Planteringar och blommor

Varje år smyckar vi Sundsvall med vackra blommor. Nu har vi planterat sommarens blommor.

Olika tema när årets blomsterprakt planeras

Varje period har ett specifikt tema eller färgkombination som våra landskapsarkitekter och ingenjörer tar fram. Vi lyssnar även till idéer som kommer till oss och tar fasta på trender inom trädgårdsvärlden. De cirka 17 000 blommor som planteras varje år i Sundsvall bidrar till att vi får en attraktiv stad.

Vår-, sommar- och höstblommor och vinterdekorationer

Varje säsong får sin egen blomsterprakt eller dekoration. Under våren påbörjas arbetet med planteringar runt om i Sundsvall. I början av sommaren byts vårens blommor till sommarprakt och i början av september byts de i sin tur ut mot höstplantor i urnor och rabatter runt om i kommunen.

Cirka 17 000 blommor i år

Sundsvalls kommun planterar under våren och sommaren cirka 14 000 blommor och sedan  ungefär 3 000 höstplantor.

Sommarblommor 2021

Sommarblommor 2021 Foto: Sundsvalls kommun

Sommarens blommor 2021

Färger i årets tema är röd, vinröd, aprikos, orange, brun, ljus- och mörk gul, ljus och mörk blå, himmelsblå, svart och vitt.
Temat för året är Sundsvalls trapphus och man har hämtat inspiration från trapphuset i Thuressonska huset på Nytorget 2:
* Blommorna som ramar in rabatten Elipsen i Esplanaden (kv vid Vängåvan) är svart petunia och vit petunia. Det symboliserar golvet i trapphuset som består av vita och svarta stenplattor.
* En sort som heter Bidens Goldita symboliserar stjärnorna i takmålningen, och blå Petunia Skye blue symboliserar den blå himlen. Denna kombination finns i broräckeslådorna på broarna över Selångersån.
* En av sorterna är en härdig flerårig perennsort som vi i höst planterar ut i perennrabatterna, den har vi kvar långsiktigt alltså. Det är Nepeta fasenii, kantnepetan.

Övriga dekorationer vid högtider

Förutom blomutsmyckning så gör parkavdelningen en hel del dekorationer i samband med bland annat påsken och Halloween. Håll utkik i stan kring exempelvis Esplanaden och Vängåvan.

 

Kontakt

Annika Näsmo Landskapsingenjör

060-19 16 83

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.