Covid 19, tips för dig som är 70+

Covid-19 innebär att många är isolerade. Här hittar du tips på aktiviteter, stöd och annat som kan vara värdefullt för att må bra och ta hand om hälsan.

Collage av två bilder: en äldre person tittar på en Ipad samt en bild på en familj som tar en gruppselfie med en mobiltelefon ute i naturen.

Du som är anhörig till en 70-plussare, fortsätt ha kontakt men via telefon och internet. Foto: Bägge bilderna från mostphotos.se

Låt oss hjälpas åt att göra det bästa av situationen

Fortsätt visa hänsyn och solidaritet genom att följa de råd och anvis­ningar som myndigheterna ger för att förhindra smitt­sprid­ning. Skydda dig och andra genom att följa Folk­hälso­myndig­hetens råd om att stanna hemma, hålla avstånd, tvätta händerna med mera. Det kan rädda liv.

För att må bra under den tid som covid-19 fortsätter att begränsa våra liv är det viktigt att hitta nya vardagsrutiner. Fortsätt göra saker som ger energi och glädje. Håll fast vid fysisk aktivitet och var social med hjälp av digital teknik.

Coronapandemin tvingar oss att ändra på våra vanor och sätter stopp för många aktiviteter. Här har vi samlat några tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att upprätthålla bra vanor och att hitta aktiviteter som får dig att må bra. Att behålla sina vardagsrutiner så långt det är möjligt gör stor skillnad.

Håll kontakten och prata med varandra

Fortsätt att hålla kontakten med personer som är viktiga för dig. Om du känner dig orolig över covid-19 så kan det kännas skönt att dela dina tankar med andra. Samtidigt kan det vara bra att tänka på något annat, så byt gärna samtalsämne efter en stund.

Ät hälsosamt och med jämna mellanrum

Att äta hälsosamt och regelbundet är alltid bra, både för kroppen och humöret. Försök att äta något även om du saknar aptit. Kanske kan du hitta något nytt recept att prova?

Ta hand om hälsa och hygien

Även om du inte träffar andra så är hygienen viktig. Tvätta dig och klä på dig som vanligt. Att känna sig ”hel och ren” är bra även för självkänslan och humöret.

Hjälp någon som behöver stöd

Att hjälpa andra känns ofta meningsfullt. Om du inte vill binda upp dig på ett större åtagande så finns det många små bidrag du kan göra här och nu, till exempel att ringa en ensam bekant eller att beställa mat för att stötta en lokal restaurang.

Ta del av lagom mycket nyheter

Det är bra att hålla sig uppdaterad men det kan lätt bli för mycket. Hur lite eller mycket nyheter mår du bra av? Sätt upp rutiner för dig själv. En nyhetspaus kan göra gott.

Var rädd om dig i sommar

I sommar är det tillåtet att resa inom Sverige för friska personer, oavsett ålder. Kom ihåg att alla rutiner för att hålla avstånd och minska risken för smittspridning ännu gäller. Var rädd om dig.

Fler tips för att må bättre:

 1. Ta en promenad och njut av sommaren. Låt det bli en del av din vardagliga rutin, även de dagar då solen inte skiner. Stäm gärna träff med någon bekant men håll avståndet.
 2. Om du är inomhus mesta delen av tiden är det ändå viktigt att få till daglig rörelse. Ta del av våra tips under rubriken “Aktivera dig med bra träning” här nedanför.
 3. Bibehåll vardagsrutiner som gör att du mår bra och försök att variera dina aktiviteter så att du hittar en bra balans i vardagen.
 4. Ta kontakt med någon du inte pratat med på länge. Vi kan alla hjälpas åt att visa omtanke och höra av oss extra mycket till varandra.
 5. Fika med en bekant hemifrån. Med mobilen, en surfplatta eller dator kan ni fika ihop även om ni inte kan träffas.
 6. Upptäck nya radio- och TV-program och ta del av kultur digitalt.

