Sundsvalls friluftsfestival

Friluftsfestivalen är en folkfest för stora och små med fokus på vinteraktiviteter utomhus. Prova på massor av aktiviteter tillsammans med föreningar!

Lördag 2 mars 2019 klockan 11.00 – 15.00 vid Sidsjöbacken

Prisvinnare

Tina Östlund Hall   13 rätt     Åkknapp 2020
Carina Hall             13 rätt    Åkknapp 2020
Jessica Blomqvist 12 rätt     Mössa
Jamie Blomqvist   12 rätt     Mössa
Mattias Larsson    11 rätt     Buff
Agnes Pettersson 10 rätt     Buff
Ina Pettersson      10 rätt     Buff
Mirjam Sjöbom     10 rätt     Buff

Frågor med de rätta svaren

Långfärdsskridskor

Testa långfärdsskridskor på Sidsjöns skridskobana. Långfärdsskridskoklubbens erfarna instruktörer visar hur man gör och vad man bör tänka på. Utrustning finns att låna.

Längdskidor

Testa skinskidor, eller kanske skate! Erfarna instruktörer ger tips om skidteknik och professionella vallare hjälper till med vallning, och tipsar om hur du ska behandla skidorna för att de ska glida bra och ge dig fint fäste.

Skidleken håller öppet med massor av skidor och pjäxor för utlåning. Våra naturskolepedagoger hjälper till och visar hur man gör längdskidåkning lekfullt.

Skidorientering

Prova att leta dig fram i spårsystemet med bara en kartas hjälp, och få bekräftelse på att du är rätt med jämna mellanrum. Låna kartställ på plats och kör en kort testbana. Den som vill kan också få se hur lång tid den har mellan varje kontrollpunkt.

Utförsåkning

Redan nu kan du få testa på nästa års skidor. Kom till uthyrningen, där finns erfarna guider, som hjälper dig med utrustning som passar just din nivå eller åkstil. Här finns också massor av utrustning som gör åkningen i backen ännu roligare.

Topptursåkning

Kör några topptursvändor tillsammans med en lokal topptursentusiast. Eller kom bara och snacka prylar eller platser för topptursåkning i Sundsvallsområdet.

Snöskovandring

Testa att vandra snöskor med Friluftsfrämjandet. Utrustning finns att låna, och instruktörer på plats.

Cykel

Visst går det att cykla på vintern! Cykelfrämjandet visar utrustning för vintercykling, och ger dig chansen att testa hur grymt fäste dubbdäck ger på halkiga vintervägar.

Sundsvalls stigcyklister visar fatbikes för snöcykling, och vi preparerar en liten slinga där du kan få en känsla av hur det är att rulla fram med breda däck trots att snön ligger djup.

Löpning

Häng med Team Nordic Trail på en löptur till Klissbergsstugan. Få tips om hur du undviker problem med halkan, och kanske lite nya löprundor, eller löpkompisar. Start klockan 13.00.

Fiske

Testa att pimpla efter röding och regnbåge med Sundsvalls sportfiskeklubb. De lånar ut utrustning och visar hur man gör för att få storrödingen att nappa.

Naturguidning

Ta en vandring runt Sidsjön och lyssna till kommunbiolog Helena Brus och museipedagog Ulrika Sjöberg som berättar om Sidsjöns utveckling från havsvik till friluftsområde, och vad som just nu finns i naturen kring sjön. Vandringen startar klockan 12.00.

Tipspromenad

Delta i tipspromenaden och vinn presentkort i Sidsjöbacken eller spårknapp i skidspåren på Södra Berget. Folder med festivalkarta och tipspromenadbricka delas ut vid ankomst. På kartan finns alla 15 aktivitetsplatser markerade med blåa prickar. Besök alla platserna och besvara frågorna. Lämna foldern vid bron från parkeringen in mot Sidsjöbacken.

Priser

  • Presentkort Sidsjöbacken 200 kronor
  • Spårknapp 2020 Södra Berget 350 kronor
  • 3 stycken mössor Sveriges friluftskommun

Sportoteket

Sportoteket finns på plats och lånar ut skridskor och hjälm. Har du några gamla friluftsprylar liggande, så ta med dem till Sportoteket som gärna vill bredda sitt sortiment med liggunderlag, tält, ryggsäckar, kängor och annat som hör friluftslivet till.

