilket sätt blir Sundsvall bättre med hjälp av din idé?

Det här kan vi lova

 • Att vi läser alla idéer och ser till att de hamnar hos rätt person på Sundsvalls kommun. Den personen kommer att ta reda på om vi kan göra det som din idé handlar om.
 • Att du får ett svar från Sundsvalls kommun inom en månad från det att lådan tömts. Det kan ta högst 8 veckor innan svaret publiceras om du lämnar din idé eller fråga när lådan precis har tömts. Om vi bedömer att en idé är uppenbart oseriös tar vi oss friheten att inte svara på den.
 • Att politikerna på Sundsvalls kommun får veta om alla idéer som kommit till framtidslådan.
 • Att vi blir glada när du och andra unga människor vill hjälpa oss genom att komma med idéer.

Det här kan vi inte lova

 • Att det blir som du vill. Även bra idéer kan behöva mer tid eller pengar än vad vi har på Sundsvalls kommun just nu.
 • Det kan också finnas regler eller andra saker som gör att det inte kan bli som du vill.

Initiativrika ungdomar

Framtidslådan är ett initiativ från Nelly Fürst och Selma Ytterström, två unga Sundsvallsbor som tycker att det är viktigt att de som bestämmer vet vad barnen tycker och tar hänsyn till det. Den kommer att finnas fram till 31 maj 2020.

Lämna din idé här

Fyll i alla tre fälten och tryck på skickaknappen. Din idé är anonym och vi ser inte vem som skickar in den. Vi publicerar vårt svar så snart vi kan på den här sidan. Håll utkik.

Hej. Ja, visst är det viktigt att känna sig trygg i Sundsvall. Det ska alla kunna göra men kanske särskilt alla barn och unga personer. Vi på kommunen jobbar på olika sätt för att göra Sundsvall till en tryggare plats att bo och leva i. Både själva och tillsammans med andra. Ett sätt är att vi är med och ordnar vuxna på stan. Det går till så att vuxna går runt inne i stan på fredagskvällarna för att finnas för den som vill prata med en vuxen och för att hjälpa polisen att hindra brott.

Visst vore det roligt med flera stora tillställningar som Ungdomsfesten. Tyvärr har vi inte råd med det men vi är glada över att det blir en ungdomsfest även i år (2020). Den är lördag 29 augusti 2020. Vi ses väl då?

Hej. För dig som är 12 år och äldre har Sundsvalls kommun fritidsgårdar i de flesta av våra bostadsområden. du kan se vilken fritidsgård som ligger närmast dig på www.ungisundsvall.se
Det finns också många föreningar i Sundsvall som ordnar kostnadsfria aktiviteter för barn och unga. Mejla till foreningsbyran@sundsvall.se om du vill veta vilka föreningar som finns i närheten av området där du bor. 

Vi har Unga magasinet mitt i stan, som är en plats för unga i åldern 16-25 år.

Välkommen till oss på Kulturmagasinet där vi håller till. Du kan läsa mer om vad vi gör på ungasundsvall.se

Hej. Vi har provat att hålla öppet på lördagar men det var inte så många som kom. Då valde vi att istället ha öppet längre på vardagarna. Så här har vi öppet nu:

Måndag 15-20
Tisdag-torsdag 15-22
Fredag 15-24.

Vi hoppas att du kommer och hänger hos oss. På ungamagasinet.se hittar du mer information om vad vi gör.

Hej. Det vore jättebra för miljön om fler lämnade bilen hemma och istället åkte buss eller cyklade. Däremot är det inte säkert att fler skulle göra det om det var gratis. Där man har provat gratis bussåkning har ganska få bilister bytt till buss.

Det bästa sättet att få fler att välja bussen är istället att det går att lita på tidtabellerna och att man tycker att det funkar bra att åka de tider man vill och att det finns bussar som går dit man vill åka. Nu när vi bygger om gator och vägar på många ställen i Sundsvall så blir det förseningar för bussarna. Det är inte bra men det kommer att bli bättre.