Du som är över 70 år och frisk kan träffa släkt och vänner om det sker under säkra omständigheter.

 • Planera dina möten. Fundera på hur du kan minska riskerna för smittspridning.
 • Träffas bara om alla är helt friska och ingen har minsta lilla symtom på covid-19.
 • Träffas hellre utomhus än inomhus. Håll cirka en armlängds avstånd till varandra.
 • Placera stolar och bord på avstånd från varandra även när ni träffas utomhus.
 • Umgås bara i små grupper.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Använd handsprit där tvål och vatten
  saknas.
 • Tvätta händerna direkt när du kommer hem.

Är du över 70 år och tillhör en riskgrupp ska du fortsätta undvika folksamlingar i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler. Ta gärna hjälp av en vän eller anhörig med dina ärenden.
Träffa inte dina äldre släktingar om det inte är helt nödvändigt, särskilt inte om du har sjukdomssymtom. Covid-19 kan ge lindriga symtom som liknar en förkylning. Ta det säkra före det osäkra. Däremot rekommenderar vi att du håller kontakten via telefon eller dator. I en orolig tid är det av extra viktigt att ha någon att prata med.

Ta en promenad och få frisk luft

Ta en promenad varje dag, även de dagar då solen inte skiner. Har du svårt att komma ut? Släpp in luft och fågelsång genom ett fönster. Ta några djupa andetag och rör på dig efter din förmåga.

Jobba i trädgården och låt oss hämta avfallet

Undvik att besöka våra återvinningscentraler för att lämna trädgårdsavfall. Beställ en 1 000 liter stor trädgårdssäck från Mittsverige Vatten och avfall på msva.se eller hämta en på Stuvarvägen 17. Smittsäkert och bekvämt för 100 kronor. Vi hämtar din fyllda säck vecka 43.

Vill du ha förslag på aktiviteter och tips på besöksmål som passar i sommar? Titta på sundsvall.se/hemestra.

Digitala möten, videosamtal med dator eller i mobiltelefon kan vara ett verktyg för att minska ensamheten. Kanske har du någon anhörig att kontakta för hjälp att komma igång om du känner dig osäker? Men kom ihåg att försöka lösa det per telefon.

Seniorsurfarna

Just nu finns en serie som heter Seniorsurfarna som ger många exempel på möjligheter med att använda internet. Seniorsurfarna (Svt Play)

Tips från SPF-seniorerna

Tips till seniorer i coronatider: digitala aktiviteter (SPF-seniorerna)

Du som är närstående till någon 70+

Vi uppmanar dig som är närstående att stötta dina föräldrar, mor- och farföräldrar eller äldre vänner att använda internet och digitala tekniker. Tillsammans kan vi hjälpas åt att motverka isolering och ensamhet.

Du som är anhörig till någon på kommunens vård- och omsorgsboenden samt särskilda boenden

Rutiner för besök hos anhöriga på särskilda boenden

Vård- och omsorg, Covid 19

Vad gäller för besök på vård- och omsorgsboenden

Vård och omsorg, Covid 19

I samband med att förebygga fallskador har Östersunds kommun tagit fram träningsfilmer som också fungerar bra som allmän träning för att hålla igång. Det är övningar för styrka och balans.
Förhindra fallskador – träningsfilmer från Östersunds kommun

Fler länkar med träningstips:

Träna hemma – kort version, 1177.se
Seniorklubben Jympa soft med stol, friskissvettis.se

Tv-gympa

Du kan bygga upp dina muskler även om du är över 70. TV-jympa är ett bra sätt.
Här är bästa träningen för 70-plussarna, tv4.se/nyhetsmorgon

SVT1 visar skonsam hemmagympa varje vardagsmorgon ungefär klockan 09.40. Tiden varierar något.

Sundsvalls stadsbibliotek

Hemleverans av böcker

70-plussare i Sundsvall kan få låneböckerna levererade hem med bibliotekets take away.

