Föreningsbidrag för nationella minioriteter
Sundsvalls kommun erbjuder föreningsbidrag till organisationer som bidrar till att stärka de nationella minoriteterna: sverigefinnar, tornedalingar, romer, samer och judar.
Syftet med föreningsbidraget är att stödja språk, kultur och ideellt engagemang inom minoriteterna. Föreningar kan få bidrag för att ordna aktiviteter, arrangemang eller projekt som stärker minoritetens kultur och är öppna för allmänheten.
Vem kan söka?
- Ideella föreningar som är aktiva i Sundsvalls kommun.
- Föreningen måste följa demokratiska värderingar, ha stadgar och kunna visa på aktiv verksamhet.
- Studieförbund med statligt stöd kan också söka.
Bidrag kan inte ges till trossamfund, partipolitiska föreningar eller föreningar med skulder till kommunen.
Hur söker man?
Ansökan görs via Sundsvalls kommuns portal för föreningsbidrag. Där laddar sökande upp nödvändiga dokument som stadgar, verksamhetsberättelse och en beskrivning av det som bidraget ska användas till.
Ansökan om föreningsbidrag: https://sundsvall.actorsmartbook.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Efter avslutad aktivitet krävs en redovisning av hur pengarna har använts. Om bidraget inte används rätt kan det behöva betalas tillbaka.
Kommunstyrelsekontoret kan bevilja bidrag till föreningar i Sundsvalls kommun som företräder de erkända nationella minoriteterna – sverigefinnar, tornedalingar, romer, samer och judar. Bidrag kan även beviljas till evenemang avseende nationella minoriteter som arrangeras av andra. Bidragets ram beslutas i det årliga beslutet av budget för arbetet med nationella minoriteter som tas av plan- och utvecklingsutskottet under kommunstyrelsen. Om ramen överskrids ska frågan prövas av plan- och utvecklings-utskottet.
Inledande bestämmelser
1 § Detta regelverk innehåller bestämmelser för Sundsvalls kommuns bidrag till föreningar i Sundsvalls kommun som företräder de erkända nationella minoriteterna – sverigefinnar, tornedalingar, romer, samer och judar. Bidrag kan även beviljas till evenemang avseende nationella minoriteter som arrangeras av andra. Syftet med kommunens stöd till föreningslivet är att gynna invånare i Sundsvalls kommun tillhörande en nationell minoritet och främja deras språk och kultur. Det ska stimulera ideella insatser och stödja speciella arrangemang.
Förutsättningar för föreningsbidrag
2 § Bidrag får, i mån av tillgång på medel, lämnas till en ideell förening som bedriver verksamhet inom Sundsvalls kommun och:
- är en juridisk person,
- har ett registrerat organisationsnummer hos skattemyndigheten,
- bedriver verksamhet utan vinstsyfte,
- har antagit stadgar och är öppen för alla,
- har intäkter från medlemsavgifter,
- i sin verksamhet respekterar demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering,
- kan dokumentera sin verksamhet genom fastställda verksamhets- och revisionsberättelser.
3 § Bidrag får, i mån av tillgång på medel, lämnas till studieförbund som är berättigat till statligt bidrag genom Folkbildningsrådet, för verksamhet som bedrivs inom Sundsvalls kommun.
4 § Bidrag får inte lämnas till:
- en förening som har förfallna skulder till kommunen, eller
- en förening som är i likvidation eller försatt i konkurs, eller
- ett trossamfund eller en partipolitisk förening.
Bidrag för arrangemang och utveckling
5 § Bidrag får lämnas till ideella föreningar och studieförbund för kostnader avseende arrangemang som är öppna för alla att delta i och aktiviteter för nationella minoriteter.
6 § Bidrag får lämnas till ideella föreningar och studieförbund för aktiviteter och projekt som bidrar till samhällets utveckling genom att främja de nationella minoriteternas språk och kultur.
Ansökan, handläggning och beslut
7 § Ansökan om bidrag skickas in via Sundsvalls kommuns portal för föreningsbidrag, där kommunstyrelsekontoret handlägger ärendet. Beslut fattas enligt delegationsordning för kommunstyrelsen.
8 § Ansökan om bidrag enligt dessa bestämmelser lämnas in senast vid den tidpunkt som kommunstyrelsekontoret bestämmer.
9 § Ansökan ska göras i formulär som kommunstyrelsekontoret fastställer. Ansökan ska göras av person som är utsedd av föreningen eller studieförbundet att hantera bidragsansökningar. I ansökan ska det intygas att de uppgifter som lämnas där är riktiga.
10 § En ansökan ska innehålla:
- föreningens stadgar,
- handlingar som visar vem eller vilka som har rätt att företräda föreningen eller studieförbundet,
- uppgifter som motiverar sökt bidrag avseende antingen arrangemang, aktivitet eller utveckling,
- verksamhets- och revisionsberättelse för närmast föregående räkenskapsår, årsmötesprotokoll samt föregående års resultat och balansräkning,
- uppgift om andra sökta eller beviljade bidrag.
11 § Sökanden ska lämna de handlingar och uppgifter som kommunstyrelsekontoret begär för att kunna handlägga ansökan. Om sökanden inte lämnar de handlingar eller uppgifter som följer av 9 och 10 §§, ska sökanden ges möjlighet att komplettera sin ansökan inom en viss tid som kommunstyrelsekontoret anger. Om sökanden inte följer en uppmaning att komplettera ansökan, får ansökan beredas i befintligt skick.
12 § Kommunstyrelsekontoret tillhandahåller anvisningar för hur samtliga bidrag söks och redovisas enligt dessa bestämmelser.
13 § Kommunstyrelsekontoret får i samband med beslut om bidrag bestämma villkor för bidragets användning och redovisning.
Utbetalning av bidrag
14 § Bidrag enligt 5 och 6 §§ betalas ut helt eller delvis i förskott samt helt eller delvis i efterskott efter att beslut fattats.
Redovisning
15 § När de åtgärder som bidraget avser har utförts ska åtgärderna redovisas till kommunstyrelsekontoret inom den tidsram som anges i beslutet. Redovisningen ska innehålla en ekonomisk redovisning och redogörelse som anger vad medlen använts till, och en redogörelse för de resultat som har uppnåtts.
16 § Inlämnad redovisning ska granskas och godkännas av kommunstyrelsekontoret.
Återbetalning och återkrav
17 § En mottagare av bidrag är återbetalningsskyldig om
- mottagaren genom att lämna oriktiga uppgifter eller på annat sätt har förorsakat att bidrag har lämnats felaktigt eller med för högt belopp,
- bidraget av något annat skäl har lämnats felaktigt eller med för högt belopp och mottagaren borde ha insett detta,
- bidraget helt eller delvis inte har utnyttjats eller inte har använts för det ändamål som det har beviljats för,
- mottagaren inte har lämnat sådan redovisning som avses i 15 §, eller
- villkor i beslutet om bidrag inte har följts,
- ett arrangemang som fått bidrag enligt 5 § uppvisar ett ekonomiskt resultat som visar att bidraget är större än den kostnad det avser att täcka.
18 § Om en mottagare av bidrag är återbetalningsskyldig enligt 17 § ska kommunstyrelsen besluta att helt eller delvis kräva tillbaka bidraget. Om det finns särskilda skäl för det får kommunstyrelsen avstå från kravet på återbetalning helt eller delvis.