Vandring

Vandring i naturen är en mysig aktivitet, såväl sommar som vinter. Mingen-Skrängstasjöns intresseförening är på plats tillsammans med kustleden i Timrå för att tipsa om vandring av alla de slag. Kom och prata en stund, och dela med dig av dina vandringstips.

Friluftsturista

STF Sundsvall-Timrå informerar om fina utflyktsmål såväl nära som långt bort i Sverige. Det finns massor att upptäcka som du inte visste om. Kom och bli inspirerad.

Utflyktsstugor

På skidavstånd från Sidsjön finns inte mindre än sju utflyktsstugor, varav fyra ligger i väglöst land. Alla håller öppet denna dag, och det är bara att välja. Till Scoutstugan med sin våffelservering  är det sex kilometer. Till Fågelbergsstugans gulaschsoppa är det knappa fem kilometer. Till Svanängsstugan är det en tuffare tur, med knappa milen enkel väg. Klissbergsstugan hittar du rakt västerut, och hit är det främst promenad som gäller. Dit är det fem kilometer. Alla bjuder på ordentliga uppförsbackar, även om Scoutstugan är den snällaste, och Svanängsstugan den tuffaste, med sina 230 höjdmeter som ska avverkas.

Utrustning

Kom och kolla in friluftsprylar hos XXL-sport, som visar tält, liggunderlag, sovsäckar, fiskegrejor, långfärdsskridskor, fatbike, längdskidor och kläder.

Räddningstjänsten

Räddningstjänsten kommer till friluftsfestivalen med skoter och pulka samt bandvagn med sjukvårdsmodul.

Äta

Självklart på en friluftsfestival så serveras kolbullar. Sulå bygdeförening är erfarna kolbullebagare, och kör så många bullar de hinner under dagen. Erfarna krögaren Mimmi Ziezing håller caféet öppet och kryddar menyn med en viltwok för dagen. Även den en klassisk friluftsrätt. Eller så tar du med dig lite eget fika och njuter vid något av våra bänkbord. Brasa att grilla korv på finns vid våra grillar.

Festivalen har fokus på vinteraktiviteter utomhus, och i det ryms mycket! Vi hoppas kunna erbjuda en bred palett av aktiviteter som pimpelfiske, långfärdsskridsko, utförsåkning, snöskulptering, måla i snö, pulkaåkning, skidlek, guidade längdskidturer, snöskovandring, is- och snöcykling, vinterklättring, häst och släde, hundspann, randonnéturer, fågelskådning, grillning, dansuppvisning, prova-på cirkus, eldshow, marknadsbord eller kanske nåt helt annat?!

Föreningar bjuds in

Festivalen är en fantastisk plats för din förening att visa upp sig och bjuda Sundsvallsborna att testa olika vinteraktiviteter. Föreningarna i Sundsvall bjuds in till att medverka vid Sundsvalls Friluftsfestival vid Sidsjön. Ta chansen att visa upp din förening och det ni brinner för.

Tillsammans skapar ett festivalområde vid Sidsjön där föreningarna får olika platser att visa upp sig på, med slalombacken, skidspåren, pulkabacken, skidleken, skridskobanan och sjön som arena. Vi ordnar gratis bussar.

Vi hoppas att ni föreningar vill vara med och bidra till att skapa festivalstämning!

Gratis bussar från Navet (hållplatsen ner mot Selångersån) till Sidsjön med en restid på knappt 15 minuter, och med följande avgångstider:

Från Navet

10.50
11.20
11.50
12.20
12.50
13.20
13.50
14.20

Åter från Festivalen

11.35
12.05
12.35
13.05
13.35
14.05
14.35
15.05

 

 

 

 

Kontakt

Fritidsinformation Information om din fritid

060-19 20 10

Kulturmagasinets reception

Öppettider

Måndag-fredag 08.00-18.00
Lördag-söndag 11.00-16.00

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.