Låna e-böcker och e-ljudböcker

Läs eller lyssna på böcker i Biblio

Se film med ditt lånekort

Viddla – strömma filmer

Sundsvalls museum

Gå på digital konsert, teater eller museum

Mormor, mor och jag sydde (digitalmuseum.se)
En utställning med utgångspunkt från tre generationer kvinnor och visar barnkläder från 1910 till 1960-talet. Det är en del i berättelsen om Sundsvalls industrihistoria.

Magasinvåning: Solfjädrar och pampuscher (digitalmuseum.se)
Vackra solfjädrar, en snusdosa i silver och en stilig cylinderhatt var en gång viktiga detaljer som berättade mycket om sin bärare och sin tid. Sundsvalls museum visar en del av de accessoarer som finns i samlingen.

Andra webbplatser

Kulturarenan.se
En samlingsplats för kultur på nätet för dig som har svårt att själv söka dina kulturupplevelser. Här hittar du musik, dans, bildkonst, litteratur och andra uttryck från våra främsta scener. Kulturarenan drivs av Betaniastiftelsen i samverkan med kultur- och vårdaktörer över hela landet.

Digitalt museum.se 
Här kan du söka bland fotografier, föremål, byggnader och konst från flera hundra muséer.

Äldrelinjen

Finns till för dig som är över 65 och längtar efter någon att prata med. Prata med någon av deras volontärer:

 • Telefon: 020-22 22 33
 • Vardagar, klockan 8-19.
 • Helger, klockan 10-16.
 • Du är anonym.

Röda korsets stödtelefon

För dig som känner dig orolig eller ensam:

 • Telefon: 0771-900 800
 • Vardagar, klockan 12-16.

Stöd för psykisk hälsa i kristid

Vanliga frågor och svar

Kan jag få hjälp med att göra inköp av mat, mediciner och annat?

Svar: Ja.
Nu kan den som ska undvika att själv sköta sina ärenden på grund av Covid-19 få hjälp med handling och hemkörning av matvaror.

Kostar det något att få hjälp att göra inköp?

Svar: Du betalar inget för att vi handlar och kör hem dina varor.

När och hur betalar jag för varorna?

Svar: Du betalar för matvarorna i efterhand genom faktura.

Hur går det till?

Svar:

 1. Ring 060-19 25 50 och lämna ditt telefonnummer.
 2. Vi ringer upp dig, tar emot din beställning och kommer överens om tid och plats för leverans.
 3. Matvarorna levereras utanför dörren hos dig. Den rutinen minskar risken att sprida smitta men gör också att du inte behöver öppna dörren för okända personer.
 4. Du betalar för matvarorna i efterhand genom faktura. Däremot betalar du inget för att vi handlar och kör hem dina varor.

Vem kan få hjälp?

Svar: Om nedanstående fyra påståenden stämmer in på dig så kan du få hjälp av oss under den tid som Folkhälsomyndighetens restriktion gäller:

 • Du bor i Sundsvalls kommun.
 • Du har fyllt 70 år eller tillhör en annan riskgrupp.
 • Du handlar vanligtvis din mat själv men myndigheterna säger att du inte ska göra det nu.
 • Du saknar anhöriga eller någon annan som kan hjälpa dig att handla.

Du som kan få hjälp med att handla matvaror av anhöriga och bekanta eller via hemtjänsten ska i första hand fortsätta att ta hjälp den vägen. Den här erbjudandet är till för den som helt saknar dessa möjligheter och inte är berättigad till våra ordinarie omsorgstjänster.

Var kan anhörig som vårdar en närstående med demens hemma få stöd?

Svar: Sundsvalls Demenscentrum ger råd, stöd, information till dig som har demenssjukdom eller demensliknande symtom och till dina anhöriga.

Hur är det med färdtjänst?

Svar: Du kan använda färdtjänst. Men innan du beställer tänk på att:

Fler frågor och svar om hur coronaviruset påverkar verksamheter inom Vård och omsorg.

Var sidan till hjälp?

 • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.