Vi vet också att gratis parkeringsplatser vid jobbet minskar intresset för att lämna bilen hemma och att åka på annat sätt till och från jobbet.

Gratis betyder att andra betalar

Om inte den som åker buss betalar för sin biljett så måste kommunen använda mer skattepengar för att kunna ha all busstrafik kvar. Om det ska bli gratis utan att det kostar mer skattepengar så måste ungefär hälften av all busstrafik tas bort. Om det ska vara gratis och all trafik ska vara kvar så kommer det att kosta minst 100 miljoner till per år av skattemedel för att betala för trafiken. Sundsvalls kommun betalar 140 miljoner kronor varje år för kollektivtrafiken i kommunen. Bussbiljetterna bidrar med 60-70 miljoner kronor.

Vi håller med dig om att det vore bra men idag finns det inte plats på tågspåren för att köra fler tåg. Det finns inte tillräckligt många ställen där tågen kan mötas.

Det är inte Sundsvalls kommun som bestämmer om tågtrafiken. Det gör SJ och Region Gävleborg. Men Sundsvalls kommun jobbar tillsammans med andra kommuner och med Region Västernorrland och Region Gävleborg för att staten ska bygga ett dubbelspår mellan Sundsvall och Gävle. När det finns på plats så går det att köra fler tåg.

För att kunna ha fler bussar och köra dem oftare behövs det att politikerna bestämmer sig för att lägga mer skattepengar på bussar än vad man gör idag. Det behöver också finnas tillräckligt många som skulle åka med varje busstur. Var bussarna ska gå och hur ofta är ett pusslande som vi jobbar med hela tiden.

Det är inte Sundsvalls kommun som bestämmer vilka affärer och restauranger som ska finnas i Sundsvall. Det bestämmer de själva. Om du tycker att en viss affär ska finnas här så är det en bra idé att berätta det för dem. De flesta affärskedjor och restaurangkedjor går att kontakta via deras hemsida. På Sundsvalls kommun hjälper vi den som vill öppna här med de olika tillstånd som behövs. De som äger lokaler som passar för affärer och restauranger hjälper gärna till att hitta en lokal som passar.

Hej! Tack för förslaget, vi tycker det är jättebra att ni är flera som vill ha skräpplockning, återvinning och information.

Under våren är Sundsvalls kommun med i en kampanj som heter Skräpplockardagarna. Det är organisationen Håll Sverige Rent som uppmanar kommuner, skolor och medborgare att gå ut och plocka skräp. Anmälan för skolor och klasser öppnar 31 januari. Skolorna får gratis skräpplockarmaterial.

Det finns också något som heter Nationella Kusträddardagen. Då kan den som vill plocka skräp som riskerar att hamna i havet. Den brukar vara i maj.

Vi jobbar också med olika aktiviteter och kampanjer för att försöka få människor att inte kasta skräp på marken.

Om du har fler förslag, synpunkter eller frågor är du varmt välkommen att kontakta mig via malin.hakansson@sundsvall.se.

Det är inte Sundsvalls kommun som bestämmer vilken belysning restaurangerna ska ha på sina toaletter. Det bestämmer de själva. Vi har skickat ditt förslag till Pinchos så att de får veta vad du tycker och kan ändra belysningen om de tycker att det är ett bra förslag.

Så här säger de:

Hej, vi tackar och bockar för feedbacken, trots att vi här i Sundsvall inte kan bestämma så mycket kring detta. Vi försöker ta upp det med cheferna som sitter nere i Göteborg vid tillfälle! 🙂

Vi hade en period då vi hade några busungar som skruvade ur lamporna inne på våra toaletter, så den som lämnade förslaget kanske hade oturen att besöka våra toaletter en av dessa dagarna. Det kan vara en möjlig förklaring om det varit mörkare än det “ska” vara 🙂

Kontakt

Elisabeth Tencic Kommunikationsstrateg

076-884 55 33

Var sidan till hjälp?

 • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.